Hava Durumu

Türkiye'de çok sesli müziğin yolculuğu

Çağdaş topluma ulaşmanın en önemli araçlarından biridir müzik. Bizim toplumun da çok sesli müzik serüveni Osmanlı'nın son yıllarında başladı, Cumhuriyet döneminde devam etti.

Haber Giriş Tarihi: 24.06.2017 08:47
Haber Güncellenme Tarihi: 24.06.2017 08:47
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yenidonem.com.tr/
Türkiye'de çok sesli müziğin yolculuğu

Türkiye'de modern çok sesli müziğin tarihçesi eskilere dayanır. Ancak müzik bu topraklarda Cumhuriyet dönemiyle birlikte şaha kalkmıştır diyebiliriz. Yazarımız Yüksel Baysal bugünkü yazısında modern Türkiye'nin çok sesli müzik serüvenini anlattı:

 "Osmanlı'nın  çok sesli müzik macerası İkinci Mahmut'la başladı. İkinci Mahmut'a kadar savaşta kullanılan mehter müziğinin yanı sıra, sarayın koridorlarındaki ağır nağmeler dışında müzikle ilgili pek de bir şey yapılmıyordu.

1826 yılında mehter takımının yerine Muzıka-i Hümayun kurulmasıyla önemli bir adım atıldı. İtalya'dan hocalar getirildi, nota eğitimleri başladı...

Ancak Türkiye'de çok sesli müzik esas sıçramasını Mustafa Kemal Atatürk'le birlikte yaptı. Müzik eğitimini Batı'da almış Türk beşlileri, halk müziğini çok sesli hale getirdiler. Halkevleri ve 'Köy Enstitüleri' kanalıyla da çok sesli müzik parçalarını Anadolu'nun dört bir yanına yaydılar"

YAZININ DEVAMI İÇİN TIKLAYINIZ

 

 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.