Hava Durumu

15 yaşında piyanoya başlayan Gökay Özgür'ün dünya çapındaki başarısı

Yazının Giriş Tarihi: 13.02.2021 06:00
Yazının Güncellenme Tarihi: 13.02.2021 06:00

Bursalı piyano sanatçısı Gökay Özgür, akademik başarısının yanı sıra pek çok ulusal ve uluslararası yarışmalarda elde ettiği başarılarla adını dünyada duyurmaya devam ediyor.

22 yaşındaki genç sanatçı Gökay Özgür; başarısını salgın sürecinde de pekiştirmeyi sürdürüyor. Son olarak South Florida Uluslararası Piyano Yarışması'nda birincilik ödülüne layık görüldü...

Gökay Özgür yaptığı açıklamada öncelikle kendisini destekleyen ailesine, piyano hocası Prof. Dr. Gülden Gökşen'e ve Dünya Müziği Derneği'ne teşekkür etti... Gökay Özgür kasım ayında da İspanya'da düzenlenen yarışmada ikincilik ödülü almıştı.

Gökay Özgür, Batı'da ya da Güney Kore, Japonya gibi Asya ülkelerinde yaşasaydı, çoktan hayatı dizilere, filmlere konu olurdu.

Piyano, keman gibi enstrümanlarda başarıya ulaşmış sanatçıların müziğe başlama yaşını 5, 6 gibi biliriz. Dünyada da piyanoya başlama yaş sınırı 7 olarak kabul edilmiştir.

Zaten de dünyaca ünlenen Türk sanatçılarına baktığınızda hepsinin de öz yaşam öykülerinde piyano derslerine çok küçük yaşlarda başladıkları yer alır. Hatta dahi çocuk betimlemeleri vardır.

Aileleri ise ya müzikle alakalı ve ortalamanın üstünde gelire sahiptir...

İŞÇİ EMEKLİSİ AİLENİN ÇOCUĞU

Bursalı sanatçı Gökay Özgür ise ezberleri bozarak ulusal ve uluslararası ölçekte başarılara imza atan bir sanatçı...
Bursalı, 1989 yılındaki asimilasyon politikası nedeniyle Bulgaristan'dan Bursa'ya göçenlerden. Annesi babası işçi emeklisi, iki çocukları da üniversitede okuyor, biri Edirne'de, diğeri İstanbul'da. O nedenle çalışmayı sürdürüyorlar. Ailesinde müzikle ilgilenen biri yok. Gökay Özgür'ün hayatında en etkilendiği şeylerden biri de babasının ona piyano almak için arabasını satması.

Piyanoyla tanışma yaşı ise 15... Yani piyanoda, gelenekleri altüst eden bir yaş... Kendisiyle 2019 sonbaharında tanışmıştım. İlk ve ortaokul ile lise eğitimini Bursa'da tamamlayan Gökay Özgür, topluma olan borcunu ödemek adına; sosyal projelerde, sivil toplum kuruluşları aracılığıyla Bursa'da ücretsiz konser vermek isteğini dile getirmiş ve beni çok şaşırtmıştı... Kendisiyle bir söyleşi gerçekleştirmiştim.
Çok sıra dışı bir öyküsü vardı...
Bursa'da doğmuştu. İlköğretim ve liseyi Bursa'da tamamlamıştı. 15 yaşında piyanoyla tanışan Gökay Özgür'ün öyküsü dar gelirli ailelerin çocuklarının da farkındalık ve fedakârlıkla; yerelden ulusala ve dünyaya sanatıyla seslerini duyurabileceklerinin de hikâyesiydi.
Aynı zamanda bir öğretmenin bir çocuğun hayatında ne kadar yönlendirici, belirleyici olduğunun da göstergesiydi...
Zira ailesinde müzikle uğraşan yoktu. İlkokul öğretmeni müziğe yeteneğini fark ederek Güzel Sanatlar Lisesi'ne yönlendiriyor.

EZBER BOZDU; BAŞLAMA YAŞ SINIRI 7!
Bağlama çalarak yetenek sınavıyla girdiği Bursa Zeki Müren Güzel Sanatlar Lisesi'nde ise öğretmenleri 15 yaşında iken piyanoya başlatıyor. Lisede okul birincileri genelde resim bölümünden çıkarken o yıl yine bir ezber bozuyor ve 94 puanla hem bölüm ve okul birincisi olarak mezun oluyor. Okulda 3 yıl müzik öğretmenleriyle çalışan, Yıldız Aslanova'dan ders alan Gökay Özgür, alanında Türkiye'nin en iyisi olan Mimar Sinan Güzel Sanatlar Fakültesi'ndeki Piyano Bölümü sınavını birincilikle kazanarak okula giriyor...

4 yaşında başlayanlarla arayı kapatmak için günde 11, 12 saat piyano çalışıyor. Gökay Özgür, Hocası Prof. Dr. Gülden Gökşen için "Hayatımı değiştiren hocalardan biri de odur. Hocam bana inanmasaydı, güvenmeseydi, sahiplenmesiydi okulu bırakmıştım. Bölüme eş zamanlı olarak giren 3 kişiydik, ikisi okulu bıraktı. Ben de onların arasında olabilirdim..." diyor.

PİYANOYU PAMUK YORGANLA ÖRTTÜ

İstanbul pahalı bir şehirdir; kiralar çok yüksektir. Gökay Özgür'e söyleşimizde piyano çalışırken komşuların rahatsız olup olmadığını da sormuştum; komşularla çok kişi iletişim kurduğunu, kek yapıp götürdüğünü söylemişti. Piyanonun sesini kısmak için kılıf diktirdiğini, bir de annesinin Bulgaristan'dan getirdiği pamuk yorganları piyanonun üstüne koyduğunu anlatmıştı. Düğün, kına müziği icradan ibaret sanılan piyanonun aslında bir sanat olduğunu komşularına anlattığını, hatta komşu çocuklarına piyano dersi vermeye başladığını vurgulamıştı.

Kendisine dahi diyenlerin olduğunu ancak dahi olduğunu düşünmediğini söylemiş ve başarısını çok ama çok çalışmaya bağlamıştı. Bir de şunu demişti; "Piyanoya geç başlayanların da başarılı olabileceğinin yöntemini biliyorum. Hedefim çok iyi bir öğretmen olup çok iyi öğrenciler yetiştirmek" demişti...

Gökay Özgür, uluslararası başarılara imza atmış olmasına karşın son derece mütevazı, içten ve aynı zamanda da başkaları için bir şeyler yapmak, toplumsal fayda yaratmak isteyen genç bir insan. Yakın gelecekte çok daha büyük başarılarını duyacağımızdan çok eminim. Yolu hep açık olsun...

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.