Türkiye’de siyasete yeni aktörler dahil oldukça aslında rekabet kavramının hayatımıza neler getirebileceğinin bir örneğini yaşıyoruz. Özellikle 2022 yılına gelmişken artık karşımızda zorunlu olarak dijital dönüşüme uyum sağlama gerçeği yer alıyor. Bugün bu gerçeğe erişmenin faydalarına değiniyor değil ne yazık ki uyguluyor olmamız gerekirdi.
***
Dijital dönüşüm dediğimiz olay kesinlikle bir kuruma internet sitesi açıp onun sosyal medya hesaplarını kurmak, canlı yayın yapmak falan değil.
Dijital dönüşüm insanları internete bağlamak da değil.
Tam manasıyla bu işin içinde yer almak istiyorsak insanları internetin içinde yaşayabilir bir hale getirmeliyiz. Bunu yapabilmek için elbette şu baş belası port sorununu gidermekten başlayıp yol almamız gereken kilometrelerce mesafe var.
***
Bu konuya geri dönmeden önce birkaç gün geriye götüreyim sizi. DEVA Partisi’nin Bursa il başkanlığında İstanbul Milletvekili ve Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Yeneroğlu basın mensupları ile bir araya geldi.
Sayın vekilin ‘Bursa’da yerel medya güçlüdür demişlerdi’ sözüyle yaptığı ironi ile başladığı konuşmasında Ali Babacan’ın da anlattığı bir çok şeyi tekrar etti. Meclis’ten anekdotlar verdi. Bursa medyası adına sadece 3 kurumun (Bu da bizim ayıbımız olsun) yer aldığı basın toplantısı 1 saatten uzun sürdü.
Genel anlamda partinin vizyonu ile yapılan açıklamaları aktarmayacağım. Bir çoğunu defalarca deklare ettiler zaten. Ama bir hususta sorduğum sorulara aldığım cevaplar önemliydi.
***
Bu elbette dijital dönüşüm konusuydu. Vekil Mustafa Yeneroğlu bu konuda DEVA Partisinin hazırladıkları ‘Yarına Atılım’ eylem planından bahsetti.
Bu işin magazin kısmının dillendirildiğini altında çok daha ciddi bir çalışma olduğunu sözlerine ekledi.
Evet aslında bakınca parti kanadında bu konu sürekli ucuz, hızlı ve gençlere ücretsiz internet bağlantısı olarak aktarılıyor. Ama çok daha fazlası ve teknik detayları var.
Anladığım kadarıyla programın teknik ayrıntılarına sayın vekil de hakim olmadığı için teknik kısımda kaybolmak yerine bilgi vermek yerine programı bana ulaştırdı.
Oysa bilmese de biliyormuş gibi anlatan siyasilere alışmıştık biz…
***
Planın ayrıntılarına baktım. Sanırım planın başındaki isim olan Burak Dalgın’la günün birinde denk gelirsek çok daha sağlıklı veriler elde edebilirim bu konuda.
Ben kısaca dikkatimi çeken konulara parantez açayım.
1-İnternet temel ihtiyaç statüsüne kavuşacak ve hizmet ile hizmete erişilebilir cihazlarda vergi azaltılacak.
2-Okullara Veri okuma, algoritma, yapay zeka ve siber güvenlik gibi hayatımızda olmasına karşın eğitimini almadığımız dersler eklenecek.
3-Start-Up olarak anılan girişimci grubu özel bir hukuki statü kazanacak.
4-Blockchain, kripto para ve dijital TL konusunda yapıcı olunacak ve bu teknoloji göz ardı edilmeyecek.
5-Herkese açık bir veri platformu kurulacak. Bu madde oldukça değerli. Kişisel bilgilerin gizli olduğu bu havuz aslında bir çok firmanın çalışmaları için aradığı argümanları barındırdığından Ar-Ge konusunda firmaların elini çok rahatlatacak.
6-Otonom hizmetlerin kullanılabilir olması adına seferberlik başlatılacak. Bunu da 2 örnekle açıklayayım, Tesla’nın kendi kendini kullanmasını, Apple saatin kalp krizi geçiren sahibi için ambulansı aramasına imkan vereceğiz. Bu olursa şu an ülkemize kapalı olarak gelen bir çok özelliği deneyimleyebiliriz.
Ve bütün bunları 1 yıl içinde yapacaklar!
***
Ne güzel seçim propagandası yaptım değil mi?
DEVA ne güzel şeyler yapacak öyle.
Peki DEVA bunları yapıyor bak ayağınızı denk alın bu hamlelerin artık toplumda ciddi bir yeri var demiş olamaz mıyım?
Global bir bütün halini alan dünyada artık bütün sorunlar bizim. Bunun en yakın örneğini kovid-19’da gördük. Artık bazı şeylere arkamızı dönmemek gerekiyor ki treni kaçmadan yakalayalım.
Birisi çalışmış çabalamış şimdi ilk olarak DEVA ile aynı ittifaktaki 5 diğer partinin sonra da onların projelerini daha da geliştirip Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın düğmeye basması gerekli.
***
Ben yolu gösterdim gerisi büyüklerin(!) işi.
Not: Eğer basın toplantısı Vekil Mustafa Yeneroğlu ve il teşkilatının toplantısından sonra olsaydı daha sağlıklı verilerle başka soruların cevaplarını da aktarabilirdim ama olmadı. Sorular cevapsız kalmadı ama beni tatmin etmediği için yazmadım. Bir dahaki sefere bunu da dikkate alırlar umarım!