Hava Durumu

Burkay’dan önemli uyarı

Yazının Giriş Tarihi: 08.08.2022 06:00
Yazının Güncellenme Tarihi: 07.08.2022 17:35

Hafta sonu Bursa’nın örnek kuruluşu Yeşil Çevre Arıtma Tesisi Kooperatifi’nin olağan genel kurul toplantısı vardı.

Bilmeyenler için hemen özet bir bilgi vereyim;

Şahsen “örnek kuruluş” vurgusu yaptığım S.S. Yeşil Çevre Arıtma Tesisi İşletme Kooperatifi, 1998’de dönemin Valisi Orhan Taşanlar’ın öncülüğünde;

Tarımsal faaliyetlerin yoğun olduğu Gürsu, Kestel, Barakfakih ve İsabey bölgesinde kalan sanayi işletmelerinin endüstriyel, yine söz konusu iki ilçenin evsel atıksularının tek noktada arıtılması amacı ile kuruldu.

“İmece” usulü bölgedeki sanayi kuruluşlarının tamamının ortağı olduğu, katılım paylarının ise “kirleten öder” ilkesiyle belirlendiği kooperatifin yer seçimi de kısa sürede sonuçlandırılmıştı.

Gürsu Kumlukalan-Kuşalanı mevkindeki vahşi çöp depolama alanına inşa edilen arıtma tesisi 2006 yılında tamamlanmış, böylelikle şehrin doğu bölgesinde bulunan bütün dere ve kanallarda yaşanan endüstriyel ve kentsel atık suların neden olduğu kirliliğe son verilmişti.

Yola çıkarken 57 olan ortak sayısını bugün 375’e ulaştıran kooperatif, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nca Türkiye genelinde dağınık havza bazlı sanayi bölgeleri ve içindeki yerleşim alanları için örnek gösterilen bir kuruluş haline geldi. Bu özelliğine ve başarılı uygulamalarına istinaden kooperatif yıllar içinde çok sayıda ödül aldı.

***

Tekrar başa dönecek olursak;

Merinos Atatürk Kültür Kongre Merkezi’nde gerçekleştirilen Yeşil Çevre Arıtma Tesisi Kooperatifi’nin 23. Olağan Genel Kurulu’nda;

Aynı zamanda kooperatifin de başkanvekili olan Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay’dan önemli bir uyarı geldi.

Burkay, genişleyen hizmet alanı ile genel kurulda unvanı ‘S.S. Yeşil Çevre Hizmet ve İşletme Kooperatifi’ olarak değiştirilen kuruluşun Avrupa Yeşil Mutabakatına uyum sürecinde anahtar rol üstlenmeye devam edeceğini dile getirdi.

Bu vurgunun haklı bir nedeni vardı:

Çünkü Avrupa Yeşil Mutabakatının merkezinde Yeşil Çevre var. Üstelik bu konuda dönüşüm de kaçınılmaz.

Ardından Burkay şöyle devam etti:

“İhracatımızın yaklaşık yüzde 50’sini Avrupa Birliği’ne (AB) yapıyoruz. Gerekli adımları atmazsak 2026’dan itibaren AB ile ticarette bazı ürünlerde karbon vergisi ödeyeceğiz. Bu bağlamda 1998’de temelini attığımız kooperatifimizin önemi daha net ortaya çıkıyor. AB’nin Yeşil Mutabakat için ayırdığı 125 trilyon dolarlık kaynaktan pay almamız gerekiyor.

AB’nin 27 ülkesinde yeşil enerjiye yönelik milyarlarca euro hibe desteği var. Birçok konuda somut projeler hazırlayıp AB’den buraya fon aktarımını sağlamalıyız. Bu konu özelinde baktığımızda Yeşil Çevre, örnek yapılardan biri oldu. Bu örnek yapısını uzun yıllardır başarıyla korumayı sürdürüyor.”

***

Yeşil Çevre Arıtma Tesisi Kooperatifi’nin faaliyetleriyle Türkiye’ye rol model olmasında büyük emeği geçen Genel Müdür Mehmet Aydın da çevre konusundaki gayretlerinin devam edeceğini şu cümlelerle dile getirdi:

“Çalışma arkadaşlarımla birlikte Yönetim Kurulumuzun çizmiş olduğu vizyon ve verdiği destekle ortaklarımıza, çevremize, Bursa’ya katma değer sağlayacak kıymetli hizmetler üretmeye gayret ediyoruz.”

Son olarak;

Kooperatifin 2021 yılında yapılması gereken, lakin covid-19 salgını nedeniyle ertelenen genel kurulunda Divan Kurulu Başkanlığını Nurettin Uşak, yazman üyeliklerini Semih İdil ve Fatma Gürsoy yürüttü.

Genel Kurul’da kooperatifin 2021 yılı yönetim kurulu ve çalışma raporu oybirliği ile kabul edildi.

***

Unutmadan;

2026’ya şunun şurasında ne kaldı ki?

Umarım Yeşil Çevre gibi Türkiye’ye örnek kuruluşların sayısını en kısa sürede artırırız.

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.