Hava Durumu

Psikolojimizden seçmeler…

Yazının Giriş Tarihi: 21.04.2024 14:55
Yazının Güncellenme Tarihi: 21.04.2024 14:55

İnsan psikolojisi çok karmaşık ve ilginç…

Hepimiz hayatımızda inişli çıkışlı yol alırken, strese maruz kalıyor, farklı duygular içine hapsolabiliyoruz.

Depresyona girmek moda olmasına rağmen psikoloğa git denildiğinde hemen “Deli miyim ben” diye itiraz ederiz.

Halbuki hemen herkesin ruh dünyasında yaşadığı sıkıntıları paylaşım ihtiyacı hasıldır. Hayatın paylaştıkça güzelleştiğini kabul etmek gerek…

Ancak çağımızın getirisi insanlar git gide yalnızlaşıyor ve daha fazla strese maruz kalıyor. Bunun sonucunda psikolojik anormalliklerimiz de artıyor.

Tabi çocukluk yıllarının olumsuzlukları da yetişkinliğe anormal izler bırakabiliyor…

Ruh halimizdeki anormallikler artık farklı sendromların temsilcisi haline geliyor.

Mesela herkesin çok iyi bildiği ‘Tükenmişlik Sendromu’ en moda olanı…

Oyuncu Meryem Uzerli ile popülarite yakaladı bu sendrom. “Ünlülerde mi tükeniyor” yorumları yapıldı. Ama herkes için moda oldu.

Bu sıralar kendimi iyi hissetmiyorum. Tükenmişlik Sendromu yaşıyor olabilirim” cümlesini sık duyar olduk.

Ünlülerde de olduğuna göre delilik alameti sayılmazdı!

Bu durumdaki insanlar daha çok iş hayatının stresinden yorgun düşmüş oluyorlar. 

Rahat rahat bu sendromu olduğumuzu telaffuz etmeye başladık.

Tabi pek çok ilginç sendrom olduğunu da sonrasında öğrendim.

Çünkü bir arkadaşım psikolojik anlamda darlandığını ve bu durumun bir adı olması gerektiğinde ısrar edince, uzmanına gitmeden önce ne olabilir ki diye araştırdık ve neler bulduk neler…

-Bu arada arkadaşım psikolog görüşmelerine başladı. Durumu şimdi size anlatacağım sendromlardan hiç biri değil! Kendini çok daha iyi hissediyor.-

Bakın işte ismine münhasır ilginç sendromlar:

Alice Harikalar Diyarında Sendromu’nu duydunuz mu? “Kitabını biliyoruz da…” dediğinizi tahmin edebiliyorum. Todd sendromu olarak da bilinen bu sendromda kişi kendi de dahil çevresindeki her şeyi normalden farklı görmeye başlıyor. Genellikle zaman algısını kaybediyor. Uzmanlar bunun algı bozukluğuna neden olan nöropsikolojik bir durum olduğunu söylüyor. Nedeninin tam olarak ne olabileceği henüz muamma. Yetişkin ve gençlere göre çocuklarda daha sık görülüyor.

Peter Pan yani çocuk-adam sendromu ise daha çok büyümekten korkan çocuklarda ve büyüdüğü halde çocuk gibi davranan yetişkinlerdeki durum olarak açıklanıyor. Kişi sosyal ilişkilerinde sorumluluk almaktan kaçıyor. İlk sendrom 1983'te Dan Kiley isimli bir psikanalist tarafından bulunmuş.

Üçüncü Adam Sendromu’na gelince; uzun süre yalnız kalmış insanların yaşayabileceği bir durum olarak değerlendiriliyor. Kişi uzun süre yalnız kalınca halüsinasyon görmeye başlayabiliyor ve kafasında orada olmayan birini hayalet etmeye başlıyor. Tabi bu durum yalnızlığın üstesinden gelmek için faydalı bulunsa da yine de uzman tedavisi gerekiyor.

Bir de ‘Truman Show’ sendromu var ki… İnsanların gerçek hayatlarının bir televizyon programı içinde olduklarını sanmaları. Bu nedenle adını ünlü şov programından almış! Bu durumda olan bir kişi sürekli gözetlendiğini sanıyor ve hayatının bir televizyon programı içinde olduğunu düşünüyor!

Son olarak da en çok duyduklarımızdan biri: ‘Stockholm Sendromu’. Kısa tanımı ‘celladına aşık olmak’. Eziyet göre kişinin ona bu durumu yaşatana karşı beslediği sadakat ve anlayış duygusu olarak da tanımlanıyor.

Daha o kadar çok yaşayabileceğimiz enteresan isimli sendrom var ki, tahmin edemezseniz…

Hayat herkese aynı değil.

Her bireyin yaşadıkları ruh dünyasında farklı etkiler bırakıyor.

İhtiyaç olduğunda uzman yardımı ise çok iyi geliyor.

Yardım  almaktan korkmayın, sağlıkla kalın…

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.