Günlerdir asrın felaketi olarak adlandırılan depremin getirdiği tahribatı konuşuyoruz. Hepimizden çok şey alıp götüren bu afet, şimdilerde hem ülkemizin hem de dünyanın gündemini meşgul eden en önemli konu…
Arama kurtarmanın halen devam ettiği ve enkaz çalışmalarının yürütüldüğü bölgeden nadir de olsa mucize haberler almaya devam ediyor, seviniyoruz…
Dedik ya!
Ülkenin en önemli gündemi deprem…
Önceki gün Büyükşehir Belediyesi’nin aylık meclis toplantısını izledim. Toplantıda, deprem bölgesinde yapılan çalışmalar ve son günlerde sıkça tartışılan olası Marmara depremi ile Bursa’daki son durum konuşuldu.
Hatırlanacağı üzere; Kahramanmaraş merkezli ve 11 ili etkileyen depremde Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, Gaziantep ve Hatay’da görevlendirilmişti. Başkan Aktaş, deprem bölgesinden döndü ve meclis toplantısındaki konuşmasında bölgedeki durumu anlattı. Büyükşehir’in oradaki çalışmaları hakkında bilgi verdi.
Büyükşehir olarak deprem bölgesinde adeta şantiye kurduklarını ifade eden Başkan Aktaş, halen 400’ü aşkın personel, 200’ye yakın araç ve ekipmanla, bölgede yaşanan sorunlara müdahale ettiklerini ve BUSKİ ekiplerinin de depremde zarar gören altyapıyı iyileştirme çalışmalarına destek verdiğini söyledi.
“Bursa’nın her bir ferdi olarak deprem bölgesine yardımları ulaştırmak için zamanla yarıştık” diyen Aktaş, haklı bir sitemde bulundu.
Depremzedelere ulaştırmak için gönderilen ikinci el eşyaların ve gereksiz malzemelerin hem şık olmadığını hem de yardım toplama merkezlerinde zaman kaybına neden olduğunu söyledi ve Bursalıları “Lütfen zamanla yarıştığımız bu günlerde zamanımızı almayın!” diye uyardı.
Başkan Aktaş, orada hayati öneme sahip iki noktaya daha değindi.
Bunlardan biri; Altyapı, su ve kanalizasyon işleri…
Diğeri ise; Bölgenin normalleşmesi için herkesin sahip çıkması gerektiği.
Hatay’da, 500 bin kişinin etkilendiği bölgede su ve kanalizasyon işlerinin yeniden hayata geçirilmesi için Büyükşehir Belediyesi olarak bu görevi üstlendiklerini ifade eden Aktaş, bunun çok zor ve önemli bir iş olduğunu, gece gündüz demeden oraya bu hizmeti sağlayacaklarının sözünü verdi.
Bölgede çok ciddi sıkıntıların olduğuna vurgu yapan Başkan Aktaş, “Bu işi sadece belediye olarak değil de şehrin tüm birimleri ve STK’larla işbirliği içinde yapmalıyız” dedi.
Bursa’ya ne kadar depremzede aile geldi sorusu üzerine şu bilgileri paylaştı Başkan Aktaş:
“Şehrimize şuan resmi kayıtlara göre 5 bin aile gelmiş. Toplamında 20 bin kişi olarak varsayıyoruz. Hepsi kayıt altına alınıyor. Göç idaresinden aldıkları evrakla bize başvuruyorlar. Biz de Büyükşehir olarak ‘Kardeş kart’ ile şehir içi ücretsiz ulaşımdan faydalanmalarını sağlıyoruz. Gıda, giyim ve hijyen ürünleri veriyoruz. Bununla birlikte barınma ihtiyaçları için uğraş veriyoruz.”
Başkan Aktaş, konuşmasında özellikle barınma konusuna dikkat çekti ve deprem bölgesine çadır kent kurmak yerine konteyner kent kurmanın daha avantajlı olduğunu söyledi.
Bu önerisini de şu sözlerle dile getirdi:
“Bu insanların yerlerinde kalması gerekiyor. Çünkü bölgedeki illerin çoğu büyükşehir ve sanayisi güçlü merkezler. Konteyner kentlerin kurulması oradaki insanların barınmasına büyük bir hizmet olur. Biz Göçebe Oyunlarında kalan 50 konteyneri gönderdik. BTSO 1000 adet konteyner yapacak. Çilek Mobilya dayalı döşeli binlerce konteyneri hazırlayacak. Devlet ve milletin el ele büyük bir dayanışma içinde olduğunu görüyoruz. Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan da bölgenin yeniden inşası için talimatlar verdi. Buralarda dezenformasyon da çokça yapılıyor. Bu siyaset üstü bir durum. Bu işte siyasi rant sağlamaya çalışan kaybeder.”
Konuşmasının büyük bölümünü deprem bölgesine ayıran Aktaş; Paranın geçmediği, hayatların parçalandığı, bunun için de herkesin oraya odaklanması gerektiğinin altını çizdi.
***
Peki, Bursa’da durum ne?
Bursa, deprem kuşağında olan bir şehir.
Son depremle birlikte uzmanların çeşitli görüşleri olmakla beraber Bursa’ya hayati uyarılar da yapılıyor.
Bursa’da fay hattının kentin tam içinden geçtiğini vurgulayan jeoloji mühendisleri, şehrin depremsellik açısından acilen masaya yatırılması gerektiğini de sürekli dile getiriyorlar.
Büyükşehir Meclis toplantısında bu konu da tartışıldı.
Bugünlerde sıcağı sıcağına yaşadığımız bir konu olduğu için hassasiyetler ön planda.
Başkan Alinur Aktaş, Bursa’daki muhtemel deprem riskine karşı yaptıkları ve planladıkları çalışmaları için, “Bursa’nın geleceği kentsel dönüşümdür. Bu dönüşüm ya bizlerin elinde kontrollü ve planlı biçimde gerçekleşecek ya da maalesef deprem sebebiyle canların kaybı, millî servetin hebasıyla olacak. Seçim hepimizin” dedi.
Biz de biliyoruz ki deprem her birimizi yakından ilgilendiren hassas ve hayati bir mesele…
Bunun için gerekli adımlar atmalı, eskiyi de yeniyi de depreme hazırlıklı hale getirmeliyiz.
Yoksa paranın geçmeyeceği bir yer de buralar olur!
Sağlıkla kalın!