Çağ kendisini bir noktadan alıp başka bir noktaya taşıyor derken teknoloji ve çağa ayak uydurma konusunda siyasilerden de önemli hamleler gelmeye başlamıştı.
Siyasetçilerin YouTube platformlarında yer almaları, Twitch’te canlı yayınlara katılmaları derken hatırlarsınız DEVA partisi de Metaverse üzerinde genel merkezini inşa ederek toplantıları buralara taşıyacaklarını duyurmuştu. Hatta DEVA partisi bir çok il, ilçe binasını metaverse üzerinde inşa etmeye devam ediyordu ki ilk toplantı için onlardan önce davrananlar oldu. 14 Ocak’ta sanal dünya’daki binasını gösteren AK Parti önceki gün ilk toplantıyı yaptı.
***
Siyasi anlamda ilk Metaverse toplantısının altına AK Partili 4 isim Dr. Ömer İleri, Mahir Ünal, Mustafa Elitaş ve Selçuk Sümer imza attı. Toplantıyla ilgili yapılan paylaşımlar elbette özellikle bu alanda teknolojinin büyük yenilikler getireceğini düşünenler için heyecan yarattı. Çünkü işin içindekiler bizzat Hükümet’in temsilcileri idi.
3 avatar ve bir görüntü ile 4 kişinin yaptığı bu toplantı siyasetin sanal dünyayı kabul ettiğinin en somut örneği olarak karşımıza çıktı. Toplantıda Sayın Elitaş da avatarı ile yer alsa durum çok daha şık olabilirdi ama o kadarına da çok takılmamak lazım.
***
Hatırlarsınız bundan birkaç gün önce AK Parti Bursa İl Başkanı Davut Gürkan gazetecileri ağırladığı toplantıda metaverse vurgusu yapmış ve bazı toplantıları bu alana kaydırma düşüncelerinden bahsetmişti. Bu açıklamalar ve yapılanlar bir değişim hareketinin başlangıcı olarak kabul edilmeli.
Bu hamleleri bir siyasi kimlik çatısı altında düşünmemek lazım. Sıkça kriptoya ve blockchain’e savaş açacağı tartışılan bir ülkeyiz. Ama yapılan bu hamle böyle bir adımdan ziyade daha yapıcı ve teknolojinin gelişimine ayak uydurucu olacağımızın en önemli işareti.
Blockchain yoksa kripto para, kripto para yoksa metaverse olamaz.
Bizzat iktidar partisinin yaptığı bu toplantı o yüzden ayrı bir anlamı da taşıyor. Aksi olursa zaten eylem ve sözlerin birbirini tutmaması olur ki bu da çok farklı sorunları beraberinde getirir.
****
AK Parti’nin Bilgi ve İletişim Teknolojileri Başkanlığının son günlerdeki bu paylaşımları yakında ana muhalefet kanadında da yankı uyandıracaktır. Çünkü ülkemiz şu anda Metaverse ve kripto teknolojileri konusunda olayın en çok içinde olan 10 ülke arasında. Hatta bazı konularda ilk 5’te. Bu işlerle ilgilenen inanılmaz bir kitle var. Bu kitlenin büyük çoğunluğu gençlerden oluşuyor ve özellikle onların ne düşündüğünü merak ediyorsak bu alanlarda yer almak gerektiğinin artık farkına varıldı.
Yeni bir toplun düzeni gibi şeylerle kafa bulandırmaya gerek yok ama sosyal medyanın 3. boyutu metaverse üzerinde inşa edilebilir. Şu an alım satımlar ülkemiz şartlarına oranla önemli miktarlarda maddiyata dayanıyor ama tıpkı blockchain ağlarında olduğu gibi teknolojinin gelişmesi ile birlikte bu alanda da değişimler olacaktır.
***
Dijital dünya ilk başta internet sitelerinden ibaretti. Sonra sosyal medya hayatımıza girdi. Bilgiler sürekli arttığı için bir dönüşüm daha kapıya dayandı. Bütün dünya artık web 3.0 için hazırlık yapıyor.
İnsanlar artık dijital dünyada gerçek birisi olduğu bilinen ama kim olduğu bilinmeyen bir
biçimde hareket edebilme imkanına kavuşuyor. Aynı zamanda internet ortamında güvenli bilgi saklamanın yeni metodları oluşturuluyor.
İnsanın hayatındaki ‘Meta’ şekil değiştiriyor.
Bu değişime direnmek yerine ayak uydurmayı seçenlerden olmak gerekiyor.
***
Bugün 2 siyasi partiyi metaverse evreninde yer aldığı için anlatabiliyoruz ama asıl önemli olan işin sığ zeminde bırakılmadan üzerine düşülmesi. Fikirler, düşünceler, olup bitecekler bambaşka noktalarda olabilir ama sanal dünyada da başlayan rekabet teknolojinin gelişmesi için elimizde artı bir katkı demek.
Yakından takip etmeyi sürdürmek lazım. Şimdilik bir kanatta Ömer İleri diğerinde Burak Dalgın aslında ülke için bambaşka bir kapıyı açmaya çalışıyor.
TOGG konusunda nasıl büyük çoğunluk aynı bakış açısına sahipse blockchain tabanlı dijital teknolojiler konusunda da siyaseti bir kenara bırakarak iyi bir yol haritası belirlemeliyiz…