Hava Durumu

Bilgisayar oyunlarındaki ölümün hayata taşınması!

Yazının Giriş Tarihi: 18.11.2020 06:00
Yazının Güncellenme Tarihi: 18.11.2020 06:00

Hafta içerisinde 13 yaşındaki bir erkek çocuk, akranı olan ikizlerin birini öldürdü, diğerini yaraladı. İddialara göre, bilgisayar oyununda ikizler katil zanlısı olan çocuğun karakterini öldürüyor ve kavga çıkıyor. Katil zanlısı çocuk, sanaldaki ölüme o kadar öfkeleniyor ki gerçek hayattaki arkadaşını hayattan kopartabiliyor!

Her yaştan çocuk bilgisayar oyunlarında yok edip öldürmeyi öğreniyor. Öldürüp puan alırken yani ödüllendirilirken de beyni mutluluk hormonu salgılıyor.

Gerçek hayatı bırakıp sanalda yaşamaya ve öldürerek, yok ederek, vurup kırarak mutlu olmayı öğreniyorlar. Bağımlılık gelişiyor. Derslerden uzaklaşıyor, evdeki sorumluluklarını yerine getirmez oluyor, uyku düzenleri bozuluyor. Çocukları agresifleştiriyor.

Sadece bu kadarla kalsa iyi! Momo, Mavi Balina gibi bilgisayar oyunları çocukları kendine zarar vermeye, intihara yönlendiriyor.

Şimdi çocukların, oyunlarda belli karakterlere sahip olabilmek için çokça düzey atlamaları ya da para ile satın almaları gerekiyor. Oluşturdukları karakterlerle de kendilerini özdeşleştiriyor; o karakter sopayla, ateşli silahla, bombayla insanları öldüre öldüre kademe atlıyor...

KOVİD SALGINIYLA BİRLİKTE TETİKLENEN BİLGİSAYAR BAĞIMLILIĞI

Ne yazık ki, kovid-19 salgını ile birlikte çocuk ve gençler evdeyken tablet, bilgisayar, cep telefonuyla baş başa kaldılar ve bilgisayar oyunlarıyla oyalandılar. Dört beş yaşlarındaki çocukların ilgisi oyuncak satışını körüklemek için üretilen videolardı.

Mesela onlarca birbirinden farklı karakterin olduğu Minişler'in çok sayıda videosu var. Parmak kadar bile olmayan çeşitli minik sevimli hayvancıkların tanesinin satış fiyatı 15, 20 lira. Bunlar en masumu, keseye zarar verenler.

Risk 6 yaşından itibaren başlıyor. Psikologlar Momo, Mavi Balina gibi bilgisayar oyunlarının çocuklarda meydana getirdiği tahribatı gidermeye çalışıyor. Şiddet içerikli oyunlar devreye giriyor.

Eskiden çocuklar küfrü sokakta öğrenirdi, şimdi bu gibi oyunlardaki yazışmalarda en ağırından ve cinselliğe dair pek çok olumsuz, sapkın, yanlış bilgiyi öğreniyor. En kötüsü de küçük çocukların oynadığı alanda ava çıkan yetişkin sapıkların olması. İstanbul Sözleşmesi'yle uğraşanlar, çocuklarının bilgisayarda oynadığı oyundaki yazışmalara baksalar ne ile uğraşması gerektiğini görürler!..

ÇOCUKLAR KÂBUSLARINDA HACKER GÖRÜYOR!

Çocuklar rüyalarında kâbus olarak hacker'leri görüyor. Oynadıkları oyunların hack'lenmesinden, oynayarak ya da parayla satın aldıkları karakterleri çalmasından, bilgisayar, tablet ya da telefonlarını ele geçirmesinden korkuyorlar.

Psikolog ve Klinik Logoterapist Bilge Şener ile görüştüm; kovid-19 salgınıyla birlikte çocuklarda bilgisayar oyunlarına bağımlılığın arttığını, oyunların çoğunun şiddet içerdiğini, önceki gün 13 yaşındaki çocuğun akranını bu yüzden öldürdüğünü anımsatarak ne yapılması gerektiğini sordum; "Çok üzücü bir olay. Çocukları o oyunlardan uzak tutmak gerekiyor" dedi.

ÇOCUKLARDA ÖLÜME KARŞI DUYARSIZLAŞMA OLUYOR

Nasıl olacağına dair ise şu ipuçlarını verdi:

"Çocukları meşgul edecek aktiviteler oluşturmak lazım. Mesela çocuklar evde deney yapmaya meraklılar. Çocuk dergilerinde ya da videolarda var. Bilgisayar oyunlarını kilitleyip bu tür şeylere ulaşılması gerekiyor.

Şiddet içeren bilgisayar oyunları gerçekten çok tehlikeli. Çocuk oyunda öldürüyor. Ölüme karşı duyarsızlaşma oluşuyor. Oyun şiddeti öğretiyor, Savaştaysak ve canımızı, vatanımızı tehdit eden bir kişi varsa onunla savaşırız, yaralarız, gerekirse öldürürüz. Ama çocuk şiddet içerikli bilgisayar oyunlarında bu ayrımı da öğrenmiyor.

Çocuklarımızın cam fanusta yetişmesini istemiyoruz. Kendisini savunmayı da öğrenecek. Ama bilgisayar oyunlarında otomatiğe bağlanıyor. Tabii ki çocuklar pembe bir dünyada yaşamıyor, etrafında tehlikeler de var, annelerin zaman zaman onlarla da mücadele etmesi gerekiyor. O başka bir şey. Ama bilgisayar oyunlarında ortaya çıkan bağımlılık oyundaki karakter gibi düşünmeye başlıyor... Uzak tutmak ama çocuklara da seçenek sunmamız lazım!"

Yarın da önemli olduğunu düşündüğüm seçeneklerden bazılarını yazacağım...

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.