Bursa Uludağ Üniversitesi'nden 'ıspanak' açıklaması! Bunlara dikkat ediyor musunuz?
Bursa Uludağ Üniversitesi'nden 'ıspanak' açıklaması! Bunlara dikkat ediyor musunuz?
Ispanak zehirlenmelerine patlıcangiller familyasından, atropin ve scopalamin içeren toksik etkili yabancı otların neden olduğunu belirten Bursa Uludağ Üniversitesi'nden Prof. Dr. Utku Çopur, ıspanak alırken nelere dikkat edilmesi gerektiği yönünde tavsiyelerde bulundu.
Haber Giriş Tarihi: 06.11.2019 18:13
Haber Güncellenme Tarihi: 06.11.2019 18:13
Kaynak:
Haber Merkezi
https://www.yenidonem.com.tr/
BUÜ Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Başkanı Prof. Dr. Utku Çopur, yaşanan ıspanak zehirlenmeleri üzerine bir basın açıklaması yayımladı. Açıklamada normal şartlarda ıspanağın tek başına zehirleyici özelliği bulunmadığına dikkati çeken Prof. Dr. Utku Çopur, "Taze ıspanağın tüketiminde sebzenin en taze hâliyle satın alınması ve tüketim öncesi bol su ile iyice yıkanması çok önemlidir. Yıkama aşamasında öncelikle sebzenin birkaç kez suda yıkanarak kaba kirinin uzaklaştırılması, ardından önce karbonatlı su içinde bekletme, ardından da bol su ile yıkayıp, mikrobiyolojik tehlikeleri azaltmak için sirkeli su içinde bekletme sonrası yine bol su ile yıkayarak durulayıp, diğer işlemlere geçilmesi tavsiye edilmektedir" şeklinde konuştu.
Ispanağın çok sayıda besleyici özelliği bulunduğunu altını çizen Çopur, vatandaşların taze ve tüketebilecekleri kadar ürün almalarını tavsiye etti. Çopur sözlerine şöyle devam etti:
"Özellikle yeşil yapraklı sebzelerin alımında, tüm yaprakların diri olmasına, sarı-kahverengi renkte olmamasına, üzerinde lekeler-benekler bulunmamasına, yaprak bütünlüğünün bozulmamış olmamasına, ortama yabancı otların karışmamış olmasına ve yaprak yapılarının tüm demette homojen ve benzer olmasına dikkat edilmelidir. Ayrıca, market veya pazar alışverişlerine çıkmadan önce satın almayı planladığımız gıdaların evdeki miktarlarını kontrol ederek, tüketeceğimiz kadarının satın alınması; ürünlerin bozulmadan tüketilmelerini, israfın önlenmesini hem de dolaylı olarak bütçemize katkıyı sağlayacaktır."
Sizlere daha iyi hizmet sunabilmek adına sitemizde çerez konumlandırmaktayız. Kişisel verileriniz, KVKK ve GDPR
kapsamında toplanıp işlenir. Sitemizi kullanarak, çerezleri kullanmamızı kabul etmiş olacaksınız.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.
Bursa Uludağ Üniversitesi'nden 'ıspanak' açıklaması! Bunlara dikkat ediyor musunuz?
Ispanak zehirlenmelerine patlıcangiller familyasından, atropin ve scopalamin içeren toksik etkili yabancı otların neden olduğunu belirten Bursa Uludağ Üniversitesi'nden Prof. Dr. Utku Çopur, ıspanak alırken nelere dikkat edilmesi gerektiği yönünde tavsiyelerde bulundu.
BUÜ Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Başkanı Prof. Dr. Utku Çopur, yaşanan ıspanak zehirlenmeleri üzerine bir basın açıklaması yayımladı. Açıklamada normal şartlarda ıspanağın tek başına zehirleyici özelliği bulunmadığına dikkati çeken Prof. Dr. Utku Çopur, "Taze ıspanağın tüketiminde sebzenin en taze hâliyle satın alınması ve tüketim öncesi bol su ile iyice yıkanması çok önemlidir. Yıkama aşamasında öncelikle sebzenin birkaç kez suda yıkanarak kaba kirinin uzaklaştırılması, ardından önce karbonatlı su içinde bekletme, ardından da bol su ile yıkayıp, mikrobiyolojik tehlikeleri azaltmak için sirkeli su içinde bekletme sonrası yine bol su ile yıkayarak durulayıp, diğer işlemlere geçilmesi tavsiye edilmektedir" şeklinde konuştu.
Ispanağın çok sayıda besleyici özelliği bulunduğunu altını çizen Çopur, vatandaşların taze ve tüketebilecekleri kadar ürün almalarını tavsiye etti. Çopur sözlerine şöyle devam etti:
"Özellikle yeşil yapraklı sebzelerin alımında, tüm yaprakların diri olmasına, sarı-kahverengi renkte olmamasına, üzerinde lekeler-benekler bulunmamasına, yaprak bütünlüğünün bozulmamış olmamasına, ortama yabancı otların karışmamış olmasına ve yaprak yapılarının tüm demette homojen ve benzer olmasına dikkat edilmelidir. Ayrıca, market veya pazar alışverişlerine çıkmadan önce satın almayı planladığımız gıdaların evdeki miktarlarını kontrol ederek, tüketeceğimiz kadarının satın alınması; ürünlerin bozulmadan tüketilmelerini, israfın önlenmesini hem de dolaylı olarak bütçemize katkıyı sağlayacaktır."
En Çok Okunan Haberler
Bilgisayar başında uzun süre kalmanın zararları
Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan 'ateşkes' açıklaması
Biden'dan Gazze’de Ateşkes Anlaşması Açıklaması
Bursa'da müzik festivalinde unutulmaz gece
Hamas'tan ateşkes anlaşmasına ilişkin açıklama
BM, Gazze’de ateşkesten memnun
Resmen duyuruldu: İsrail ile Hamas arasında anlaşmaya varıldı
Bakan Fidan: "Suriye’deki tüm grupların artık kucaklaşma zamanı gelmiştir"
Kripto Para Piyasasının Volatilitesini Anlamak