Haber denilince ister istemez insanların aklına ilk olarak büyük büyük kanallar geliyor. Ama oysa ülke gündemini sallayan bir çok haberin kaynağının yereldeki bir muhabire ait olduğunu çoğu zaman görmüyoruz. Çünkü çoğu haber sitesi ya da televizyon kanalı onları kaynak göstermiyor. Bu aslında emeğe yapılan en büyük saygısızlık.
Senelerce ilçede çalışmış ve ilçe gazetesinin yanı sıra ülkenin en büyük medya kuruluşunun ilçe temsilciliğini yapmış biri olarak söylüyorum bunu.
Haberin merkezi sokaklardır ve o sokaklardaki muhabirler olmazsa haberlerin de olmayacağını, sadece ofisten işlerin yürüyemeyeceğini hatırlatmak gerekli.
***
Sektörel bu sıkıntı birilerinin kulağına gider diye yazdığım bu satırların ardından asıl konumuza dönelim. Orhangazi’de yayın yapan Tuna Gazetesi dün bir haber paylaştı. Kendilerinden aldığım izinle o haberi aktarayım size;
TOKİ tarafından Orhangazi’de Erenler Kız Meslek Lisesi binası yerine yapılacak olan okul inşaatının ihalesini alan firma kasım ayından bu yana yaşanan kur artışları nedeniyle TOKİ ile sözleşme yapmadı.
Firma ihale dosyası ile ilgili kur farkını ortadan kaldıracak yeni düzenleme istiyor. TOKİ bu talebi kabul etmezse inşaat ihalesinin yenilenmesi gündemde.
2019’daki deprem kontrolleri sırasında yıkım kararı alınan okul 2020’de yıkıldı ve 2022 itibarıyla yerine 24 derslikli yeni bir okul yapılacaktı.
4 Kasım tarihinde yapılan inşaat ihalesine en uygun teklifi veren firmanın aradan geçen 2 aylık dönemde döviz kurunda yaşanan olağanüstü artış nedeniyle TOKİ’den yeni düzenleme talep etti.
Firmanın, 4 kasımda yapılan ihaleden bugüne kadar başta demir fiyatları olmak üzere bir çok kalemde ortalama yüzde 40 artış yaşandığını bu artışların göz önüne alınmasını istediği öğrenildi.
***
Şimdi gelelim bu haberin nelere gebe olduğuna;
Düzenleme olmazsa ihale yenilenecek tabi bu hem ek süre hem de ek maliyet demek.
Üstelik halen dalgalanmalar devam ederken benzer bir senaryonun tekrar yaşanmayacağının garantisi yok.
Yeni ihale kararı alınması halinde okul inşaatının başlaması en az 6 ay ertelenmiş olacak.
***
Şunu hepimiz biliyoruz ki bahsedilen tarihte 9,50 TL bandında olan dolar kurunun direkt etkisi özellikle aralık ayında bizi fazlasıyla etkiledi. Dolayısıyla şu anda ihalesi tamamlanan ama sözleşme imzalanmayan bir çok projede bu durum karşımıza çıktı ya da çıkacak.
Ama bu yapıların okul olması ve öğrencilerin okul eksikliği sebebiyle kalabalık sınıflara yığılması gibi durumlar düşünülünce ayrı bir parantez açmak gerekli.
Süreç içerisinde ihale alan ve sözleşme imzalayan bir çok firmanın da revize talebi olduğu zaten sokaktaki herkesin bildiği şey.
Çünkü bu firmaların bir çok gider kalemine enflasyonun üzerinde zam geldi. Yapımına başlayan inşaatların bitirilmesi için bile kılın kırk yarıldığını duyuyoruz.
***
Çocuklarımızın sağlıklı bir eğitim alabilmesi için Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer Bursa yerelinde yeni binaların müjdesini vermişti. Ama öncelik yeni binalardan ziyade yıkılan ya da güçlendirmeye alınan okulların tamamlanması gerekiyor.
Şu an sektörel bazlı yaşanan büyük sorunlar var. İnşaatın ortasında benim gücüm kalmadı diyebilecek firmalar çıkabilir.
Sözleşme imzalanmadan elbette firmanın aksiyon alması kolay ama birkaç ay önce mukavele imzalayıp piyasanın çok altında şartlarla iş yapmaya çalışıp zarar yazanları da unutulmaması gerekli.
Her okul binası fazlasıyla değerli. İptal edilen ihaleler, inşaatı yarım kalan binalar gibi sorunların karşımıza çıkaracağı en net sonuç inşaatların gecikmesi olacak.
Bu da artan nüfus hızı ile daha kalabalık sınıfların karşımıza çıkması ile eğitimde seviyenin düşmesi olarak bize yansıyacak.
***
Bugün bir okuldan bahsettim sadece. Daha başkaları da var mı bilmiyoruz. Daha doğrusu bilenler biliyor ama bize yansıtmıyor.
Okulların bahçelerinin aynı zamanda birer toplanma alanı olduğu, sadece eğitim değil toplum sağlığı açısından da kullanılabileceği ve geciktirilmemesi gerektiği hep unutuluyor…