Hava Durumu

AÇEV Bursa'ya teşekkürler

Yazının Giriş Tarihi: 13.06.2019 06:07
Yazının Güncellenme Tarihi: 13.06.2019 06:07

Anne ve Çocuk Eğitim Vakfı AÇEV Türkiye'de kadınlara, çocuklara, babalar üzerinden erkeklere yönelik çok önemli toplumsal projelere imza atan bir sivil toplum kuruluşudur...

1993 yılında resmi olarak faaliyete geçen AÇEV'in kuruluş öyküsü 1980'li yıllarda Boğaziçi Üniversitesi akademisyenleri Prof. Dr. Çiğdem Kağıtçıbaşı, Prof. Dr. Diane Sunar ve Prof. Dr. Sevda Bekman tarafından yürütülen bir araştırma projesi ile başlar.

Araştırmada o yıllarda Türkiye'de okul öncesi eğitimin çocukların sadece yüzde 7'sine ulaşabildiğinden hareketle okul öncesi eğitim modeli olan Anne Çocuk Eğitim Programı (AÇEP) geliştirilir ve ilk uygulamalara başlar.

Elde edilen başarılı sonuçlar ışığında, Kurucu Başkan Ayşen Özyeğin'in öncülüğünde Anne Çocuk Eğitim Vakfı kurulur ve eğitimlerin Türkiye çapında yaygınlaştırılmasını amaçlayan kurumsal bir yapıya kavuşur.

BİLİMİN TOPLUMLA BULUŞMASI

Kurucuları arasında yer alan ve 2017 yılında yitirdiğimiz Prof. Dr. Çiğdem Kağıtçıbaşı, dünyada sosyal psikolojinin kurucuları arasında anılan ve 2000'in üzerinde makalesine atıfta bulunulan Türkiye'nin en önemli bilim insanlarından biriydi...

Prof. Dr. Çiğdem Kağıtçıbaşı akademik çalışmalarını AÇEV'in kuruluşuna öncülük ederek ve Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı'na (TEGV) büyük katkı yaparak uygulamaya dönüştürdü.

Günümüzde üniversiteler ağırlıklı olarak sermaye / sanayi için bilim üretmeye odaklattırılan kuruluşlara dönüştü. Bilimi sadece bilim için yapmayıp toplumla buluşturan Prof. Dr. Kağıtçıbaşı on binlerce kadına, çocuğa, erkeğe dokunmayı başarmış çok değerli bir akademisyendi. 2003 yılında İstanbul'da bir sempozyumda tanışmış ve kendisiyle konuşma, söyleşi yapma şansını bulmuştum. Yeri gelmişken, kendisini rahmet ve saygıyla anıyorum...

 AÇEV bünyesindeki kurucular da dâhil tüm akademisyenlerle bilimi toplumun hizmetine sunmayı sürdürüyor. Halen AÇEV'in Mütevelli Heyeti'nde Ayşen Özyeğin (Başkan), Hüsnü M. Özyeğin, Prof. Dr. Sevda Bekman, Ayşecan Özyeğin Oktay, Ayla Göksel ve Mehmet Güleşçi yer alıyor...

2000-2019 YILLARI ARASI

AÇEV'in Bursa faaliyetlerine gelince... 2000 yılında Hürriyet gazetesinin Türkiye genelinde başlattığı okuma yazma kampanyasının Bursa ayağında AÇEV de yer aldı.

Sonradan uzun yıllar saha sorumlusu olarak görev yapacak olan Nuray Başlangıç Öner de o tarihte okuma yazma eğitimi veren 13 gönüllü arasındaydı...
Sonraki yıllarda Nuray Başlangıç Öner ve Fazilet Çelik, Bursa saha sorumlusu olarak şehirdeki AÇEV projelerinin hayata geçirilmesinde önemli bir koordinasyon işlevi üstlendi.

Bu süreçte AÇEV Bursa'da "Okuma Yazma"; "İleri Okuryazarlık"; "Finansal Okuryazarlık"; "Bilgisayar Destek Programı" gibi pek çok projeyi hayata geçirdi... 2016 yılından sonra ise "Hayat Dolu Buluşmalar"; "Kadını Güçlendirme" projesi devreye girdi. Kadınların tekrar eğitim, el işlerinin değerlendirilmesi, istihdamı gibi konularda destek verildi. Binlerce kadının KETEM aracılığıyla kanser taramasından geçirilmesi sağlandı.

Beş yıl önce okuma yazma eğitimlerine katılmıştım, kadınlara sadece kuru bilgi verilmiyordu, avukatlar, psikologlar, aile danışmanları, hekimler gelip toplumsal cinsiyet, yasal hakları, aile içi iletişim ve sağlık konularında bilgilendirme yapıyorlardı. Bu yönüyle de çok değerliydi.
Yine son yıllarda AÇEV Kent Konseyi Kadın Meclisi ve AFAD işbirliğinde kadınlara ilkyardım ve afete hazırlık eğitimleri verilmesini sağladı.

BABALIK EĞİTİMLERİ

Öte yandan AÇEV Genel Merkezi 2017 yılında babalık konusunda ülkemizde en kapsamlı bilimsel çalışma olan "Türkiye'de İlgili Babalık ve Belirleyicileri Raporu"nu yayınladı ve "İlk İş Babalık" kampanyasını hayata geçirdi. Ve Türkiye genelinde olduğu gibi Bursa'da da babalara yönelik eğitimler  başladı.

Ortabağlar'daki bir okulda düzenlenen babalık eğitimini ve sertifika programını izlemiştim. Gayretli bir okul müdürünün çabasıyla eğitime babaların katılımı sağlanmıştı ve sertifika alan babalar ile konuşmuştum; pek çok yanlışı doğru sandıklarını, davranışlarının ve algılarının tamamen değiştiğini anlatmışlardı.

15 BİN KADIN VE ÇOCUĞA DOKUNDU

AÇEV Bursa'da 2000 yılından bu yana 9 bin 500 kadına okuma yazma öğretti.

Diğer projeleriyle 3 bin kadına ve oyun odalarıyla da bin çocuğa toplamda dokundu. Baba eğitimlerini de katarsanız 16 binin üzerinde Bursalıya hizmet verdiğini göreceksiniz...

Ve tüm bu süreci gönüllülerle yürüttü. AÇEV'de eğitim alarak okuma yazma eğitim gönüllüsü olan 300'e yakın insan var; 50 kadarı aktif bir şekilde eğitimlerde yer aldı. Bildiğim kadarıyla Büyükşehir Belediyesi ile Nilüfer, İnegöl ve Mudanya belediyeleri projelerde destek verdi.

TEŞEKKÜR BORCUMUZ VAR

AÇEV'i defalarca gündemime getirdim... Bu defakinin nedeni diğerlerinden farklı...
'Neden?' derseniz... AÇEV Bursa Saha Ofisi kapatıldı. Görünen nedeni Bursa'daki projelerin sona tamamlanmasıydı...
Nuray Başlangıç Öner ve Fazilet Çelik'in saha sorumluluğundaki AÇEV, Bursa'daki tüm kadına yönelik sivil toplum kuruluşlarıyla birlikte hareket etti. Kent Konseyleri ve Kadın Kuruluşları Birliği'nde görev aldı, dayanışma içerisinde oldu.

Bu şehrin kadınlarının, çocuklarının AÇEV nezdinde fedakârca çalışan, şehre katkı koyan Nuray Başlangıç Öner'e, Fazilet Çelik'e ve hiçbir beklenti içerisinde olmadan fedakârca şehrin en ücra mahallelerinde kadınlara okuma yazma öğreten eğitim gönüllülerine teşekkür borcu var...

Bursa AÇEV ve tüm gönüllülere teşekkürler...

BURSA'DA OKUMA YAZMA BİLMEYENLER
Haa, bu arada, rafa kaldırılan okuma yazma kurslarına gelince; şehrin hâlâ ihtiyacı olduğunu düşünüyorum. Geçen sene Müge Anlı'nın başlattığı okuma yazma kursları sayesinde ne kadarı öğrendi bilemiyorum...

Ama TÜİK istatistiklerine göre; 2017 itibarıyla Bursa'da okuryazar olmayan 9 bin 992 erkeğe karşılık 57 bin 72 kadın var. Resmi kayıtlara göre 170 bin olan Suriyeli yetişkin nüfustaki okuryazar olmayanları ya da Türkçe okuyamayıp yazamayanları da eklediğinizde bu sayı 100 binin üzerine çıkar!  Bursa'da geçen sene düzenlenen okuma yazma kurslarında taş çatlasa 5 bin kadına ulaşılmıştır, diye düşünüyorum...

Yani AÇEV'in elinde onlarca yetişmiş okuryazar eğitmeni atıl durumda. İhtiyaç ise had safhada!

Geçmişte okuryazarlık başta olmak üzere tüm AÇEV eğitimleri Milli Eğitim Bakanlığı ile yapılan protokol gereği Halk Eğitim Merkezleri işbirliğinde düzenleniyordu. Bir de yerel yönetimlerle. Şu da biliniyor, son yıllarda Bursa'da il ve ilçe Milli Eğitim Müdürlükleri ve belediyeler AÇEV ile protokol yapmaktan imtina etti. Nedeni muamma!..

AÇEV Bursa sorumluları ve gönüllüleri yasalara, devletin birliğine ve bütünlüğüne, Cumhuriyet'in değerlerine ve kuruluş felsefesine saygılı insanlardır. Bu bir kusur değil erdemdir!..

AÇEV'in bazı yıllarda Bursa'da proje bitimiyle birlikte faaliyetlerini durdurduğu ve yeni projelerle çalışmaya başladığı biliniyor. Dileğimiz şehre kalıcı katkısı olan AÇEV'i Bursa'da yeniden görmektir.

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.