'Değişim' tartışmalarının gölgesinde kurultay sürecine giren Cumhuriyet Halk Partisi'nde il ve ilçe başkanlıklarının kongre takvimi ağustos ayının başında netleşmişti.
6 Ağustos’ta Gürsu ve Harmancık ilçe kongreleriyle başlayan süreç, 6 Eylül tarihinde yapılan Orhaneli ilçe kongresiyle tamamlanmış oldu.
Bunların ardından…
Bursa siyasetinde gözler CHP il kongresindeydi.
Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen ve üç adayın yarıştığı kongrede hem heyecan hem atışmalar vardı.
Hem de sataşmalar mevcuttu!
***
Biz de YeniDönem Gazetesi olarak gazeteci yazar arkadaşım İrem Güner ile CHP Bursa 38. İl kongresini yerinde izledik.
CHP Bursa İl kongresinde üç başkan adayı partililere seslendi.
Turgut Özkan, Nihat Yeşiltaş ve Gürhan Akdoğan’ın karşılıklı eleştirileri dikkat çekti.
Adayların eleştirilerine geçmeden önce bilgiyi paylaşayım:
Yarışı kazanan; sürekli değişimden yana politikalarını dile getiren CHP eski Yıldırım İlçe Başkanı Nihat Yeşiltaş oldu.
Yeşiltaş’ın salona girmesi de coşkuyla karşılandı.
Aslında biz de bu coşkuyu görünce başkanlık için tahminimizi yaptık, yanılmadık.
599 delegenin oy kullandığı kongrede, Turgut Özkan 120, Gürhan Akdoğan 152, Nihat Yeşiltaş 323 oy aldı.
Bu sonuçla CHP Bursa İl Başkanlık koltuğuna Nihat Yeşiltaş oturacak artık.
***
Salonunda kimler vardı diye gözlemlediğimizde;
CHP Bursa Büyükşehir Belediye Başkan adayı Mustafa Bozbey, Nilüfer Belediye Başkanı Turgay Erdem, CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, CHP Bursa Milletvekili Nurhayat Altaca Kayışoğlu, CHP Bursa Milletvekili Hasan Öztürk, CHP Bursa Milletvekili Kayıhan Pala, CHP Milletvekili Berhan Şimşek, CHP Osmangazi Belediye Başkan adayı Erkan Aydın, CHP Nilüfer İlçe Başkanı Özgür Şahin, CHP Osmangazi İlçe Başkanı Cengiz Çelikten, CHP Yıldırım İlçe Başkanı İlhami Uslu, CHP MYK Üyesi Lale Karabıyık, CHP Genel Başkan Aday Adayı Örsan Öymen, Eski CHP Bursa Milletvekili Turhan Tayan’ın yanı sıra delegeler ve çok sayıda partili vardı.
CHP’li çok sayıda partili konuşmak isteyince zaman zaman gerginliğe neden oldu. Ama yine de çoğu kişi söz alarak kürsüde duygu ve düşüncelerini salondakilere haykırdı diyebilirim. Öğlen saatlerinde başlayan kongre akşam bitti.
***
Konuşmacılardan biri Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanlığa aday Örsan Öymen idi. Öymen, konuşmasının tamamını CHP’nin başarısızlığına ayırdı ve buna neden olan gerekçeleri sıraladı, bunun yanında Genel Başkan olduğunda nasıl bir yol izleyeceğinden bahsetti.
Örsan Öymen, “CHP olarak bugüne kadar girilen tüm seçimleri kaybettik, artık eleştiriden çok özeleştiri yapmanın zamanıdır” dedi.
Ve ekledi…
Gelinen noktada en başta bir fotoğraf çekilmesi, aynı zamanda artılar ve eksiler nelerdir bunun üzerine bir tespit yapılması, ona göre kurtuluş reçetesi hazırlanması gerektiğini vurguladı.
Yıllardır değişmeyen oy oranını, Cumhuriyetin yeni yüzyılında yeniliklerle aşma zamanı gelmiştir dedi.
Yüzde 1 veya 2 oy oranı olan partilere 38 milletvekili hediye etmenin bir demokrasi gaspı olduğuna dikkat çekti.
Parti içi demokrasinin olmadığı ve buna bağlı olarak il ve ilçelerdeki sorunlar çözüme kavuşturulmadığı ve bundan dolayı herkesin kendi kanunlarını oluşturduğunu söyledi.
Öymen, parti tüzüğüne herkesin uyması gerektiğini, özellikle genel merkezde yeni icatların ortaya çıktığı bunun bir parti tüzüğü diye duyurulması CHP’nin temel ilkelerine uymadığı uyarısını da yaptı ve son sözünü de şu cümleyle noktaladı: “Popülist kararlarla hiçbir zaman oy oranımız yüzde 25 bandını geçemeyecek!”
Öymen, genel başkan olması durumunda Türkiye’nin ikinci yüzyılında CHP’nin temel ilkelerinden taviz vermeden parti içi demokrasiye uygun bir yönetimin olacağını kaydetti.
Kongre süresi birçok partili söz aldı ve düşüncelerini paylaştı.
Konuşmacıların sözlerini özetlersek;
Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal’ın ses tonu yüksekti ve ısrarla değişimden yana olduğunu vurguladı.
CHP’nin birçok kademesinde görev alan ve son olarak TBMM 22. Dönem’de İstanbul Milletvekilliği yapan Berhan Şimşek de nutuk gibi bir konuşma yaptı. O da çoğu partili gibi seçimi kaybettiklerini vurgulayarak yerel seçimle birlikte yeniden yükselişe geçmenin zamanı geldiğini hatırlattı.
Konuşmalar uzadıkça salondan dışarıya çıkanlar çoğunluktaydı ve sabırsızlık da arttı.
Tüm bunların ardından son konuşmacılar üç adaydı.
Üç adayın birbirine karşı salvoları dikkat çekti.
İlk konuşan Turgut Özkan, “Önümüzde yerel seçim var. Cumhuriyet düşmanlarına izin vermemek için yeniden adayım. Tepeden tırnağa değişim vadediyorum. Değişim diyenlerin kendisi değişecek, örgütü ayağa kaldıracağız. Belediye başkanlıklarını partimize kazandıracağız” dedikten sonra bir de “belediye başkanının görevi siyasete yön vermek değil, ilçeyi güzelleştirmektir” sözünü toplantılara katılmayan CHP’li başkanları eleştirdi.
***
İkinci sırada kürsüye çıkan Nihat Yeşiltaş; “Büyükşehir Belediyesini kazanmış CHP’nin il başkanı olmak için geliyorum. Önümüzdeki yerel seçimlerin anlamını net olarak anlayamazsak mücadelemiz yarım kalır. Yapmamız gereken birlik ve beraberlik içinde seçimlere hazırlanmaktır. En son 46 yıl önce Bursa’da seçim kazanan bir partinin kendi içinde çatışması kabul edilebilir bir durum değildir. Bizi birleştiren bizi ayırandan daha güçlüdür. Bursa’nın daha önce görmediği bir muhalefet cephesini oluşturmak için geliyoruz. Önümüzü halka dönüp birlikte yürüyeceğiz” sözlerini kullandı.
***
Son olarak kürsüye çıkan Gürhan Akdoğan yerel sorunlara ilişkin konulara değindi.
“28 Mayıs’ta ne olduysa herkes değişim ister olur. Ya değişim nasıl bir değişimdir? Değişim sadece birinin oradan oraya gitmesi veya gelmesi midir? Yoksa değişim köklü bir yaklaşımla durum analizi yapılarak bir değişim mi? Hesap vermesi gerekenler yöneticilerdir. Şu kürsüden birisi de biz burada yanlış yaptık dedi mi? ‘Güçlü örgüt güçlü Bursa’ diye yola çıktık. Bütün hazırlıklarımızı genç arkadaşlarımız yaptı. Biz değişimi genç kadromuzla Bursa’da yapacağız. Bunu da örgütü onararak yapacağız.”
En nihayetinde CHP Bursa 38. İl Kongresi atışma ve geleceğe dair vaatlerle gerçekleşti.
Günün sonunda kazanan Nihat Yeşiltaş oldu.
Biz de yeni başkana ve yönetimine hayırlı olsun diyoruz.
Sağlıkla Kalın!