Hava Durumu

Bursa’da ‘Kalite’ yeni nesille yeşerecek

Yazının Giriş Tarihi: 24.10.2022 06:00
Yazının Güncellenme Tarihi: 23.10.2022 23:18

Kalite kavramı hayatımızın her alanında karşımıza çıkıyor. Bunun için de bireysel ve toplumsal olarak bu kelimeyi sık sık duyar ve hayatımıza tatbik etmek için uğraşırız.

Kalite kavramının içeriği belirlenirken, farklı referanslarda değişik tanımlarla karşılaşırız. Bazı referanslarda kalitenin içeriğine ilişkin kimi yanları ön plana çıkaracak biçimde, “kullanıma uygunluk”, “amaca uygunluk”, veya “müşterilerin tatmini”, ya da ”isteklere uygunluk” şeklinde tanımlara rastlarız. Bu tanımların eksik ve tek yanlılıkları dikkate alındığı zaman, “Kalite Sözlüğü” standardının verdiği aşağıdaki tanım esas alınıyor:

“Kalite, bir ürünün veya hizmetin, belirlenen veya olabilecek ihtiyaçları karşılama kabiliyetine dayanan özelliklerin toplamı” olarak belirlenmiş diyebiliriz.

Söz konusu kalite olunca; yaşadığımız şehir Bursa’nın, birçok yönüyle kalite kavramını hakkıyla karşılayan bir şehir olduğunu cümle alem biliyor.

Tam da burada Bursa’da gönüllü bir kuruluş olarak ortaya çıkan Kalite Birliği (KalBir), 'Kalite Şehri Bursa' sloganıyla faaliyetlerine başladı. Yakından takip ettiğimiz bu gönüllü insanlar başta şehrimiz olmak üzere ülkemize de kalite adına önemli katkıda bulundaklarını görüyoruz.

KalBir ekibini daha önce gazetemizde de ağırlamıştık. Başkan Mustafa Karaman, o gün konuşmasında kalite adına ‘biz Türkiye’nin uyandırma servisiyiz’ diye iddialı bir giriş yaparak şu cümleleri sarf etmişti:

"Temiz toplum için, temiz Bursa için bu işe talip olduk ve yola çıktık. Biz sadece kirliliğe dikkat çekeriz. Kim kimi aldatıyorsa onun kavgasına girmiyoruz. Sanayiciyi uyarıyoruz. Bu yol kirli, takip etme. Para senin, kaynak senin der, kavga etmeyiz. Sadece uyarırız ve yol gösteririz. Biz uyandırma servisiyiz. Çıktığımız bu yolda şehrimizin, STK'larımızın ve sanayi kuruluşlarımızın böyle bir çalışmaya ihtiyacı olduğunu gördük. Her hafta çarşamba günleri çeşitli STK ve sanayi kuruluşlarını ziyaret ederek Kalite Bursa'nın öneminden bahsediyoruz. Bugüne kadar çalışmalarımızda saçma bir durumla karşılaşmadık aksine çok önemli geri bildirim ve destekler görüyoruz"

Bu amaçlarla yola çıkan KalBir…

Bursa’da çalışmalarına yeni halka ekleyerek bir ilke daha imzasını atmış bulunuyor. 

Bu yeni çalışması ise Bursa’da önemli bir eğitim kurumu olan Uludağ Koleji ile gerçekleştiriyor.

Bunun için;

Uludağ Koleji ile Kalite Birliği Derneği (KalBir) arasında imzalanan protokol ile öğrencilere ‘yeni nesil dersler’ kapsamında “Kalite Dersi” verilecek.

Bu nedenle; önceki gün kalite adına güzel gelişmenin lansman toplantısı vardı. Bursa basının yoğun ilgi gösterdiği imza törenine biz de yerimizi aldık.

Toplantıya Uludağ Koleji Kurucusu Tekin Çanga, Kampüs Müdürü Kadir Sezer ve Koordinatör Ergün Özçelik’in yanı sıra Bilim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Kadir Çüçen ve üyeler Prof. Dr. Rıza Sam, Prof. Dr. Zübeyde Sinem Genç, Prof. Dr. Şenay Şahin, Dr. İbrahim Öztahtalı, Uludağ Gelişim Akademisi (UGA) Başkanı ve Bilim Kurulu Üyesi Öğretim Görevlisi Nilüfer İnceman Akgün, Dr. Barış Gül, Dr. Nuray Koç, Dr. Zeynep Berke, KalBir Başkanı Mustafa Karaman, KalBir Onursal Başkanı Prof. Dr. Erkan Işığıçok ile dernek yönetim kurulu üyeleri katıldı.

Burada, toplantının açılışında Koordinatör Ergün Özçelik, Uludağ Koleji Kurucusu ve Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Metin Yıldırım’ın mesajını okudu. Ardından Kampüs Müdürü Kadir Sezer de okul hakkında bilgi verdi.

Kalite Birliği Onursal Başkanı Erkan Işığıçok, okulda bu protokol ile 14 hafta süresince öğrencilere öğretilecek konuların sunumunu yaptı.

Işığıçok, sunum yaparken kalite konusunun öneminden ve geçmişten bugüne nasıl bir süreçten geçtiğine dair bilgiler paylaştı katılımcılarla…

Kalite Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Karaman, son konuşmayı yapan isim oldu.

Karaman’ın daha önceki toplantılarına da katılan biri olarak kendisinde aynı kararlılığı yeniden gördüm. Başkan Mustafa Karaman, TSE Koordinatörlüğü görevinde de önemli kazanımlar elde etmiş ve konuya hayli hakim bir isim olarak gerek sahada gerekse kurumlara kaliteyi anlatıyor.

Karaman, her zaman olduğu gibi kalite adına iddialı konuşmasını dünkü toplantıda da yineledi.

Konuşmasının özetine baktığımızda;

“Kalite eşittir ahlaktır. Toplumun ahlaklı olması için temiz kalitenin gündeme gelmesi ve bunu yeni nesillere öğretmemiz gerekiyor. Ülkemizin geçmişe değil geleceğe odaklanması lazım. Biz okullara kalite dersleri konulması konusunda Milli Eğitim Bakanlığına bir rapor sunduk ve raporumuz dikkate alınana kadar her pazartesi Bakanlığa bu raporumuzu gönderiyoruz. Biz inançlıyız bunun yanı sıra da inatçıyız. Bu anlamda da sesimize Uludağ Koleji kulak verdi ve onlarla bugün protokol imzalıyoruz. Biz günü değerlendiren bir STK değiliz, geleceğe talibiz. ‘Kalite şehri Bursa’ vizyon projemizden taviz vermiyoruz. 2023 yılını da ‘Milli Egemenlik ve Kalite Yılı’ ilan ettik ve 100 noktada etkinlik yapmayı planlıyoruz. Türkiye’de ne olacaksa kalite ile olacak”

Evet!..

Kalite önemlidir. Kalite Bursa ile özdeşlemeli diye yola çıkan KalBir Derneği, yoluna emin adımlarla ve kaliteli çalışmalarla hem adından söz ettiriyor hem de amacına basamak basamak yaklaşıyor desek abartmış olmayız.

Biz de başlattıkları kalite yolculuğunda kendilerine başarılar diliyoruz.

Sağlıkla kalın!

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.