Hava Durumu

Azerbaycan Kültür Derneği'nden Türkmen öğrencilere destek

Yazının Giriş Tarihi: 21.09.2019 06:02
Yazının Güncellenme Tarihi: 21.09.2019 06:02

Suriye'de başlayan iç savaş sürecinde pek çok ülkede olduğu gibi Türkiye'de de terörist olarak nitelendirilen IŞİD gibi radikal terör örgütleri sadece Suriye'yi değil, Musul ve Kerkük başta olmak üzere Irak topraklarını da yangın yerine çevirdiler.  

Türkiye dâhil dünyanın pek çok ülkesinde terör saldırısında bulundular. Gerek Suriye'de; gerekse Irak topraklarında yüz binlerce kişi savaş nedeniyle yer değiştirdi. Savaş coğrafyasından kaçışın birinci adresi Türkiye oldu.

Eylül ayı itibarıyla Türkiye'deki Suriyeli sığınmacı sayısı 3 milyon 658 bin 250'ye çıktı... Bursa'da ise nüfus başına düşen Suriyeli sığınmacı sayısı yüzde 5,87'ye; sayı olarak da 175 bin 860'a ulaştı. Bir önceki aya göre 500 civarında bir artış yaşanmış. Bu rakamlar Bursa'ya Suriyeli akınının durduğunu ya da Göç İdaresi'nin yeni kayıt almadığını gösteriyor. Bursa'da ne kadar kayıt dışı Suriyeli sığınmacı olduğu bilinmiyor...

MÜLTECİ, SIĞINMACI, GEÇİCİ KORUMA

Türkiye 2. Dünya Savaşı sonrası yapılan Uluslararası Mülteci Anlaşması'nda sadece Batı ülkelerinden gelenleri yasal olarak mülteci kabul etti ve mülteci haklarını tanıdı.

Aynı anlaşmada Afrika, Asya, Orta Doğu gibi ülkelerden gelenleri ise sığınmacı olarak tanımladı. Sığınmacılar pilot illerde barınabiliyor, seyahat hakkı yok!
Suriyelilere gelince; yasalarımıza göre statüleri sığınmacı. Ancak yüz binlerce kişi Türkiye'ye giriş yapınca onlara özel bir yasa çıkartıldı; "Geçici koruma altındaki sığınmacılar" denildi. Sağlık kuruluşlarında ücretsiz tedavi, ilaç temini; ücretsiz eğitim, Türkiye içerisinde serbest dolaşım gibi pek çok hak tanındı... Son dönemde İstanbul, Bursa gibi kentlerde yığılmanın önüne geçmek için İl Göç İdareleri yeni kayıtları durdurdu.

Ancak... Erkek Suriyeli sığınmacı sayısı kadınlardan 306 bin 836 kişi daha fazla. Oysa savaşın olduğu toplumlarda erkek nüfus azalır. Erkek-Kadın sayısı arasındaki en büyük fark 91 bin 707 kişi ile 19-24 yaş grubunda... 16-55 yaş arası bu fark 250 binin üzerinde! Eğitim ve sağlık yardımına ihtiyaç duymadıklarından Göç İdaresi'ne kayıtsız yaşayabilme yetenekleri çok daha fazla. Kayıtlı bulundukları il dışında yaşayan Suriyelilerin önemli bir kısmını bu kitlenin oluşturduğu kanaatindeyim.

IRAK TÜRMENLERİ SADECE SIĞINMACI STATÜSÜNDE

Musul, Kerkük gibi Türklerin yoğun olarak yaşadığı bölgeler IŞİD saldırısına, işgaline, katliamlarına maruz kalınca, bölge Türkmenleri de çoğunluğu kadın, yaşlı ve çocuk olmak üzere Türkiye'ye sığındılar. Zorlu bir uğraş sonucu Türkiye'ye giriş yapan, oradan da Bursa'daki tanıdıklarının, yakınlarının yanına gelen Iraklı Türkmen aileler başlangıçta çok sıkıntı yaşadı.

Onlar sadece sığınmacıydı, özel yasa ile Suriyelilere tanınan haklardan, yardımlardan yararlanamıyorlardı. Sivil toplum kuruluşları harekete geçti. Dönemin Türkiye Kamu-Sen İl Temsilciliği Türkmenleri sahiplenmeye öncülük etti. Burada Selçuk Türkoğlu'nu anmamak olmaz. Büyük bir çaba sarf edildi. Yataktan battaniyeye, çocuk bezinden mamaya, temel gıda maddelerine, hastane giderleri ve ilaç teminine dek acil ihtiyaçlar karşılandı.

YENİDÖNEM GAZETESİNİN HABERCİLİĞİNİN KATKISI

YeniDönem gazetesi bu dönemde Irak Türkmenlerinin yaşadığı sıkıntıları sürekli gündeme taşıyarak muazzam bir habercilik yaptı. Başta Genel Müdür İbrahim Öge ve Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Turgay Akbulut olmak üzere süreç yerinde izlendi; fikri takip yapıldı. YeniDönem gazetesi Bursa'da Iraklı Türkmenlerin sorunlarına dair kamuoyu oluşmasına, hatta çözümüne dair önemli bir katkı sundu.

Sadece barınak ve gıda teminiyle Iraklı Türkmenlerin sorunları bitmiyordu. Türkmen çocuklarının okula gitmesi gerekiyordu. Başta okullar almadı, Türkiye Kamu-Sen İl Temsilciliği'nin mücadelesi sonucu çocuklar okula kaydedildi. Kızılay Kart gibi sosyal yardımlardan yararlanamadılar. Epeyce bir süre sağlık yardımı alamadılar. Yani pek çok sorun yaşadılar.

Bursa Irak Türkmenleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği kuruldu... Başkanlığını İsam Abdülkadir üstlendi. Musullu, Kerküklü, Telaferli Türkmenlerin sesi soluğu oldular. Bursa Valiliği tarafından tahsis edilen hizmet binasında çocuklar ve kadınlar için Türkçe kursları açtılar. Dernek ihtiyaç sahibi Türkmen sığınmacılarla Bursalılar arasında köprü oldu.

TÜRKMEN AİLELERE DESTEK

 Bursa'da 5 yıldır yaşayan Iraklı Türkmenlerin sayısı bin 500, bin 600 civarında. Ailenin erkekleri IŞİD tarafından katledildiğinden yakınlarıyla birlikte yaşamını sürdüren kadın, çocuk, yaşlı fazla. Çalışan sayısı az! Çocuklar okula başladı. Geliri olmayan aile sayısı çok fazla. Geçmiş dönemde de Irak'tan gelen Türkmen ailelere destek için açılan kampanyalarda aktif görev alan kuruluşlardan birisi de Azerbaycan Kültür Derneği Bursa Şubesi'dir.

Handan Askeran Ton başkanlığındaki dernek; Genel Merkezi nezdinde başlatılan kampanyanın Bursa ayağı olarak Iraklı Türkmen öğrencilerin kitap, kırtasiye, çanta gibi ihtiyaçlarını karşılamak üzere harekete geçti. Azerbaycan Kültür Derneği Bursa Şubesi öncülüğünde; Saniye Rıza Kız Çocukları Koruma Derneği'nin başta Habibe Çıngıloğlu olmak üzere üyelerinin de katkılarıyla hazırlanan 100'e yakın eğitime destek paketleri çantalar halinde ihtiyaç sahibi Iraklı Türkmen öğrencilere teslim edildi.

Velhasıl sivil toplum kuruluşu temsilcileri başta olmak üzere Bursa halkı, Iraklı Türkmenleri ya da şöyle de diyebiliriz Irak Türklerini koruyup gözetmeyi sürdürüyor... 

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.