Tarım sektörü, ülkemizin geleceği açısından stratejik öneme sahip bir alan. Ancak su kaynaklarının bilinçsiz kullanımı, geleneksel sulama yöntemleri ve küresel iklim değişikliğinin etkileri, tarımda verimliliği ve sürekliliği tehdit ediyor.
Bu bağlamda…
Bursa’mız da tarihi boyunca tarım ve üretimdeki öncü rolüyle bilinir. Önceki gün bu mirası sürdürülebilirlik ve çevre dostu bir yaklaşımla yeni bir boyuta taşıyan bir yatırımla tanıştık.
Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin çiftçilere modern ve sürdürülebilir çözümler sunmak için hayata geçirdiği ‘Damla Sulama Boru Üretim Tesisi’, sadece Bursa için değil, Türkiye genelinde de örnek oluşturacak bir proje…
Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin Tarım Peyzaj A.Ş. aracılığıyla hayata geçirdiği Tarım Plast Fabrikası, sadece şehrin tarımının geleceğine yön vermekle kalmayacak; aynı zamanda doğaya ve çiftçiye nefes alacak bir alan olarak yerini alacak.
Fabrikanın dikkat çeken özelliği, üretimde yüzde yüz geri dönüşüm malzemesi kullanılması…
Şehirlerarası Otobüs Terminali ve park alanlarından toplanan plastik atıklar, modern teknolojilerle damla sulama borularına dönüştürülüyor. Bu yaklaşım, hem atık yönetimine hem de çevre korumasına önemli bir katkı sağlıyor. Aynı zamanda, suyun verimli kullanımına olanak tanıyarak çiftçinin maliyetlerini azaltıyor ve verimliliği de ciddi derecede artırıyor.
Önceki gün Tarım Plast Fabrikası, Mustafakemalpaşa'nın Ovaazatlı Mahallesi'nde, 8500 metrekarelik bir alanda hizmete açıldı.
Tesisin açılış törenine Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey’in yanı sıra CHP İl Başkanı Nihat Yeşiltaş, Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, Bursa Kent Konseyi Başkanı Prof. Dr. Ertuğrul Aksoy, CHP İlçe Başkanı Gökhan Demir, CHP Parti Meclisi Üyesi Canan Taşer, Mustafakemalpaşa Belediye Başkanı Şükrü Erdem, Tarım Peyzaj A.Ş.Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Aydın Saldız, Tarım Peyzaj A.Ş. Genel Müdürü Sedat Akar, Gemlik, Karacabey, Yenişehir Belediye Başkanları, siyasi partilerin temsilcileri, meclis üyeleri, belediye bürokratları, iştiraklerin yöneticileri, ziraat odalarının temsilcileri, muhtarlar ve vatandaşlar yoğun ilgi gösterdi.
Açılış törenine YeniDönem Gazetesi olarak çalışma arkadaşım, köşe yazarımız İrem Güner ile birlikte katıldık. Bursa trafiğine takıldığımız için bir süre gecikmeli olarak alana giriş yaptık. Basın mensupları olarak bu kez bekleyen değil beklenen taraf olduk. Protokolün, basın aracını beklemesi hoşumuza da gitmedi değil hani…
Bu detayları verdikten sonra, gelelim tesisin kuruluş ve faaliyet amacına…
Tesiste, damla sulama borusu üretimi ile birlikte gübre dolum-dağıtım faaliyetleri bir arada yürütülecek. Yıllık 36.000 kilometreye ulaşan üretim kapasitesi, bu yatırımın çiftçilere hızlı ve etkili bir hizmet sunacağını gösteriyor.
Fabrikanın ürettiği damla sulama boruları, sadece modern tarımı desteklemekle kalmacak; aynı zamanda su kaynaklarının korunması ve ekonomik kullanımı noktasında çözüm sunacak. Bu manada Bursa’nın bereketli topraklarının korunması ve gelecek nesillere aktarılması, bu tür projelerle mümkün hale geliyor diyebiliriz.
Siyasetçiler ve Halktan Tam Destek
Tesisin açılış töreninde, başta Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey olmak üzere, pek çok siyasetçi ve yerel yöneticinın konuşmalarında aynı duyguyu paylaşması hakimdi. Bozbey’in “Çiftçimizin yanında olmak bizim sorumluluğumuzdur” sözü, yönetimin çiftçiye verdiği desteğin altını bir kez daha çizdi. Aynı zamanda çiftçi bir aileden geldiğini vurgulayan Bozbey, tarımın sorunlarının çözülmesi için gece gündüz çalıştıklarını da ifade etti.
CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal’ın “Tarım, su ve toprak demektir” sözleri ise tarımın yaşamın vazgeçilmez bir parçası olduğunu hatırlattı. Sarıbal, çiftçilerin artan borçlarına dikkat çekerek, bu tür projelerin desteklenmesinin önemine vurgu yaptı.
Mustafakemalpaşa Belediye Başkanı Şükrü Erdem’in dediği gibi, uzun yıllardır atıl durumda kalan bu tesisin yeniden hayata geçirilmesi, bölge için yeni bir dönemin kapısını aralıyor. Yerel ekonomiyi canlandıracak, çiftçilere yeni olanaklar sunacak ve istihdam yaratacak bu proje, sadece bugün için değil, yarınlar için de önemli bir adım.
Projenin en baştan bugüne kadar geçen aşamada büyük katkısı olduğunu bildiğim diğer isim ise, Tarım Peyzaj A.Ş.Genel Müdürü Sedat Akar’dır.
Akar’ı bundan iki ay önce YeniDönem Gazetesi olarak yerinde ziyaret etmiştik.
Projenin detaylarını o zaman da bizlerle paylaşmıştı.
Sedat Akar, o günkü açıklamasında “Hedefimiz Bursa'da tarım ve hayvancılık sektörünün sıkıntılarına çözüm bulmak. Bu konuda uzmanlarla birlikte önemli yol kat etmek” demişti.
Sonrasında…
Parklardan ve çevreye atılan plastik şişeleri toplayarak geri dönüşüm tesislerinde dönüştüreceklerini ve bunlarla damlama boru imal edeceklerini belirten Akar, bu projeye çok güvendiklerini açıklamıştı. Akar, “Bu proje ile hem vahşi sulamayı engelleyecek hem geri dönüşüm gerçekleştirecek hem de çiftçiye büyük bir destek sağlamış olacağız. Bu boruları çiftçiye ücretsiz dağıtacağız. Çiftçi eskiyen boruları bize getirerek yenisini alabilecek. Sonra biz bu eskiyen boruların tekrar dönüşümünü sağlayacağız” diye devam etmişti sözlerine.
Açılışta da gördük ki projeyi amacına ulaştırma mutluluğu yaşıyordu Akar…
Diyoruz ki…
Bursa’yı tarım kurtaracak. Atılan her adımın çok kıymetli olduğunun farkındayız. Bu tür çalışmalarla çiftçi kazanacak, Bursa kazanacak, ülke kazanacak.
Bu adımla…
Bursa’nın tarımsal potansiyelini harekete geçiren Tarım Plast Fabrikası, doğaya ve çiftçiye dost bir yatırım olarak şehrin geleceğine katkı sağlayacak. Bu tür projelerin devamı, Bursa’nın çevre dostu ve sürdürülebilir bir tarım merkezi olma hedefini gerçekleştirmesinde kritik rol oynayacak.
SAĞLIKLA KALIN!