Hava Durumu

BEKAYDER'in dernekten kooperatife yolculuğu

Yazının Giriş Tarihi: 04.04.2021 06:00
Yazının Güncellenme Tarihi: 04.04.2021 06:00

Hacer Özyürek ile 2004 yılında tanışmıştım. Çeyiz alanında üretim yapan 15, 20 esnaf kadını bir araya getirmiş ve bir dernek kurma hazırlıkları içerisindeydi. İşyeri ve dernek merkezi Yeni Okçular İşhanı'ndaydı. Heyecanla hedeflerini, neden dernek kurmak istediklerini anlatıyordu. O yıllarda üreten kadınlar henüz dernek çatısı altında bir arada değillerdi.

Hacer Özyürek her konuşmamızda hatırlatır, vefa gösterir...  Bursa Esnaf Kadınlar Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği'ne kısaltılmış isim olarak BEKAYDER'i önermiştim...

Yani derneğin isim annesiyim...

BEKAYDER 17 yılda çok yol aldı.  BEKAYDER geçtiğimiz günlerde kongresini yaptı. Dernek başkanı Hacer Özyürek güven tazeledi.

Yeni yönetim kurulu şu isimlerden oluştu. Hacer Özyürek Başkan; Zehra Sönmez Başkan yardımcısı; Zehra Kalalı Carban Muhasip Sekreter; Mecbure Altun Sağlık İşleri; Ayşe Meryem Üçdal Halkla İlişkiler; Şule Kuzlak Eğitimden Sorumlu;  Sevil Göksel Şen Ar-Ge'den Sorumlu...

Gördüğünüz üzere oldukça kurumsal bir yönetim kurulu üye görevlendirmesi gerçekleştirilmiş.

'KADIN GİRİŞİMCİLİĞİNİ DESTEKLEDİK'

Hacer Özyürek ile konuştum; "2004 yılında BEKAYDER'i kurduk. Tırnaklarımızla kazıya kazıya, emeğimizle o günlerden bugünlere geldik" dedi.

Dernek çalışmalarını özetledi:

"Kadınlarımızı sosyal, kültürel ve ekonomik hayata hazırlamak adına derneğimizi kurmuştuk. Çalışmalarımızı da hep bu ana hedef çerçevesinde sürdürdük. Sayısız seminer, eğitim toplantıları, teknik ziyaretler gerçekleştirdik.

Kadın girişimciliğini destekledik, girişimciliği özendirdik. Finanstan para yönetimine, iletişime dek aklınıza gelebilecek her alanda eğitimler verdik. Ayrıca kültürel geziler de düzenledik. Şu anda pandemi nedeniyle yapamıyoruz.

Yurt içi yurt dışı deneyim paylaşımlarında bulunduk. Bir AB projesiyle yurt dışına gittik. Paydaşlarımız BESOB; Halk Eğitim ve Nilüfer Belediyesi'ydi. İtalya ve Polonya'ya gittik. Oradaki kadınlar bizden çok farklı değildi, nasıl dünyaya açıldıklarını bire bir gözlemledik...

Bu süreçte Kent Konseyi Kadın Meclisi de dahil pek çok platformda yer aldık ve diğer üreten kadın dernekleri ile de dayanışma içerisinde olduk. Bizim dernek olarak üye sayımız 100 civarında ama bizimle birlikte hareket eden, üretimini desteklediğimiz kadınların sayısı yüzlerce..."

Hacer Özyürek BEKAY Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi hakkında ise şu bilgileri paylaştı:

"Dernekte edindiğimiz deneyimleri kooperatif çatısı altında değerlendirdik. Zira bir kadın derneğinin ticaret yapma şansı yok. Kadınlarımızın ürettikleri el emeklerini en iyi şekilde değerlendirmek yurt içi yurt dışı pazarlara açılabilmek adına bu yıl kooperatif çatısı altında da bir araya geldik. Derneğimiz de etkinliklerini sürdürecek. BEKAY Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi 23 Şubat 2021 tarihinde kuruldu. Çıtayı bir üst düzeye çıkartmış olduk..."

'17 YILDA GELİŞTİK, DÖNÜŞTÜK'

Dernek üyeleri neler yapıyordu; kooperatif olarak neleri hedefliyorlardı? Özyürek şunları anlattı:

"Kooperatifte ev tekstili, el sanatları, unutulmaya yüz tutmuş el sanatlarını günümüze taşıyacağız. Çeyizlik ürünler, takılar, hediyelik eşyalar, her çeşit örgüler, keçe sabunları gibi alanımız çok geniş...

 El sanatı dediğinizde içine girebilecek her şey var. Özel siparişler de alarak çalışabiliyoruz... Ticaret İl Müdürlüğü'ne bağlı kadın kooperatiflerinde 9'uncu kooperatif olduk.  Tarım, Ticaret ve Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nın protokolleri var.

Kooperatiflere proje bazlı hibe desteği yapıyorlar. Biz de proje hazırlıklarına başladık. Ticaret İl Müdürümüz yeni kuruluş aşamasında ziyaret etti, dernek olarak neler yaptığımıza baktı ve bize moral desteği verdi. Kendilerine teşekkür ediyoruz..."
 

SATIŞ NOKTALARI

Hacer Özyürek şunları söyledi:

"Halen dernek ve kooperatif merkezimiz Nalbantoğlu'nda yer altı çarşısında; 14 ve 16 numaralı dükkanlarda. Daha önce Yeşil'deydi. Satışlarımız haftada üç gün olmak üzere pazaryerlerinde sürüyor. Salı Günü Dikkaldırım; Çarşamba günü Yeşilyayla pazaryerinde belediyeden satın aldığımız kendi tezgahımızda; Perşembe günü Yıldırım'da Erikli mevkiinde Bağlaraltı Pazaryeri'ndeyiz. 

Salgından çok etkilendik. Nalbanoğlu'ndaki Çarşı kapalı kaldı. Yeni taşınmıştık, insanlar dışarı çıkamadıkları için ürünlerimizi istediğimiz gibi satamıyoruz. Pazaryerleri bir nebze kurtarıyor. Herkes gibi biz de etkilendik.

Önümüzdeki süreçte kooperatifimizi güçlendirmeyi hedefliyoruz. Kooperatifte ağırlık vereceğimiz prototip ürünleri projelendirme aşamasındayız. Öne çıkartacağımız birkaç ürünün patentini bile almayı hedefliyoruz...

İnternet sitemizi kuracağız. Salgın nedeniyle çok hızlı ilerleyemesek de emin adımlarla yürüyoruz. Kadın kooperatiflerine devlet desteğinin olması da bizi yüreklendiriyor."

MUTLU KADIN, MUTLU AİLE DEMEK'

Kadın dayanışmasına inandığını söyleyen Hacer Özyürek sözlerini şöyle sürdürdü:

"Biz kadınlar çaba gösteriyoruz, üretiyoruz, biraz daha fazla destekle çok daha güzel işler yapabiliriz. Çok daha fazla sayıda kadının emeği değerlendirilmiş ve üretime çekilmiş olur. Aynı zamanda kadınlar ev ekonomisine ve dolaylı olarak da yurt ekonomisine katkı sağlıyor... Derneğe gelip de ticareti ve üretimi öğrenip kendi işyerini açan çok sayıda kadın var. Bir kadının para kazanması hane gelirinin de artması demek. Bir kadın mutlu huzurlu ise aile de mutludur... Biz yaptığımız tüm eğitimlerde, toplantılarda önceliğimiz aileyi korumak. Ona bir zarar gelsin istemiyoruz asla..."

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.