Hava Durumu

Azerbaycan'ın 100. Kuruluş yılı şöleni

Yazının Giriş Tarihi: 22.01.2019 06:00
Yazının Güncellenme Tarihi: 22.01.2019 06:00

Azerbaycan Kültür Derneği Bursa Şubesi Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi Orhangazi Salonu'nda; 26 Ocak Cumartesi günü saat 20.00'de Azerbaycan Cumhuriyeti'nin 100. Kuruluş Şöleni düzenliyor.

Büyükşehir Belediyesi ve kent Konseyi ile ortaklaşa düzenlenen etkinlikte Ankara Devlet Operası Solisti Esin Talınlı ve Şenol Talınlı, Azerbaycan Halk Sanatçısı Arzu Kurbani sahne alıyor...

Ayrıca  Türk Dünyası Müzik Topluluğu şefi Abdullah Kurbani'nin yanı sıra Muhsin Kurbani, Muharrem Tekin, Orkun Kılıç ve Şeref Büyükyörük'ten oluşan orkestranın   ve Ankara Devlet Operası piyanistlerinden Melahat  İsmayılova'nın  konserinin yanı sıra etkinlikte Azerbaycan Kültür Derneği Halk dansları Topluluğu da sahne alacak...

Azerbaycan Kültür Derneği Bursa Şubesi Başkanı Handan Askeran Ton etkinliğe dair şunları söyledi:

 "Azerbaycan 100. Yılını geçtiğimiz yıl kutladık. Geçen yıl genel merkezimiz pek çok etkinlik yaptığı için bizim şölenimiz bu yıla kaldı.

28 Mayıs 1918'de Mehmet Emin Resulzade başkanlığındaki Azerbaycan Milli Şurası, Azerbaycan Cumhuriyeti'nin bağımsızlığını ilan etti. Bakü işgal altında olduğu için başkent Gence'ydi.  Daha sonra Nuri Paşa komutasındaki Kafkas İslam Ordusu tarafından kurtarılan Bakü başkent olmuştu.
Doğu'nun ilk demokratik cumhuriyeti kabul edilen Azerbaycan'da  tüm  demokratik, laik Cumhuriyetlerde olduğu gibi, yurttaşlara ırk, din, mezhep ve cinsiyet farkı gözetmeksizin eşit haklar tanındı.

 23 ay sonra Azerbaycan Cumhuriyeti 28 Nisan 1920'de Sovyet ordusu tarafından işgal edildi. 70 yıl sonra 1990'da Azerbaycan yeniden özgürlüğüne kavuştu. Mehmet Emin Resulzade "Bir kere yükselen bayrak bir daha inmez" demiştir. Keza "İnsanlara hürriyet, milletlere istiklal" Mehmet Emin Resulzade'nin sözleriydi."

Handan Askeran Ton sözlerini şöyle sürdürdü:

"Biz bugün de Azerbaycan Cumhuriyeti'nin kuruluşunun 100. Yılını kutluyoruz.  Azerbaycan Türklerinin en büyük nişanesi olan 100. Yıl kutlamasına destek olan destek olan Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş'a;  Kent konseyi Başkan Vekili Şuayip Toprak'a ve Genel Sekreter Murat Başlar'a teşekkür ediyoruz..."

Bursalıların her zaman Azerbaycan devletinin ve Azerbaycan halkının yanında olduğuna vurgu yapan Ton şunları söyledi:

"1990 Bakü  katliamından sonra Bursa'da büyük bir miting düzenlemiştik. Bursalılar yoğun katılım göstermişti. Tüm Bursa Azerbaycan ve Türk bayraklarıyla donatılmıştı. Hatta Bursalı tekstilciler Azerbaycan bayrağı yaparak Türkiye'ye dağıtmışlardı.  Keza, Ermenistan Türkiye maçında bir bayrak krizi yaşamıştık. Yine Bursa  halkı  her yeri bayrakla donatarak Azerbaycan halkına destek olmuştu. Bursalıların da Azerbaycan sevgisini bildiğimiz için böyle bir şölen düzenliyoruz. Tüm Bursalıları davet ediyoruz. Katılımları onur verecektir."

20 Ocak 1990 Bakü katliamına gelince...

1990'lı yıllarda Sovyetlerin dağılma sürecinde Ebülfeyz Elçibey; önderliğindeki Azerbaycan Halk Cephesi bağımsızlık mücadelesi veriyordu... Dönemin Sovyet ordusu; Azerbaycan halkının bağımsızlık talebinde bulunan Azerbaycan halkına saldırdı. 14 Ocak ile 20 Ocak tarihi arasında yüzlerce Azerbaycan Türk'ü öldürüldü. En yoğun saldırı 20 Ocak 1990'da gerçekleşti. Ancak tüm bu saldırılar aynı yıl Azerbaycan Cumhuriyeti'nin kuruluşunun önüne geçemedi...

MEHMET EMİN RESULZADE KİMDİR?

Mehmet Emin Resulzade 1884 Bakü doğumlu. 1903 yılında gazete yazarlığına başladı, dergiler yayınladı. . 1905 yılında Çar'a muhalif siyaset yapıp dernek kurunca İstanbul'a kaçmak zorunda kaldı. 1913 yılında genel af çıkınca  Bakü'ye döndü. 1917'de Müsavat Partisi başkanı seçildi. Türkistan'daki Türk Cumhuriyetleri'nin de Rusya'dan ayrılmasını, 'Türk Devletleri Federasyonu' kurulması fikrini savunuyordu. 28 Mayıs 1918 tarihinde Azerbaycan Cumhuriyeti kuruldu ve Mehmet Emin Resulzade ilk cumhurbaşkanı oldu. Devletin dili Türkçeydi... Ruslar Azerbaycan'ı işgal etti. Yurtdışına giden Resulzade bir daha geri dönmedi. İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra 1947 yılında Türkiye'ye geldi...  6 Mart 1955'te Ankara'da yaşamını yitirdi... Anıt ezarı Cebeci Asri Mezarlığı'dadır.

EBÜLFEZ ELÇİBEY KİMDİR?

Ebulfez Elçibey 1970'li yıllarda Azerbaycan'ın bağımsızlığı için mücadeleye başladı. Kimi zaman hapis yattı. 1988-1989 dönemindeki Azerbaycan bağımsızlık mücadelesinin önderi oldu.  Azerbaycan Halk Cephesi'nin başına geçti; 18 Ekim 1991'de Azerbaycan bağımsızlığını ilan etti. Elçibey 7 Haziran 1992'de bağımsız Azerbaycan Cumhuriyeti'nin ikinci Cumhurbaşkanı oldu. 24 haziran 1938'de dünyaya gelen Elçibey, 62 yaşında Ankara Gata'da tedavi görürken 22 Ağustos 2000 yılında yaşamını yitirdi. Ömrünü Türk dünyasını birleştirmeye adamıştı.Elçibey'in mezarı  Azerbaycan'da Fahri Hıyaban'dadır.

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.