İstanbul’a her gittiğimde karşılaştığım yoğun kalabalık, Bursa’da şikayet ettiğimiz anları anlamsız kılıyor. Onca kalabalığa rağmen deniz havası ve manzarası, şehrin tarihi dokusu büyüleyici etkisi altına alıyor insanı.
HOMETEX Ev Tekstili Fuarı’nın açılışı için İstanbul yolu göründü bize de. Bursa basını olarak açılışta yer aldık.
Bu tarz organizasyonlarda aksamalar muhakkak olur. Programa harfiyen uyulması nadirdir. Dış etkenleri de göz önünde bulundurmakta fayda vardır planlama yaparken. Mesela trafik gibi. Hele ki İstanbul’a gidiliyorsa. Başlangıç olarak geç bir saatte planlandığını düşündüğüm yolculuk sebebiyle fuara varış zamanımız da geç oldu. Açılış konuşmalarına kadar fuarı gezme imkanımız pek olmadı. Yine de İstanbul havasını almak, özellikle akşam Cemile Sultan Koru’suna uğramak oldukça keyifliydi.
***
Fuara gelecek olursak…
İstanbul Fuar Merkezi’nde gerçekleşen açılışa, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, Ticaret Bakanı Mehmet Tuş, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, İTO Başkanı Şekib Avdagiç, İstanbul Sanayi Odası Başkanı Erdal Bahçıvan, BTSO Başkanı İbrahim Burkay, Ak Parti Bursa İl Başkanı Davut Gürkan, TETSİAD Başkanı Hasan Hüseyin Bayram, UTİB Başkanı Pınar Taşdelen Engin, İTHİB Başkanı Ahmet Öksüz, DENİB Başkanı Hüseyin Memişoğlu, ihracatçı birlik başkanları ve sektörün temsilcileri katıldı.
200 bin metrekarelik bir alanda yapılan fuara katılım oldukça fazlaydı.
Yoğun ilginin sebeplerinden biri, HOMETEX’in kendi alanında dünyada en büyük 2’nci, Türkiye’de 1’inci sırada yer alması.
***
Diğeri ise, pandemi yüzünden birçok fuar yapılamadı. 3 yıl verilen ara sebebiyle insanların böyle ortamları özlediğini net bir şekilde gördük.
Fuara ciddi bir yabancı ilgisi vardı. ABD, İtalya, İspanya, Hollanda, Fransa, Hindistan gibi birçok yabancı alıcıların katıldığı fuarda 650 firma var. 237 tanesi Bursa’dan. 60’a yakın yabancı katılımcı firma var.
Otellerde başlayıp fuar alanına kadar gelen bu etkinlik 26 yıldır aynı yerde, İstanbul’da yapılıyor. Bunun sebebi de fuarların üretim merkezlerinde yapılması. Zaten alan 4 yıllık kiralanmış.
Amaç burada yabancı katılımcıları artırmak. Fuarın en önemli özelliği, tüm protokolün de dile getirdiği gibi Türkiye’nin her yerinden gelen tekstil üreticilerinin birlik olduğu bir fuar profili çizmesi.
***
BTSO, bu yıl fuarın organizasyonluğunu üstlendi. Buraya yapılan yatırım, bu ülkeye yapılan yatırımdır, diyen BTSO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, krizlerin fırsata çevrildiği bir fuar olmasını umduğunu söylüyor. Ayrıca ocak ayında Almanya’da da fuar olacağını bildirdi.
Kriz demişken…
Pandemi dönemi sebebiyle bazı şirketler destek almış olsa da, bundan sonraki süreçte birtakım zorluklarla karşılaşılacaktır. Pandemi bitti diyoruz. Savaşın etkileri diğer yandan sürüyor. Pamuk üretimi, tüketime göre yetersiz. Polyesterde artış var. Doların yükselmesiyle yaşanacak maliyet artışları sonucu 2022 yılında bizi zor zamanlar bekliyor. Belki de bazı sektörlerde iflas haberlerini daha çok duyabiliriz. Zaman zaman çalkantılar yaşamış olan tekstil sektörü de riskli demek yanlış olmaz.
Fuarda protokolün konuşmalarına göre, güzel haberler veren, başarılar veren, büyüyen bir sektör. Çünkü fuardan beklenti de büyük bu yıl. İhracata anlaşmalar, katkılar sağlayacağı öngörülüyor.
1 milyar dolarlık bir hedeften bahsediliyor.
***
Yıllık 3,1 milyar dolarlık ihracat kapasitesine sahip Türk ev tekstili sektörü için dünyaya açılan bir kapı niteliğinde bu fuar.
Geçen sene Cumhuriyet Tarihinin en yüksek ihracatı gerçekleşmiş; 225 milyar dolar. Tekstil ve hazır giyim sektörünün payı 30 milyar dolarmış. Bunun yaklaşık yüzde 10’u ev tekstili sektöründe.
Fuar açılışına katılan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, “Fuar dünyaya şöyle bir mesaj veriyor: HOMETEX dünyanın bütün pazarlarına girmeye hazır bir sektör” diyor. Çünkü son yıllarda uzak doğuda Made İn Turkey etiketlerinin yaygınlaştığı vurguluyor.
Katılmak isteyenler için; fuar, 17-21 Mayıs tarihleri arasında devam edecek.