Hava Durumu

10 Kasım Atatürk'ü Anma / Fulbright Antlaşması

Yazının Giriş Tarihi: 10.11.2020 06:00
Yazının Güncellenme Tarihi: 10.11.2020 06:00

Bugün 10 Kasım... Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ün ebediyete intikalinin 82. yıl dönümü...

Ne yazık ki bu yıl milli bayramlarımız gibi 10 Kasım törenleri de ülkemizi kasıp kavuran kovid-19 engeline takıldı!

10 Kasım 2020 itibarıyla deprem, salgın hastalık afetiyle karşı karşıyayız...

Dolar kurundaki hızlı yükseliş ve salgınla tetiklenen ekonomik sıkıntılar, işsizlik bunaltırken, öte yandan da başta Suriye, Libya, Ege, Akdeniz, AB ülkeleri ve ABD olmak üzere pek çok ülke ve alanda dış güvenlik sorunları yaşanıyor!..

Çocukluğumun 10 Kasım'larında bütün şehir kasımpatı kokardı. Zira çocuklar ellerinde bir demek kasımpatıyla giderdi okullarına. Şimdikiler çakma, kokuları bile yok! Atatürk büstünün bulunduğu alan çiçeklerle süslenirdi. Saat 9'u 5 geçe sirenler çalmaya başladığında şehir sessizleşir, insanlar nerede olursa olsun saygı duruşunda bulunurlardı.

DAYISININ TARLASINDA KARGALARI KOVALARDI

İlkokul kitaplarımızdan aklımda Atatürk ile ilgili kalan resim hep aynıdır; "Dayısının tarlasında kargaları kovalayan çocuk! Ve tarladaki ürkütücü saman korkuluk!.. Biz Atatürk'ü sevmeyi ders kitaplarından değil öğretmenlerimizden, aile büyüklerimizden, komşu hanım teyze ve bey amcalardan öğrendik. Bize, bizden sonraki nesillere Atatürk devrimlerini ezberlettiler ama içeriksizdi; Atatürk'ün görüşleri, milli mücadelenin safhaları yoktu?!..

Ezberci, resmi tarih anlayışı içerisinde paralel tarih okuması yapılmadı. Millî Mücadele tarihi sadece tamim ve kongrelerin maddelerini ezberlemekten ibaretti. Öz yoktu; şekil vardı! Hele de "Tam bağımsızlık, ekonomik bağımsızlık" hiç yoktu!..

Peki, bunları tarihimizden kim silmişti? Mustafa Kemal Atatürk'ün öncülük ettiği Milli Eğitim sistemine ne olmuştu?

1938'den 1946 yılına kadar Millî Eğitim Bakanlığı yapan, Atatürk'ün izinden giderek meslek liseleri, teknik üniversitelerden konservatuvarların kurulmasına, Köy Enstitüleri'ne dek eğitimde pek çok reforma, yeniliğe imza atan Hasan Ali Yücel'in emekleri neden zayi olmuştu?

Mevzu epeyce derin!..

SAVAŞ ARTIĞI SİLAHI KREDİYLE VER!

ÖDEYEMEYİNCE DE EĞİTİMİNE EL KOY!..

İkinci Dünya Savaşı sonrası Sovyet etkisine karşı Amerika, dünya genelinde gelişmekte olan ülkeleri kontrolüne almak üzere 'Truman Doktrini ve Marshall Yardımları'nı devreye soktu.

Yıl 1947... CHP iktidarda, zaten çok partili sisteme geçeli ve Demokrat Parti kurulalı henüz 1 yıl olmuş; Cumhurbaşkanı İsmet İnönü. Amerika Türkiye'ye elindeki savaş artığı eski model silahları satmak için 10 milyon dolar kredi vermeyi önermişti.

Bu ucube anlaşma 27 Şubat 1947 yılında Kahire'de imzalandı. Türkiye kredi ödemelerini aksattı. Bu gelişmekte olan ülkelere kültür emperyalizmi ihracı için bir tuzaktı. Ülkeler parayı ödeyemeyince ABD, güya iyilik yaparak ülkelerin eğitimine, kültürüne dolayısıyla da geleceklerine ipotek koyuyordu. Türkiye de tuzağa düştü!

Fulbright Antlaşması 27 Aralık 1949 tarihinde imzalandı. Antlaşmayla Mustafa Kemal Atatürk'ün kurucusu olduğu Türk Milli Eğitimi'nin milli yanı tasfiye edilmeye başlandı... Senator J. William Fulbright'ın projesi olduğundan "Fulbright Antlaşması" olarak anılıyordu.

Sene 1949; CHP iktidarında İnönü Cumhurbaşkanı olduğu bir dönemde Türk Milli Eğitimi Amerikalı uzmanlardan oluşan Eğitim Komisyonu'na teslim edilmişti. Anlaşmanın 5. maddesine göre 8 kişilik komisyonun fahri başkanı ABD Büyükelçisi'ydi; 4 Amerikalı, 4 Türk üyeden oluşan komisyonda kararlarda oylar eşit çıkarsa son kararı ABD Büyükelçisi veriyordu.

1950 yılında Demokrat Parti'nin iktidara gelişiyle birlikte Amerikan icadı Fulbright Komisyonu Milli Eğitim'de doğrudan söz sahibi haline geldi. İlk işleri 'Köy Enstitüleri'ni kapattırmak oldu. 1950-1960 yılları arasında çoğu ajan olan Amerikalılar uzman ve danışman kadrosu adı altında Milli Eğitim'e yerleştirildi ve 1949'da Fulbright Antlaşması'na atılan imzayla başlayan eğitimin milli yanının tasfiye edilmesi süreci bu dönemde hızlanarak pekiştirildi...

Türk Milli Eğitim sistemi Amerikan emperyalizminin öngördüğü şekilde gayri millileştirildi. Amerikalı uzmanlar rapor üstüne rapor yazıyordu. Ders içerikleri değiştiriliyor, en fazla operasyona gidilen ders ise tarihti! En çok da Cumhuriyet'in kuruluşu ve Milli Mücadele tarihi, Atatürk ile ilgili kısımlar tırpanlanmış, yeniden yazılmıştı. Şekilci, gardırop Atatürkçülüğünün temelleri atıldı, kitapları yazıldı!

Fulbright Antlaşması hâlâ yürürlükte ve komisyonun başkanı da hâlâ mevcut ABD Büyükelçisi!..

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.