Hava Durumu

'Bilim virüsü' herkese bulaşsın!

Yazının Giriş Tarihi: 10.02.2019 06:14
Yazının Güncellenme Tarihi: 10.02.2019 06:14

Borçelik; Bursa İş Kadınları ve Yöneticileri Derneği i (BUİKAD) işbirliğinde meslek liseleri öğrencileri Bilim Virüsü atölyesi düzenlendi.

 Etkinliğe  Bursa Mimar Sinan, Bursa Hürriyet, Gemlik, Orhangazi ve Bursa Demiştaşpaşa Mesleki ve Teknik Anadolu Liselerinin metal, makine ve bilişim bölümlerinden 28 öğrenci katıldı...

Nilüfer Organize Sanayi Bölgesi'nde (NOSAB) Bursa Çelik Servis Merkezi'ndeki Borçelik Teknik Akademi Eğitim Ofisinde düzenlenen etkinliğin ilk gününde öğrenciler Robert Kolej Eğitim Teknolojileri Koordinatörü Pınar Kadıoğlu ile sorgulayıcı bir zihnin temel koşulu olan doğru soruları sorma üzerine çalıştı... Ardından da Borusan Ar-Ge'de araştırma uzmanı Selin Kanyas malzeme bilimini anlattı...

Dün başlayan Bilim Virüsü Atölye çalışmasının bugünkü oturumunda ise "Sayılarla Dans; Matematik" atölyesinde öğrencilere matematiksel düşünce, problem çözme metotları, yapay zeka ve oyun teorisi gibi konularda bilgi verilecek..

"Çizginin Dışına Çıkmak" atölyesinde ise öğrenciler yeni dünya düzeninde nasıl davranacakları ve nerede yer alacakları konusunda bilgilendirilecek...

Bilim Virüsü'nün son etkinliği ise "Doğadan İlham Alan İnovasyon: Biyomimikri" atölyesi olacak. Bu çalışmada öğrenciler örümcek ağının esnekliği, deniz kabuğunun sağlamlığı, yusufçuk böceğinin havada asılı kalabilmesi gibi doğanın ilginç özelliklerinin yanı sıra Leonardo Da Vinci'nin eserlerinin altyapısı olan biyomimikri penceresinden bakacaklar...

Ve Bilim Virüsü atölyesine katılan tüm öğrencilere günün sonunda birer sertifika verilecek...

Etkinliğe İstanbul'dan gelerek katılan Şule Yücebıyık aynı zamanda Bilim Virüsü projesinin de kurucusu . Yücebıyık  Yeni Yüzyıl ve Milliyet Gazetesi'nde 15 yıl gazetecilik yapan bir isim... Kariyerine özel sektörde devam ediyor ve uzun yıllardır Borusan'da kurumsal iletişim direktörü olarak görev yapıyor. Aynı zamanda da Kurumsal İletişimciler Derneği Başkanı.

Kendisiyle konuştum; İstanbul'da 120 çocuğa altışar haftalık atölye eğitimi verdiklerini, yaz kampı düzenlediklerini anlatarak şunları söyledi:

"Dördüncü programı Bursa'da yapıyoruz. Beşinci program İstanbul'da devam edecek..."

Öğrencilere katkısını sordum:

"Ders not, başarı sisteminin dışında bilimle buluşuyorlar. Okullarda öğrendikleri derslerin bilim olmadığını anlıyorlar" dedi.

Atölye sonrasında aldıkları geri dönüşüm, amaçlarına ulaşıp ulaşmadıklarına gelince;

"Elbette atölye sonunda geri bildirim alıyoruz. Yazdıkları değerlendirmelerde 'Biz matematiği, kimyayı, fiziği hiç böyle düşünmemiştik' diyorlar. İstanbul'da yürüttüğümüz projede çağrı açtığımızda öğrenciler kendileri başvuruyor. Mesela son çağrımıza 150 başvuru geldi. Biz aralarından seçiyoruz. Öğrenme isteği olan öğrenciler başvuruyor.

Biz ücretsiziz.  Bilim Virüsü atölyesinde öğrenciden not beklentimiz yok, proje beklentimiz yok. 21. Yüzyıl yeni nesil yetkinliklerini, soru sorma, tarafsız gözlemleri, iletişim becerileri, bir şeyleri yeniden öğrenebilme yeteneğini önceliyoruz. Hedefimiz sadece liseli çocuklar..."

Projenin Bursa paydaşlarından BUİKAD Başkanı İpek Yalçın ise şunları anlattı:

"BUİKAD olarak kadının güçlendirilmesi ve istihdamı çalışmaları yürütüyoruz. Ama hepsinin temelinde eğitim var. Bu kapsamda üniversite eğitimi alan kız öğrencilere Nokta projesi ile koçluk yapıyoruz...

 BUİKAD olarak toplumsal cinsiyet eşitsizliğine dair yürüttüğümüz çalışmaların hedefinde ülkemizin, üniversiteleriyle, KOBİ'leriyle eğitim sistemiyle kısaca tüm ekonomisiyle çağa uyum gereksinimi var. Bilim Virüsü'nun Bursa ayağında da yer aldık. Meslek liseleri öğrencilerinin bilimi sorgulamasını amaçlayan böyle bir projenin içinde yer almaktan dolayı mutluyuz..."

Borçelik Kurumsal İletişim Yöneticisi Elif Aygül  ise şöyle konuştu:

"Ülkemizin geleceği sorgulamayı bilen, hayata ve sorunlara bilimsel bakış açısıyla yaklaşabilen kuşakların yetişmesine bağlı. Borçelik olarak 25. Yılımızda meslek lisesi öğrencileriyle böyle bir etkinliğe imza atmış olmaktan mutluyuz...."

Çok ama çok önemli bir proje bilim virüsü... Emeği geçen herkesi kutluyorum.

 Temennim bu virüsün salgına dönüşmesi...

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.