Hava Durumu

Yerel seçimlere doğru düşündüklerimiz!

Yazının Giriş Tarihi: 23.12.2018 06:00
Yazının Güncellenme Tarihi: 23.12.2018 06:00

Yerel seçimlere "3 kala" bir yanda parti ittifakları konuşulurken, diğer yanda illere, ilçelere belediye başkanı aday belirleme arayışları sürüyor.

Herkesin bildiği üzere; bazı yerlerin adayları belli oldu olmasına ama daha pek çok yer için meraklı bir bekleyiş hâkim.

Hal böyleyken konu yerel seçim olunca hemen herkesin dilinde Bursa'nın sorunları ve çözüm arayışları var.

Ben de merak ediyorum; dünden bugüne yerel yöneticileri belirleme aşamasına gelindiğinde parti dinamiklerinin seçim kriterleri neler oluyor da isimler belirleniyor?

Mesela liyakat sahibi olup olmadıklarına dair bir değerlendirme oluyor mu?

Adayların talip oldukları bölgenin sorunlarına karşı farkındalıkları sorgulanıyor mu?

En önemlisi de "çözüme dair projeleri var mı" diye bakılıyor mu?

Neticede 'bu bir hizmet yarışı' deniyor, her aday seçim çalışmalarında projeler açıklıyor.

Kiminin 50, kiminin 100 projesi oluyor, vaatler peşi sıra geliyor.

İş icraata geldiğinde; birkaç eski medrese tadil ediliyor, kültür sanat merkezi adı altında açılıp arada sergi alanı olarak kullanılsalar da Osmanlı şerbetleri içilip, kurabiyeler yeniliyor. Bunlar yanlış demiyorum, güzel de...

Ancak bir tanesi de sanat atölyesi haline getirilmiyor.    

Saçma sapan toplu konut projeleri hayata geçiriliyor, gökyüzüne doğru binalar uzayıp gidiyor, altyapı düşünülmüyor, otopark düşünülmüyor, sonra da oradan geçen yolun bir şeridi sarı çizgilerle otopark yapılıyor, ulaşım problemleri katlanıyor.  

Bazen de biri çıkıyor tarih şehrinin tam göbeğine, "keşiş dağını örtercesine" estetik yoksunu binaları dikiyor, sonra gelen yerel yöneticiler için "3 bilinmeyenli denklem" gibi sorunu bırakıp gidiyor.

Çöz çözebilirsen...

Ya da "başkanların çocukluk hayalleri" oluyor, şehrin en güzel caddesine "uğurlu bir böcek hattı" yapıveriyorlar. O güzelim yol bir hayale kurban ediliyor.

Şehrin en güzel girişi dediğimiz güzergah; hem de yerin üstünden geçirilen bir tramvay hattıyla ağaç yoksunu, metal yığını bir hal alıveriyor. Git gidebilirsen...

Peki bu şehri 'dört başı mamur' yeniden dizayn etmek mümkün olabilir mi?

Bu şehrin hava kirliliği var, yöneticilerinin de mutlak çözüm arayışında olduğu ulaşım problemi var, deprem bölgesi olma durumuna karşı sağlıklı, sağlam bina ihtiyacı var, eskinin emekli-memur şehri algısının bittiği bir hayat pahalılığı var, hızla göç aldığından çarpık çurpuk kentleşme problemi var...

Ayrıca; şehrin tarihine yaraşır turizm köyleri yok,  tam teşekküllü havaalanı yok, alternatif ulaşım yolları neredeyse yok, limanlarına raylı sistem bağlantısı yok...

Yok ama hizmete de aday çok...

Öyleyse karar vericilerin şehre, yerelde çözüm üretebilecek liyakat sahibi, uzman elleri aday göstermelerini bekleyelim.

Bu şehrin her zaman güçlü siyasetçileri oldu.

Bu da göz önüne alındığında sorunların çözümünü de kesin ve toplumsal faydaya yönelik hale getirmeyi istemek çok görülmese gerek.

Şimdilik 'dört başı mamur' olamasa da, bu şehir için atılan her güzel adımın bizden sonraki nesillere miras kalacağı unutulmamalıdır.

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.