Euro uçacak diyorlar (YTD),
Altın kaçacak diyorlar (YTD),
Gümüş batacak diyorlar (YTD),
TL korunacak diyorlar (YTD),
Bitcoin fırlayacak diyorlar (YTD),
Ethereum çakılacak diyorlar (YTD),
Dogecoin salacak diyorlar (YTD),
Yatırımların hepsi yattığı yerde kalacak diyorlar (YTD) …
***
Peki bunları diyorlar diyorlar da, bu “YTD” ne oluyor ?
En basit ekonomik yorumun dahi sonuna eklenen ‘YTD’ ibaresi özellikle sosyal medyada sürekli karşımıza çıkmakta. Örnek vermek gerekirse “Rusya Ukrayna’yı vuracak, hemen altın alın YTD” şeklindeki yorumları hemen her sosyal mecrada görmek mümkün.
“Yatırım Tavsiyesi Değildir” şeklinde açılımı olan YTD ibaresi, eskiden beri ekonomistlerin kullandığı bir ibare olmakla beraber, son dönemlerde artık her evde 2-3 tane ekonomist (!) olduğu için hemen her platformda görülmeye başlandı. Ancak yatırımlar hakkında yorumlar yapanların cümle sonuna ekledikleri bu “YTD” ibaresi çoğu zaman anlamı ve kullanılış maksadı dahi bilinmeden ezbere şekilde kullanılmakta.
Bakalım neymiş bu YTD’nin hikâyesi …
***
6362 sayılı Sermaye Piyasası Kanunu’nun 107. maddesi aynen şöyle :
“(1) Sermaye piyasası araçlarının fiyatlarına, fiyat değişimlerine, arz ve taleplerine ilişkin olarak yanlış veya yanıltıcı izlenim uyandırmak amacıyla alım veya satım yapanlar, emir verenler, emir iptal edenler, emir değiştirenler veya hesap hareketleri gerçekleştirenler üç yıldan beş yıla kadar hapis ve beş bin günden on bin güne kadar adli para cezası ile cezalandırılırlar.
(2) Sermaye piyasası araçlarının fiyatlarını, değerlerini veya yatırımcıların kararlarını etkilemek amacıyla yalan, yanlış veya yanıltıcı bilgi veren, söylenti çıkaran, haber veren, yorum yapan veya rapor hazırlayan ya da bunları yayan ve bu suretle menfaat sağlayanlar üç yıldan beş yıla kadar hapis ve beş bin güne kadar adli para cezası ile cezalandırılırlar.”
***
Bu maddede görüleceği üzere, yatırımcıların kararlarını etkilemek amacıyla yalan, yanlış veya yanıltıcı bilgi veren, söylenti çıkaran, haber veren, yorum yapanlar veya bunları yayan ve bu suretle menfaat sağlayanlar için kanunda hapis cezası ve adli para cezası öngörülmüştür.
Kanunda bu suçun cezası olarak “hapis cezası VE adli para cezası” şeklinde bir ibare bulunduğundan dolayı, bu şekilde hareket ederek suç işleyenlerin, hapis cezası yerine adli para cezası almaları veya hapis cezasının adli para cezasına çevrilmesini talep etme imkânları yoktur. Nitekim kanunda bu suçun cezası “hapis cezası VEYA adli para cezası” şeklinde değil “hapis cezası VE adli para cezası” şeklinde düzenlenmiş olduğundan, suçu işleyenlerin hem hapis cezası hem de adli para cezası almaları kaçınılmazdır.
Hâl böyle olunca, piyasalar hakkında yaptıkları yorumların yatırımcıları etkilemesinden/yanıltmasından çekinen insanlar, yaptıkları bu yorumların sonuna “YATIRIM TAVSİYESİ DEĞİLDİR” anlamına gelecek şekilde “YTD” ibaresini iliştiriyor. Aslında demek istiyor ki “Kardeşim ben yükselecek diyorum da sen bana bakma, düşecek dediysek de hemen koşup alma, yatırım tavsiyesi vermiyoruz, şurada iki muhabbet ediyoruz.”
***
Hemen iki net soruyla bu ‘YTD’ meselesini nihayete erdirelim :
1) Gerçekten de piyasalar hakkındaki her yorumumuzun sonuna bu ibareyi eklememiz gerekir mi ?
2) Bu ibarenin cümle sonunda bulunması bizi her zaman sorumluluktan kurtarır mı ?
Cevap : Öncelikle belirtmek gerekir ki, kanunun bu madde ile ulaşmak istediği amaç, yatırımcıların kararlarını etkilemek maksadıyla yalan, yanlış veya yanıltıcı bilgi veren, söylenti çıkaran, haber veren, yorum yapanlar VE BU SURETLE MENFAAT SAĞLAYANLARI cezalandırmaktır. Yani anılan yöntemler vasıtasıyla piyasalar hakkında yaptıkları yorumlar suretiyle menfaat elde edenler için bir sorumluluk ve ceza öngörülmüştür. Eğer yaptığınız yorumlar vasıtasıyla bu şekilde menfaat elde edilmesi gibi bir durum söz konusu değilse ortada bir suçtan da bahsedilemeyeceğinden, sırf cümle sonuna “YTD” gibi ibareler eklemediğinizden dolayı hapis cezasına veya adli para cezasına çarptırılmak korkusuna kapılmanıza gerek yoktur. Ancak yine de muhtemel sorumlulukların önüne geçmeye çalışmak ve yaptığınız yorumun bir yatırım tavsiyesi olmadığını açıkça belirtmek adına piyasalar hakkındaki yorumlarınızın sonuna “YTD” ibaresi eklemenizin sakıncası yoktur.
Fakat bir yandan yatırımcıların kararlarını etkilemek amacıyla yalan, yanlış veya yanıltıcı bilgi verip diğer yandan da bu vasıtayla menfaat elde ediyorsanız, bu halde cümlenizin başına da sonuna da ortasına da büyük büyük harflerle YTD yazsanız da, artık kanunda anılan suçun unsurları oluşmuş kabul edileceğinden, yazdığınız bu üç harf sizi hapis cezasından ve adli para cezasından kurtarmayacaktır. Örneğin yatırım araçlarından birine (altına, gümüşe, herhangi bir kripto para birimine vb.) yatırım yaptıktan sonra, bu yatırım aracına rağbetin ve yatırım aracının alım-satımının artması ve böylece bu yatırım aracının piyasa değerinin yükselmesini sağlamak adına “Altının 1 hafta içinde değerini en az 2’ye katlayacağını devlet görevlisi bir arkadaşımdan öğrendim, bilginiz olsun, YTD” şeklinde bir ifade ile hem yatırımcıların kararlarını etkilemek amacıyla yalan, yanlış, yanıltıcı bilgiler verip hem de diğer yandan bu yolla menfaat elde edenlerin, cümle sonuna iliştirdikleri üç harfle sorumluluktan kurtulmaları imkânı yoktur.
***
Velhasıl,
En güzel yatırım insanın kendine yatırımıdır (YTD).