Uzunca bir süre sonra TOFAŞ, gelenekselleştirmeye çalıştığı medya buluşmaları kapsamında basın mensuplarını ağırladı. Pandemi elbette her alanda olduğu gibi bu kısımda da bazı eksikliklere neden oldu. Ama oldukça verimli ve yine basketbolu sadece kulüp nezdinde değil şehir nezdinde de konuştuğumuz bir toplantı oldu.
***
Peki toplantıda ne konuşuldu?
Koç Ahmet Çakı her ne kadar TOFAŞ’ta 2. dönemini geçiriyor olsa da Bursa’ya geldiği kısa süre itibarıyla kulübe odaklandığı için şehrin güncel durumuna çok hakim değil. O yüzden genel konularda sessiz kalmayı tercih etti desek yanılmış olmayız. Ama Ahmet Hoca’nın ‘Öncelik eldeki imkanları doğru kullanabilmek’ minvalindeki açıklamaları önemli. Tolga Öngören’le birlikte altyapıdaki isimlere de şans vermeye devam edeceklerini de defalarca tekrar etmesi oldukça kıymetli. İşin sportif kısmını zaten hem haber bültenlerinde hem de spor sayfalarında sıkça paylaşıyoruz. Bu yüzden asıl konuya gelmekte de fayda var.
***
TOFAŞ Genel Menajeri Tolga Öngören üstüne basa basa önemli bir yarayı gösterdi.
‘Bursa’da altyapıya yatırım yok!’
Düşünüyoruz gerçekten de yok.
‘Bursa’da ihtiyaç ver ama FIBA standartlarına uygun 2. bir salon yok’
Düşünüyoruz gerçekten de yok.
‘Bursa’da güçlü markalara sahip sektör içinden gelen iddialı takımlar artık yok’
Düşünüyoruz gerçekten de yok.
‘Bursa’da çocukların sokakta oyun oynayacakları alanlar kalmadı’
Düşünmeden onaylıyoruz…
***
4 madde saydım sadece bu örnekleri fazlasıyla artırabilirim. Şimdi Tolga Öngören’in dikkat çektiği bu 4 konuyu biraz açalım;
Bursa’da güçlü marka takımlarının (Mako, Oyak Renault, Yeşim gibi) basketboldan çekilmesiyle altyapı anlamında önemli bir boşluk oluştu. Çünkü bu takımlar aynı zamanda altyapıları ile de çalışıyordu. Bugünlerde TOFAŞ’ın örnek bir altyapı şeması var ama ona yaklaşabilecek bir başka takım ne yazık ki yok.
BSL’deki diğer temsilcimiz Frutti Extra Bursaspor henüz çok yeni bir takım. Evet iddialı kadrolar kuruluyor ama altyapı için önce kalıcılık bulmaları lazım. Gemlik zaten TOFAŞ ile örnek bir oluşuma gitti ve pilot takım olarak TBL’de yarışıyor. Finalspor bir kolej ligi kurulsa en iyi örnek olacak takımlardan bu sene altyapı çalışmalarına başladılar ama onların da durumu ortada.
Okullar kısmına gelecek olursak ne yazık ki basketbol okulu konusunda Bursa, futbol okulu kadar zengin değil. Çünkü eğer okul açmak isterseniz tesise ihtiyacınız var. Peki o tesisler Bursa’da var mı?
***
Bundan birkaç sene önce FIBA Avrupa U-18 Şampiyonası Bursa’ya verilecekti ama 2. bir salon olmadığı için Konya’ya gitti.
Peki şimdi 2. Bir salon var mı hayır halen FIBA standartlarına uygun 2. bir salon yok.
Bu sene Bursa Büyükşehir Belediyespor, KBSL’de doludizgin gidiyor sene sonu bir Avrupa bileti muhtemel. Peki bu olursa seneye Nilüfer’deki salonun tek başına yeteceğini düşünenler var mı?
Bursa şu anda en üst ligde tek salonda her hafta en az bir Avrupa bir BSL maçı oynanacak şekilde yoğun olarak kullanılıyor. Gençlerin altyapı çalışmaları için kullanabileceği salonlarla ilgili de daha önce yazmıştım Bursa’nın şehir merkezindeki salon sayısı bir elin parmaklarına bile ulaşmıyor.
Hazır inşaatı başlamamışken Kültürpark’ın yanına ısrarla o ufak salonu yapmak yerine Bursa’daki 6 profesyonel kulübün (biri zaten Büyükşehir Belediye) fikri alınarak FIBA standartlarına uygun Avrupa maçı oynanabilecek şekilde revize edilmeli.
Ya da şehir merkezine yakın bir konumda ulaşılabilir olarak bir basketbol salonu için adım atılmalı.
Şöyle düşünün Bursa’da şu an Nilüfer ve Yıldırım da birer salon var. Ama koskoca Osmangazi’de profesyonel maç oynanacak salon yok. Üstelik Osmangazi’nin mahalle kültüründen çıkan profesyonel bir takım (Geçitspor) olmasına karşın.
***
Salonu bırakıp sSokağa inelim desek halı saha her yerde var. Bizim köye bile bizzat belediye eli ile yapıldı ama şehrin merkezinde basketbol oynamaya alan yok.
TOFAŞ’ın 50 tek pota projesi ile bazı noktalara bu takviye yapıldı. Belediyeler Büyük parklarda bu alanları oluşturdu ama bahsettiğim alanlar çok küçük bir kısımda kaldı.
Yani aslında ‘altyapıya yatırım yok’ dediğimizde bir çok maddenin birbiri içinde bağlı olduğunu görüyoruz. Okulların bu işin içine alınma ihtimalini hep kapının dışında tutuyoruz.
Tolga Öngören’in sözleriyle bitirelim bu yazıyı;
“Bursa’da basketbol altyapısı anlamında büyük bir kan kaybı var. A Takımlar seviyesinde durum iyi ama şehir olarak maalesef altyapıya yatırımı bıraktık, bunun yansımalarını 3-5 yıl sonra göreceğiz”