Hava Durumu

Deprem yıktı; biz yıkılmadık!

Yazının Giriş Tarihi: 16.02.2023 06:00
Yazının Güncellenme Tarihi: 16.02.2023 09:28

Türkiye 6 Şubat gününe depremle uyandı.

10 ili kapsayan ve büyük yıkımlara neden olan deprem, bölgede 13 milyon insanımızın hayatını etkiledi.

Arama kurtarma çalışmalarında mucizelere şahit olsak da can kaybı ve yaralı sayısı da gün geçtikçe artıyor.

Deprem kuşağındaki ülkemizde daha önce de benzer depremler meydana gelmiş, yine çok canlar kaybetmiştik.

Uzmanlar sürekli Türkiye'nin, deprem konusunda dünyanın 5. tehlikeli ülkesi olduğuna dikkat çekse de toplum olarak konunun ehemmiyetini tam olarak kavradığımızı söyleyemeyiz ya da işimize geldiği gibi hareket etmeye devam ediyoruz. Son yıllarda ‘Kentsel Dönüşüm’ olarak yapılan çalışmaların da sadece yapısal dönüşüm olduğunu görüyoruz.

Sonuç ise ortada.

Bugüne baktığımızda…

6 Şubat'ta 7.7 ve 7.6 büyüklüğünde, 10 ilde hissedilen ve yaklaşık 13 milyon insanın etkilendiği 2 büyük deprem ile sarsıldık. Bu yıkım 85 milyonun yüreğini yaktı. Tüm Türkiye yardıma koştu. Dünya ülkeleri gerek maddi gerekse manevi yardımını esirgemedi. Güzel bir dayanışma örneğinin ortaya çıktığı bu günlerde kenetlenmekten başka çaremizin de olmadığını biliyoruz.

***

Yaşadığımız şehir Bursa’ya baktığımızda; depremin ilk saatlerinden itibaren tüm birimleriyle enkaz bölgesine gidip, bölge halkıyla birlikte yaraları sarmaya çalıştı. Ve hala orada çalışmalarımıza devam ediyoruz.

Biz de gazetemizde tüm gelişmeleri anbean takip ediyoruz. Ülkece seferberlik ilan ettiğimiz bu günlerde…

Depremzede kardeşlerimizin yaralarını sarma yarışı da gururlandırıyor. Arada nahoş görüntüler çıksa da şehrin her noktasında birlik, beraberlik ve kenetlenmenin görüntüleri acımızı bir nebze de olsa hafifletiyor.

Türkiye’yi yasa boğan depremin hemen ardından, tüm birimleriyle adeta alarm durumuna geçen ve ilk bir hafta Gaziantep’in Nurdağı ve İslahiye ilçelerinde arama-kurtarmadan sosyal yaşam destek faaliyetleri gibi önemli çalışmalara imza atan Büyükşehir Belediyesi, deprem bölgesinde 915 personel ve 251 araçla görev çalışmalarını aralıksız sürdürüyor. Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş da bölgede çalışmaları yerinde yönetiyor.

***

Bursa belediyelerinin tümü çok önemli işlere imza attı; fakat bugün bu köşede dikkatleri çok çeken bir belediyenin çalışmalarından bahsetmek istiyorum.

Bahsettiğim belediye İnegöl Belediyesi…

Ve göreve geldiği günden beri ekibinin başında, ekibiyle her zaman omuz omuza olan Başkan Alper Taban…

İnegöl’de sosyal belediyecilik anlayışıyla çalışan başkan Taban ve ekibi asrın felaketinde de yine kendine yakışanı yaptı desek abartmış olmayız.

İlk andan itibaren ilçenin her bireyi ile birlikte çok güzel işlere imza atıldı. Belediye, örnek uygulamalara ve örnek dayanışma girişimleriyle takdir topladı.

Örneğin, Afet Çantası’ mobil uygulaması ile İnegöl’ün deprem hazırlıkları ve toplanma alanlarına dair vatandaşı bilgilendiriyor.

İnegöl Belediyesi’nin hayata geçirdiği bu mobil uygulama ile hem toplanma alanları hem de afetlere karşı pek çok modüle erişiliyor, vatandaşlara kolaylık sağlıyor.

Yine depremde şehirdeki STK’lar ve siyasi partiler iş birliğiyle örnek bir kampanya olan “Kardeş Ev” projesinin startını vererek depremzede ailelerin konaklanmasına öncülük etmesi de ayrı bir güzellik kattı kampanyalara.

Belediye’nin bir başka desteği yine istihdama destek çağrısı…

Belediyenin kurduğu bu birimde daha önce İnegöllü birçok vatandaş iş sahibi oldu. Birim şimdilerde ise ilçeye gelen depremzede vatandaşların istihdamına destek oluyor.

Bunlarla birlikte;

İnegöl Belediyesi Umuteli Sosyal Yardım İşleri Müdürlüğü, Umuteli Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği aracılığıyla gıda kolisi kampanyası başlatarak yine deprem bölgesine çok sayıda gıda, giyim ve hijyen maddesinin gitmesine öncülük etti.

Başkan Alper Taban, bir yandan deprem bölgesindeki çalışmalarda yer alıp bölge halkıyla birlikte yaraları sarmaya çalışıyor, bir yandan da kendi sosyal medya hesabında çoğu gelişmeleri İnegöl halkı ve kendisini sosyal medya kanalıyla takip edenlere bilgi vermeyi ihmal etmiyor.

Güzel şeylerin yaşandığı İnegöl’de, giden yardımların ve dayanışmanın karşılıksız olmadığını da gördük.

Başkan Alper Taban, ‘Biz sadece olması gerekeni yaptık’ notuyla paylaştığı o sese şahit olduk.

Kahramanmaraşlı bir depremzedenin İnegöl Belediyesi Çağrı Merkezi’ni arayıp ağlamaklı bir ses tonuyla yardımlardan dolayı teşekkür etmesi yüzbinlerce sosyal medya kullanıcısını hem duygulandırdı hem de ağlattı.

İnsanlık tarihi boyunca acılar ve sevinçler hep olmuştur. Bu acıda da gördük ki devlet ve millet el ele dayanışmanın güzel örneklerini sergiledik.

Asrın felaketi çok canlar aldı, çoğu insanımızı yaralı bıraktı. Binlerce evladı annesiz, babasız bıraktı. Yüzlerce anne ve babayı da evladından ayırdı.

Acı büyük ama biz de çok güçlüyüz!

Kenetlendik…

Bunu da hep birlikte aşacağız.

#geçmişolsuntürkiyem

Sağlıkla ve iyilikle kalın!

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.