Hava Durumu

Türkiye'nin NATO'dan talepleri ne?

İsveç ve Finlandiya NATO'ya katılmak için resmen başvurdu. Cumhurbaşkanı Erdoğan ise bu katılım hakkında 'olumlu bir düşünce içerisinde değiliz' ifadesini kullanmıştı. Peki Türkiye, İsveç ve Finlandiya'nın üye olmasına neden karşı çıkıyor? İşte Türkiye'nin NATO'dan talepleri...

Haber Giriş Tarihi: 18.05.2022 11:45
Haber Güncellenme Tarihi: 18.05.2022 11:45
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yenidonem.com.tr/
Türkiye'nin NATO'dan talepleri ne?

Finlandiya ve İsveç, Rusya’nın Ukrayna işgali sonrası askeri tarafsızlık politikasını sona erdirerek NATO’ya başvurma kararı almıştı. Türkiye’nin NATO’daki diğer 30 ülke gibi konuyla ilgili veto hakkı bulunuyor.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, “İskandinav ülkeleri terör örgütü misafirhanesi gibi” derken, iki ülkenin üyeliğine olumlu bakmadıklarını söylemişti. Erdoğan çekincelerini dile getirse de NATO üyesi Batılı ülkelerin yetkilileri iki ülkenin hızla ittifaka dahil olmasını bekliyor.

Peki Türkiye NATO, İsveç ve Finlandiya’dan ne istiyor? Bloomberg'e konuşan ismi verilmeyen üst düzey yetkililer, Türkiye'nin NATO'dan taleplerini açıkladı.

Terör endişesi

Ankara, NATO üyeliği için herhangi bir yeni adayın, hem Türkiye içinde hem de Suriye ve Irak'ta sınırlarının ötesindeki terör endişelerini kabul etmesini istiyor.

Türkiye, İsveç ve Finlandiya'nın NATO'ya katılmasına izin verilmeden önce yalnızca terör örgütü PKK'yı değil, ona bağlı kuruluşları da kamuoyu önünde kınamasını talep ediyor.

Silah ihracatı kısıtlamasına son verilmesi isteniyor

Bloomberg'e konuşan yetkililer, Türkiye'nin YPG'yi sınırdan geri itmek için 2019'da Suriye'ye girmesinin ardından İsveç ve Finlandiya'nın diğer bazı Avrupa Birliği üyeleriyle birlikte Türkiye'ye uyguladıkları silah ihracatı kısıtlamalarına son vermesini istediğini söyledi.

Türkiye'nin iki ülke ile silah ticareti göz ardı edilebilir düzeyde olsa da yetkililer, prensip olarak Ankara'nın silah anlaşmalarının engelleyen ülkelerin ittifaka katılmasını kabul etmeyeceğini söyledi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, silah kısıtlamalarının ittifakın "ruhuna aykırı" olduğunu söylemişti.

Geçmiş hatalar

1980'lerde Yunanistan'ın NATO'ya dönüşüne Türkiye'nin izin vermesini bir hata olarak yorumlayan yetkililer, Atina ve Kıbrıs Rum Kesimi'nin Türkiye'nin AB üyeliğinin engellediğini belirtti.

Bundan ders çıkarıldığını belirten yetkililer, "İsveç ve Finlandiya'nın terör örgütleriyle ilgili duruşunu değiştirmesini istiyoruz" dedi.

Bloomberg haberinde, "Moskova'nın saldırganlığı İskandinav bölgesini ciddi şekilde sarstı, bu da uzlaşmanı yapılabileceği anlamına geliyor" denildi.

S-400 yaptırımlarının kaldırılması isteniyor

Türkiye, Rusya'dan S-400 füze savunma sistemleri satın aldıktan sonra çıkarıldığı F-35 programına yeniden dahil olmak ve F-16 savaş uçağı ve kitlerini de satın almak istiyor. Ayrıca Türkiye, S-400'ler sebebiyle Türkiye'ye uygulanan yaptırımların kaldırılmasını istiyor.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.