Hava Durumu

BBDSO Konseri; müzik ruhun sahiden de gıdası...

Yazının Giriş Tarihi: 21.12.2019 06:00
Yazının Güncellenme Tarihi: 21.12.2019 06:00

Son yıllarda pop kültür de denilen tüketim kültürü müziklerini dinlemez oldum...

O yüzden de şimdilerde mantar gibi biten, ömrü kelebek kadar kısa olan ve müzik yaptıklarını iddia edenlerin adını bile duymamış halde yaşayıp gidiyorum.

Meşhurluk kavramı da evrildi zaten!

Televizyondaki şov programları, sosyal medya, günübirlik ya da saçma sapan meşhurlar türetti!.. 

 Bizim kafamızda birkaç tahta eksik olmalı ki, sürüyle birlikte bu uyduruk şöhretlerin peşine takılamıyoruz!

Son yıllarda türkü, Türk sanat müziği, senfoni konserleriyle harmanladığım bir müzik dinleme tercihim oluştu...

Bursa Bölge Devlet Senfoni Orkestrası (BBDSO), konser sezonunda düzenli olarak her perşembe günü Merinos Kongre ve Kültür Merkezi'nde konser veriyor. Sağ olsun, arkadaşım Handan Askeran Ton'un hatırlatması sayesinde gidebiliyorum.

 Dünyanın çeşitli ülkelerinden ünlü şefleri, solistleri ve bestecileri Bursalılarla buluşturuyor. Bazı özel günlerde perşembe ve cuma günleri olmak üzere hafta içindeki konser sayısı ikiye çıkartılıyor.

BBDSO KONSERLERİNE BÜYÜK İLGİ

Bursa'da ilk senfoni konserleri 15, 20 kişi ile izlenirdi.

 Artık Merinos AKKM'deki konser salonunda boş yer bulmak zor. Hele de sezon açılış, kapanış, yılbaşı, 29 Ekim gibi önemli konserlerde önceden almazsanız bilet bulmanız mümkün olmuyor...

BBDSO'nun sadık bir dinleyici kitlesi oluşmuş durumda. Ve hiçbir konserinde de orkestrayı yalnız bırakmıyorlar. 

Önceki günkü konser tek kelimeyle muhteşemdi... Ezgiler çok tanıdıktı. BBDSO bu haftaki konserinde iki Azerbaycan Türk'ü besteci Polad Bülbüloğlu, İlyaz Mirzayev ile Çek besteci Antonin Dvorak'ın eserlerinden oluşan bir programla seyirci karşısına çıktı.

AZERBAYCAN TÜRK'Ü ŞEF, BESTECİ VE SOLİST

Konseri Azerbaycan'ın çok ödüllü ve dünyaca ünlü orkestra ve opera şefi Ayyup Gulliyev yönetti. Konserin ilk yarısında BBDSO Azerbaycanlı besteci Polad Bülbüloğlu'nun "Aşk ve Ölüm Balesinden Seçmeler" adlı bale müziğini...

Ve Azerbaycan Türk'ü besteci İlyas Mirzayev'in Azerbaycan yöresinin kadim ve yerel çalgısı olan balaban için bestelediği Balaban Konçertosu'nu, solist Azerbaycan Devlet sanatçısı Alihan Samadov eşliğinde seslendirdi.

Konserde Samadov'un balabanından çıkan; buram buram Anadolu kokan yanık ezgiler salonu büyüledi...

İlk kez duyduğum bir çalgı. Azerbaycan'ın kadim çalgılarından biriymiş. Ney ile kaval arasında yanık,  insanın içine işleyen bir sesi var... Samadov balabanını adeta konuşturdu.

Müzisyen bir aileden gelen Alihan Samadov, balaban, klarnet, tütek, zurna, obua, saksafon gibi nefesli sazların yanı sıra nağara,  goşanağara, def, garmoni gibi halk sazlarını da ustalıkla kullanan bir sanatçı...

 Balaban adını verdiği ilk albüm çalışmasıyla büyük başarı elde eden Samadov dünyada balaban virtüözü olarak kabul ediliyormuş.

Zaten, Azerbaycan'ın balabanını dünya orkestralarında çalınabilir kılmak isteyen besteci İlyas Mirzayev, Balaban Konçertosu'nu yazabilmek için Samadov ile birlikte çalışmış ve ortaya muhteşem bir eser çıkmış.

İlyas Mirzayev de Bursa'daydı.  Çok alkışlanan ve istek üzerine sahneye bir kez daha çıkan Samadov finali Sarı Gelin ile yaptı... Ardından da BBDSO'ya bir balaban hediye etti...

BBDSO konserin ikinci yarısında ise ünlü Çek besteci Antonin Dvorak'ın "Yeni Dünyadan" başlıklı 9. Senfonisini seslendirdi.

Dvorak'ın, Amerika Birleşik Devletleri'ne 1892-1895 yıllarında yaptığı ziyaret sırasında 1893 yılında bestelediği 9. Senfonisi, müzik çevrelerinde bestelediği en popüler senfoni olarak nitelendiriliyor.

BURSA SERMAYESİ ARİSTOKRASİSİNİ OLUŞTURABİLDİ Mİ?

Öte yandan hep dediğim bir şey var; Bursa burjuvazisi, kendi aristokrasisini yaratamamıştır!

Batı'da aristokrat elit sermaye sanatı destekler. Zaten aristokrasinin oluşması için ailelerde varlığa ve güce eriştikten sonra epeyce bir kuşak geçmesi gerekiyor.

Türkiye'deki izdüşümünü az da olsa İstanbul'da görürüz. Eczacıbaşı, Koç, Sabancı, Borusan grupları resim, heykel, müzik gibi sanatın farklı alanlarına destek verir.
Bursa'nın sermayesinde ise kartlar sürekli yeniden karılır!...

O yüzden Cumhuriyet'in ilk yıllarından beri var olabilen, halen Bursa ekonomisinde etkin ve söz sahibi olabilen aile sayısı çok azdır. 

Ve yine bu yüzden de Osmanlının ilk başkenti olan bu kadim şehirde burjuva aristokrasisi gelişmemiştir.

Sanata sahip çıkan az sayıda aile ve firma bulunur. Bunlardan biri Uludağ Premium ve dolayısıyla da Erbak ve Kızıl aileleridir.

Bursa Filarmoni Derneği'nin kuruluşuna öncülük etmişlerdir. Uludağ Üniversitesi'nin eski rektörlerinden rahmetli Prof. Dr. Ayhan Kızıl Uludağ Üniversitesi bünyesinde konservatuvar kurulmasını sağlamıştır.

Eş zamanlı olarak sonraki süreçte Bursa Bölge Devlet Senfoni Orkestrası'nın kuruluşuna da büyük destek vermişlerdir. Hâlâ da destekleri sürmektedir.

Kültür Bakanlığı'na bağlı olan BBDSO halen Merinos Kongre ve Kültür Merkezi'ndeki konserlerini Bursa Büyükşehir Belediyesi, Bursa Kent Konseyi, Uludağ Premium ve Bursa Filarmoni Derneği katkılarıyla sürdürmektedir. 

En büyük destek ise kuşkusuz yer ve ses düzenini sağlayan Kent Konseyi, dolayısıyla da Bursa Büyükşehir Belediyesi'dir...

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.