Geçtiğimiz günlerde BTSO’nun düzenlediği iftar programı öncesi GUHEM’i (Gökmen Uzay Havacılık Eğitim Merkezi) ziyaret etme fırsatımız oldu. Şahsen benim ilk gidişimdi ve daha önceden gitmediğime üzüldüm açıkçası.
Çünkü Avrupa’nın en büyük Uzay ve Havacılık Temalı Bilim Merkezi, Dünya’nın ilk 5 merkezi arasında yer alan böylesine güzel bir yapı bizim şehrimizde. Ziyaret etmemek bir kayıp olur. Bu, Bursa’da yaşayıp da Uludağ’a gitmeme duruma benzedi biraz.
Merkez, TÜYAP Fuar alanının yanında, 13 bin metrekarelik alanda mimarisiyle öne çıkan bir yapı.
Türkiye’nin uzay-havacılık temalı ilk eğitim merkezi olması sebebiyle Bursa için bir gurur kaynağı diyebiliriz.
***
Belki de temelleri atıldığı ilk günden itibaren bitecek mi, açılabilecek mi, nasıl olacak gibi sorular soruluyordu. Fakat hakkını vermek lazım, takdire şayan bir proje olduğunu gördük biz gidenler olarak.
Bursa Ticaret ve Sanayi Odası’nın 16 makro projesinden birisi olan Gökmen Projesi misyonu:
“Her yaş grubundan bilimseverin uzay, havacılık ve teknoloji konularında bilgi ve deneyim edinmesini sağlamak ve insanlarda bir farkındalık oluşturarak genç nesillere ilham vermek” ve…
“İleri teknoloji alanlarında araştırma yapmayı hedefleyen genç nesiller yetiştirilmesi ve ülkemizin yerli ve milli teknolojilerle uluslararası rekabet gücünün artırılması hedefi ile kurulan uzay, havacılık temalı ilk interaktif merkezi”
…olarak tanımlanıyor.
***
Havacılık ve uzay sektörünü tanıtan, sevdiren, özellikle gençlere yeni kapılar açabilecek, hayalleri olanlara ışık tutabilecek büyük bir fırsat. Okullarda, ders kitaplarında göremeyeceğiniz teorik bilgiyi bir nebze de olsa pratik anlamda tecrübe edebileceğiniz bir alan.
Mesela,
Her insanın görsel, işitsel, dokunsal yetileri aynı oranda gelişmemiştir. Okullardaki eğitim sistemi buna entegre olsa çok daha verim alınabilecekken kişiye özel bir öğrenme imkanı sağlanamıyor ne yazık ki. Örneğin; işitsel yönü gelişmiş bir öğrenci dersi dinleyerek anlayabilir ve dinledikleri aklında kolaylıkla yer edinebilir. Görsel yetisi gelişmiş kişiler bizzat görerek, uygulamalı bir şekilde hafızalarına kazıyabilir bilgiyi. Aynı zamanda dokunsal yetisi önde olanlar da merkezde düzeneklerle temas kurarak fizik kurallarını kavrayabilir gibi…
Çokça geride kaldığımız bir alanda böylesine büyük bir proje gençlerin hayal gücünün sınırlarını zorlayabilecek ve onlara ilham olabilecek cinsten…
Bu bağlamda, BTSO ve Bursa İl Milli Eğitim Müdürlüğü işbirliğinde eğitimler düzenleniyor. İlgilenenlerin takip etmesinde fayda var.
***
Gezimize gelecek olursak,
Merkeze girdiğiniz ilk andan çıkışa kadar sıcak bir karşılama mevcut. İçlerinde astrofizikçilerin de bulunduğu uzman görevliler gezinizde size eşlik ederken, gerekli bilgilendirme ve yönlendirmeleri yapıyorlar.
İçeride: 154 interaktif eğitim düzeneği, çeşitli simülatörler, Havacılık EĞİTİM Merkezi, Uzay İnovasyon Laboratuvarı, Kimya ve Biyoloji Laboratuvarı, Matematik, Robotik Kodlama, Uzay, Havacılık Atölyeleri yer alıyor.
İlk olarak 1’inci katı gezdik. Burada çeşitli adımlarla havacılık alanına yolculuk yapıyorsunuz. Uçuşun anatomisi anlatılıyor. Uçuşun henüz bir hayalken bugünlere nasıl gelindiğine uzanan yolu keşfediyorsunuz. Dilerseniz simülasyonda bir uçuş gerçekleştirebiliyorsunuz. Uçak simülasyonunda pilot olarak uçuş yapma tecrübem oldu. Uçağı istediğiniz gibi kullanabilirsiniz, ister takla atın ister yere çakılın, keyfinize kalmış.
***
Doğadan ilham alanlar şunu sormuşlar: kuşlar nasıl uçuyor? Uçabilmek için ne kullanılır, uçakların kanat yapıları nasıldır, rüzgarın kullanımı, uçak motorları vs hepsini takip edebileceğiniz düzenekler mevcut.
Hatta gerçek boyutlu A-320 uçak modelinin kokpitini ziyaret edebilirsiniz. İlk uçan balon tasarımından tutun da ilk insanlı uzay yolculuklarında kullanılan uzay kapsülünde fırlatılma simülasyonuna kadar görme şansınız var.
Daha sonra, benim en çok ilgimi çeken bölüme, özel efektli uzay aracı izlenimi verilmiş asansör ile uzaya geçiş yapıyoruz ve 2’nci kata çıkıyoruz.
***
Burada ise öncelikle:
Astronomi ile alakalı her şeyi bulabilirsiniz. Astronotların uzay yaşamını inceledik. Ne yerler, nerede, nasıl uyurlar; kısacası uzayda nasıl yaşarlar kısmını yine görevliler eşliğinde öğrendik.
Dahası:
Yıldızlar, güneş sistemi, gözlem araçları, mars araştırmaları, astrolojiye dair bilgileri edinmek mümkün.
Benim için özellikle kazılar esnasında keşfedilen, Ay’dan gelen bir kalıntı ve yeryüzünde bulunmuş göktaşı parçalarını görmek ve onlara dokunmak heyecan vericiydi.
Gökyüzüne merakı olan olmayan herkesin hayran kalmaması mümkün değil.
Bursa’da yaşıyorsanız ve hala gitmediyseniz mutlaka gidip görün derim. Özellikle çocuklarınızı götürmeyi ihmal etmeyin.
Merkez, pazartesi hariç her gün 11.00-16.00 arası ziyarete açık.