Hava Durumu

Aroma işçilerine çifte bayram

Yazının Giriş Tarihi: 02.06.2019 06:00
Yazının Güncellenme Tarihi: 02.06.2019 06:00

Tekgıda-İş Sendikası ile Aroma Bursa Meyve Suları ve Gıda AŞ arasında ocak ayında başlayan Toplu İş Sözleşmesi görüşmeleri 6 ay sonunda anlaşmayla sona ererek işçilere çifte bayram yaşatıldı.

Anlaşmanın müjdesi ise ramazan ve Kadir gecesi nedeniyle Aroma'nın çalışanlara verdiği iftarda Tekgıda-İş Sendikası Genel Sekreteri Mustafa Akyürek tarafından verildi. Bayrama toplu sözleşmeleri imzalanmış olarak giren Aroma işçileri çifte bayram sevinci yaşadı.

Mustafa Akyürek aynı zamanda toplu iş sözleşmelerini yürüten heyetin başkanlığını da yapıyordu. Akyürek iftarda yaptığı konuşmada, tarafların karşılıklı iyi niyetli çabalarıyla anlaşmaya vardıklarını söyledi... Ve sözleşmenin ayrıntılarına dair bilgileri işçilerle paylaştı.

Aroma işçileri imzalanan toplu sözleşmeye göre aylık ücretlere 700 lira seyyanen zam yapılıyor. İlk yıl 1 kıdem yılı için 8 lira artış sağlanmış.

Yani 10 yıllık işçinin aylık ücretinde seyyanen ödemeyle birlikte 780 liralık bir artış gerçekleşecek. İkinci yıl ise kıdem ücretlerine 5 lira ve enflasyon farkı eklenecek. Ayrıca gece zammı saat ücreti 13 lira oldu. 

Sosyal yardımlara gelince:

Yakacak yardımı 1.190 lira; Ramazan Bayramı yardımı 1.150 lira; Kurban Bayramı 1.175 lira.

 Ayakkabı ve giysi yardımı 230 lira.

Çalışanların çocuklarına yönelik lise öğrencilerine 1.200 lira üniversite öğrencilerine 1.350 lira ödenecek...

Tekgıda-İş Bursa Şubesi Başkanı Zeki Ertürk ile görüştüm; şunları söyledi:

"Toplu sözleme 1 Ocak 2019 tarihinden itibaren geçerli olacak. Aroma meyve suyu ve su fabrikalarında çalışan Tekgıda-İş üyelerinin kıdem zammı ve sosyal yardımlar ile seyyanen alacakları ücret dahil olmak üzere yüzde 29 oranında artış sağlandı. Güzel bir sözleşme olmuştur. Üyelerimize hayırlı olsun"

CARGİLL'DEKİ DİRENİŞ 411.GÜNÜNDE

Aroma gibi fabrikalarda toplu sözleşme imzalanırken  Cargill ve benzeri büyük gıda kuruluşları fabrikalara sendika sokmamak için direniyor.

Cargill, Türkiye'de mısır şurubu da denen mısır şekerinden dolayı şeker piyasasını neredeyse ele geçiren, pancar şekerini öteleyen ve kârını maksimize eden küresel bir firma...

İşine geldiğinde uluslararası hukuki koşullarını Türkiye'ye dayatıyor. Ancak uluslararası çalışma hukukunda yer alan ve Türk Anayasası'nda da koruma altına alınan sendikaya üye olma hakkını işçilere tanıdığı söylenemez...
Cargill'de işten çıkartılan işçilerin direnişi 411. gününde. Fabrika civarındaki direniş çadırındaki dayanışma sürüyor.

Geçen hafta içerisinde Tekgıda-İş Buras ve Mustafakemalpaşa Şube Başkanları Cargill direniş çadırını ziyaret ederek, dayanışmak için topladıkları yardımları da getirdiler. Ve birlik beraberlik mesajları verdiler.

Öte yandan edinilen bilgiye göre, Tekgıda-İş Sendikası'nın Cargill'de sendikaya üye oldukları için işten atıldığını iddia ettiği işçilerin işe iade davası sürüyor.

Edinilen bilgiler arasında; eskiden daha kısa sürede sonuçlanan işe iade davaları; yeni sistemde  ara bulucu gibi süreçler nedeniyle daha  uzun sürdüğü bu nedenle de henüz sonuç alınamadığı da yer alıyor...

TEKGIDA-İŞ TÜRK-İŞ' TEN AYRILIYOR

Tekgıda-İş'in resmi internet sitesi "tekgida.org.tr"ye giriş yaptığınızda manşette iki haber göze çarpıyor. Biri "Tekgıda-İş ve TürK-İş Kavgası..."

Her iki haberde de Tekgıda-İş'in Türk-İş'ten ayrılma sürecine girdiği yer alıyor...  Yine sitede yer alan "Genel Kurul İlanı'na göre Tek gıda iş sendikası 16. Olağan Genel Korulu 29-30 Haziran 2019 tarihinde düzenlenecek; yeterli çoğunluk sağlanamazsa 6-7 Temmuz 2019 günü tekrarlanacak... İlanda yer alan Kongre gündeminde 9. madde hariç hepsi de rutin kongre gündemiydi...

9. madde ise şöyle:

 "Türkiye İşçi Sendikaları (Türk-İş) üyeliğinin görüşülmesi."

Peki neden?

Biraz araştırdığımda, Türk-İş genel sekreteriyken istifa eden Tekgıda-İş Sendikası Başkanı Mustafa Türkel'in çeşitli açıklamalarına denk geldim...

1951 yılında faaliyete geçen Türk-İş'ten daha önceki büyük kopmalar 1968 ve 1976'da yaşanmıştı ve DİSK kurulmuştu... 28 bin civarında üyesi olan Tekgıda-İş ise kurulduğu 1952 yılından beri Türk-İş üyesiydi.

Ancak Tekgıda-İş Sendikası'nın yaptığı tüm açıklamalarda herhangi bir federasyona üye olmadan bağımsız olarak yola devam edecekleri yer alıyor...

Aslında ayrılışın ilk işaret fişeği başta da yazdığım gibi Mustafa Türkel'in istifasıydı. Mayıs ayı başında toplanan Tekgıda-İş Başkanlar Kurulu toplantısında "Türk-İş üyeliğinden ayrılma yönünde tavsiye kararı alınmıştı.

Türk-İş'e bağlı 32 sendikaya Tekgıda-İş Sendikası Başkanı Mustafa Türkel ve genel sekreter Mustafa Akyürek imzalı 35 sayfalık mektup gönderilmiş; Türk-İş ile aralarında uzun süredir var olan ve çözülemez hale gelen sorunlar anlatılarak ayrılmaya götüren nedenler açıklanmıştı.

 Türk-İş'ten ayrılma talebini gündeme getiren nedenler arasında Türk-İş'in Çaykur'da sessiz kalması, özelleştirmeler karşısında susması, grev ertelemelerine ses çıkarmaması, taşeron işçilere sahip çıkmaması, EYT konusunda baskı unsuru olmaması, sendikal faaliyet nedeniyle işten çıkartılan işçilere sahip çıkmaması gibi konular yer alıyor...

Ayrıca Türk-İş'in tüzük değişiklik isteği; diğer sendikalara göre daha fazla aidat talep etmesi icra takibine gitmesi: sendikalar arası eşitlik ilkesine aykırı hareket etmesi gibi pek çok gerekçe de var.
------------------------

BİRLEŞİK METAL-İŞ VE TÜRK METAL ANLAŞTI

Özellikle de işçilerin sendika tercihinde ve sendikal örgütlenmede kimi zaman sertleşen bir çekişme içerisinde olduğuna tanıklık ettiğimiz metal iş kolundaki iki önemli sendika artık ilkesel bir anlaşma içerisinde...

Türk-İş'e bağlı Türk Metal ile DİSK'e bağlı Birleşik Metal-İş süresiz anlaşma imzaladı... Bunda her iki sendikanın da IndustriAll (küresel Sanayi İşçileri Sendikası'na üye olmalarının da etkisi var. Türk Metal IndustriAll'a yeni üye olmuştu.

Anlaşmayı bozan sendika IndustriAll üyeliğinden çıkartılacak...
Anlaşmaya göre, her iki sendika da geçmişe dayalı sendikal uyuşmazlıklarla, rekabete son vermeyi kabul ediyor...

Anlaşma sendikal özgürlüğü ve sendika üyeliğini teminat altına alıyor. Her iki sendika da işçilere diğer sendikaya üye olması halinde baskı ve tehditte bulunmayacağını taahhüt ediyor. Anlaşma maddelerinde işverenlerin sendika yetkilendirilmesinde tarafsız kalması da kayıt altına alınmış.

Her iki sendika da örgütlenme özgürlüğü, iç yapı, toplu pazarlıkta uluslararası standartlara uymayı ve sendika içi seçimlerin demokratik şeffaf yapılmasını kabul ederken, şube ve işyeri düzeyinde sendikal temsilin açık ve seçimle yapılması da anlaşma hükümleri arasında yer aldı.

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.