Hava Durumu

Albayrak "Ya biz yıkacağız ya da deprem!"

Yazının Giriş Tarihi: 26.02.2020 06:11
Yazının Güncellenme Tarihi: 26.02.2020 06:11

TMMOB'a bağlı odalarda kongre takvimi tamamlandı. Son olarak hafta sonu İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Bursa Şubesi ile İçmimarlar Odası Bursa Şubesi seçimleri gerçekleşti. 

Çalışma Grubu ile Çağdaş İnşaat Mühendisleri Grubu yarıştı. İMO Bursa Şubesi'nde 26 yıldır süren gelenek bozulmadı. Seçimi Mehmet Albayrak öncülüğündeki Çalışma Grubu kazandı. Böylece Başkan Albayrak 3'üncü dönem için güven tazelemiş oldu.

Başkan Mehmet Albayrak ile oda seçimlerine ve sonrasındaki oda faaliyetlerine dair konuştuk. Seçimler hakkında şunları söyledi:

"Genel kurulda da söyledim. Bizim Bursa Şubesi seçimleri çok seviyeli, nezaket kuralları içerisinde gerçekleşiyor. Ankara'daki genel kurullara gidiyoruz, kavga gürültü oluyor. Son dönemde orada da bir iyileşme var, yine de arena gibi geçiyor!

İMO Bursa Şubesi kongrelerinde herkes kendi düşüncesini, görüşünü karşı tarafı rencide etmeden bildiriyor. Bunda Çalışma Grubu'nun mevcut yönetimlerinin de etkisi olduğunu düşünüyoruz...

Genel Kurul bitti. İpi göğüsleyen biz olduk... Neticede 26 yıllık yönetimin devamıyız. Hem üyelerimiz hem kentimiz hem ülkemiz için yaptığımız çalışmalar var. Çalışma Grubu'nun faaliyetleri Türkiye'den izleniyor. Bıraktığımız yerden devam edeceğiz..."

'KALDIĞIMIZ YERDEN DEVAM EDECEĞİZ'

Başkan Albayrak'a yeni dönemde gerçekleştirilecek faaliyetlerdeki önceliklerini sordum; "Çok işsizimiz var, sandığa da sirayet etti. İşsiz arkadaşlar için neler yapabiliriz? İş ve İşçi Bulma Kurumu ile görüşeceğiz.

 Yurt dışı müşavirlik hizmetleriyle ilgili BTSO ile görüşeceğiz, onların bu yönde bir çalışması vardı, birlikte neler yapabiliriz, buna bakacağız. 

Belki yurt dışına açılmak gerekecek. Yargı engeline takılan kentsel dönüşüm projeleri var. Bunlar ciddi,  büyük projeler. Yargısal sorunlar giderildikten sonra onlar da faaliyete başlarsa, işsizlik probleminin büyük ölçüde aşılacağını düşünüyoruz" dedi.

İŞSİZLİK, KENTSEL DÖNÜŞÜM VE DEPREMSELLİK, ULAŞIM...

Ardından da ekledi:

 "Gündemimizdeki ve faaliyet önceliğimizdeki ikinci konu ise kentsel dönüşüm ve depremselliktir. Üçüncüsü sırada da Bursa'nın ulaşım sorunu var.

Bu dönem biraz daha akademik yönetim oluşturmaya çalıştık. Bir profesör hocamızı yönetimimize ilave ettik. Yeni dönemde kentsel dönüşüm çalışmalarına ağırlık vereceğiz..."

Manisa, Elazığ ve Van depremlerini anımsatarak "Televizyon kanallarında konuşan yer bilimciler sıkça Bursa'nın deprem riskini dillendiriyorlar. Bu konuda ne diyeceksiniz?" diye sordum.

"Doğrudur. Marmara Denizi'nden geçen fay var. Gemlik'ten geçen faylar var. Bursa'nın kendi fayları var. Deprem üretme potansiyelleri çok yüksek. Burada binalarımızın depreme dayanıklı olmamasından dolayı sıkıntılarımız var. 'Binalarımızı depreme dayanıklı hale nasıl getiririz?'

 Bunu konuşmak zorundayız. Bu sıkıntılı bir konuşmadır. Faylarla ilgili konuşmalar yapılıyor, bitiyor. Ama binalarla ilgili sıkıntıları konuşmak sorunu çözmüyor. Mevcut binaları ya biz yıkacağız, ya da deprem yıkacak. Biz önceden yıkarsak depreme hazır oluruz. Kesin ve tek gerçek budur!.."

RİSKLİ BİNALARIN SAPTANMASI ŞART!

Başkan Albayrak'a İMO Bursa Şubesi'nin 2004, 2005 yıllarında okullar ve ilçeler bazında başlattığı depreme riskli bina envanter çalışmasını hatırlattım, "O çalışma devam etseydi, şu anda Bursa'daki yapı stokunun durumunun tamamını bilirdik. Sorun varsa, çapını ve büyüklüğünü bilmek lazım. Problemli yapılan şehrin çeşitli yerlerine serpiştirilmiş ve bilemiyoruz. Yüzde 50'si kaçak yapılardan oluşmuş bir yapı stokumuz var. Mutlaka elden geçirilip riskli yapıların saptanması lazım!" diye konuştu.

Ardından da pek çok  insanın kafasını kurcalayan bir soruyu  sordum; "Raylı sistem ve tramvay hattı  şehri bölüyor. Olası depremde kurtarma ve yardım çalışmaları etkilenmez mi?"

Başkan Albayrak afete hazırlığın 3 aşamasına dikkat çekti.

"Birincisi depremden önce yapılması gerekenler. Bunu hep söylüyoruz. Binaların depreme dayanıklı hale getirilmesi şart. Deprem anında insanlara nasıl davranacaklarının öğretilmesi ile deprem sonrası hazırlıklar var. Depremden sonra nereye nasıl ulaşılacağının risk analizinin ve planlamasının yapılması lazım. Bu çalışmalar Valilik'te ve AFAD bünyesinde yapılmalıdır. Yapılıyordur!..

Ama en önemlisi depremden önce yapılacak çalışmalardır. Bina stoklarının depreme dayanıklılığının araştırılması gerekiyor. Kentimizde yıkılacak binalar var, biliyoruz, ama hangisi bilmiyoruz. Bunları araştırıp ortaya çıkartırsak ya kendi elimizle yıkacağız, ya da güçlendireceğiz.

 Bu tablonun netleştirilmesi lazım. Ya da tümünü yıkıp yeniden yapmamız gerekiyor. Bu da çok büyük bir ekonomik maliyet gerektiriyor ki bu yönüyle de uygulanması mümkün değil..."

İnşaat Mühendisleri Odası Bursa Şubesi'nde yeni yönetim şu isimlerden oluştu:

"Asil: Mehmet Albayrak, Elif Kibar Topcu, Cevat Şahin, Alper Dağdelen, Prof. Dr. Babür Deliktaş, Korhan Başaralı, Yükseler Göktaş.

Yeden: S. Ahsen Kurnuç Ceylan, Erdem Yardımcı, Cengiz Duman, Atakan Bekar, Tuğba Arı Alpağut, Ozan Olgun, Canan Polat."

İÇMİMARLAR'DA NUR GÜL ARSLAN

TMMOB'da hafta sonu genel kurulunu tamamlayan odalardan biri de temsilcilikten şubeye dönüşen İçmimarlar Odası Bursa Şubesi'ydi. Tek liste ile gidilen seçimde yönetim kurulu; güven tazeleyen Nur Gül Arslan'ın yanı sıra "Hayri İşçimen, Cansu Tolunay Berber, Ercüment Özçelik, Ali Gözütok, Ali Muhsin Take ve Aylin Aras"tan oluştu.

DOĞA KOLEJİ'NDE BİRİKEN MAAŞLARIN TAMAMI ÖDENMEDİ!

Doğa Kolejleri'nin İTÜ Vakfı'na devri sürecinde önceliğin birikmiş öğretmen maaşlarının ödenmesi olduğu söylenmişti. Belli oranda çözüldü. Şu anda öğretmenlerin iki aylık maaş ve eğitim ödeneği ödenmedi. 5, 6 gün sonra 3 aylık alacakları olacak...

Bu öğretmenler, aylarca maaş alamadıkları, kendileri mağdur oldukları halde öğrencileri ve velileri mağdur etmediler, eğitimi sürdürdüler... Ödüllendirilecekleri yerde, kısmen de olsa mağduriyetleri devam ediyor. Ödenen birikmiş ücretlerle elden aldıkları borçları ve kredi kartı taksitlerini ödeyebildiler. Ve yine borçla ay sonunu getiriyorlar.

Doğa Koleji öğretmenleri "Biz fedakârlık yaptık. Beş parasız kaldık, öğrencilerimizi yarı yolda bırakmadık. Tek talebimiz birikmişler de dâhil hak ettiğimiz maaşların düzenli ödenmesi" diyor.

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.