Hava Durumu

Bir imece; Zeyniler Çalıkuşu Konağı

Yazının Giriş Tarihi: 18.06.2020 06:00
Yazının Güncellenme Tarihi: 18.06.2020 06:00

Zeyniler, Bursa'nın en güzel yerleşim alanlarından biri... Uludağ'ın dik yamaçlarından kıvrıla kıvrıla giden 2,5 kilometrelik bir yol, araçla sizi 10 dakikada kentin bu saklı bahçesine ulaştırıyor.  

Giderken yolun sağında Uludağ ormanlarını görürsünüz, solunda ise kuşbakışı Bursa ovası yer alıyor. Yeşile baktığınızda insanın içi açılırken...

Betona boğulmuş Bursa ovasının görüntüsü ise son derece iç karartıcı...

Büyükşehir Yasası'ndan sonra kırsal mahalle olarak anılsa da Zeyniler algımızda hâlâ köy! Köyde az sayıda aile yaşıyor. Çoğunluğu 2,5 kilometre aşağıdaki Teleferik semtine yerleşmiş! Yol yokken patikadan yürüyerek ya da at, eşek üstünde ulaşımın sağlandığı köyde şimdi yol var.

PARKE YOLA BETON YAMA'

Ama parke taşları döşeli yol berbat durumda. Taşların bir kısmı çıkmış, yol delik deşik olmuş! Büyükşehir Belediyesi ekipleri oradaydı. Bozulan asfalt yollara yine asfaltla yamaya alışığız...

Çıkan parkelerin olduğu yerlere asfalt döktüklerini sanmıştım. Uludağ yolundaki parke taşlı bölümlerde öyle yapılmıştı.

 Ama yanılmışım, parke yola bu defa da beton döküyorlarmış! Neyse, hiç yoktan iyidir! Öyle eşik deşik yolda hoplaya zıplaya gitmek sıkıntılı bir şey!..

Bir de yolun orman tarafındaki boşluklar tel örgülü beton duvarlarla kapatılmış.  Hiç anlam veremedim. Sonra köylülere sorunca öğrendim. Yol kenarına aracını park ederek alkol alan ve çevreye rahatsızlık veren kişileri engellemek adına yapılmış. İlginç bir yöntem!

ÇALIKUŞU FERİDE'NİN YEĞENİ MAHİNUR MAKAR

Öte yandan Bursa'nın cennet köşesi Zeyniler'i sadece Bursa değil tüm Türkiye bilir. Zira Reşat Nuri Güntekin'in ünlü Çalıkuşu romanına ilham olan yerdir.

 Güntekin Bursa'ya müfettiş olarak geldiğinde teftişe Zeyniler'e gider. Doğasına hayran olduğu köyde ağaçtan ağaca zıplayan ele avuca sığmayan bir kız çocuğu görür! Hem Zeyniler köyü hem de küçük köylü kızı Feride, Çalıkuşu romanı için ilham kaynağı olur.

 İşte meşhur romana ilham veren Feride, Zeyniler Çalıkuşu Kadınlar Tarımsal Kalkınma Kooperatifi'nin kurucusu, köyün öncü kadınlarından Mahinur Makar'ın Feride halasıdır.

Batı'da ünlü yazar ve şairlerin kahve içtiği ya da şiir yazdığı masalar bile anıtlaştırılır, adları sokaklara verilir, romanlarının geçtiği yerler değerli kılınır.

Bizde edebiyatçılarımızın kadir kıymetini ne kadar bildiğimiz başlı başına bir tartışma konusudur. Zeyniler bu yönüyle bile başlı başına değerlidir.

EN ÜST DÜZEYDE KORONAVİRÜS TEDBİRİ

Dün sabah Zeyniler'deydim. 2013 yılında hizmete açılan Zeyniler Çalıkuşu Konağı'nın (taş ev) işletmesini 2017 yılından bu yana Zeyniler Çalıkuşu Kadınlar Tarımsal Kalkınma Kooperatifi üstlenmişti. Koronavirüs salgını süresince kapalı olan Çalıkuşu Konağı yeniden hizmet vermeye başladı. Ama en üst düzeyde koronavirüs tedbirlerini almak suretiyle!

Tüm çalışanlar maskeli, kapıdan girerken ateşiniz ölçülüyor.

Ardından da dirseğinizle dezenfektanı açıp ellerinizi dezenfekte ediyorsunuz. Maskesiz içeriye kimseyi kabul etmiyorlar. Tüm bu işlemleri yaptıktan sonra içeriye adım atabiliyorsunuz.

 Her yerde koronavirüs ile ilgili uyarı ve farkındalık afişleri var. Ayrıca girişte masa oturma planı da yer alıyor. Masalar, sandalyeler, merdiven tırabzanları, kapı kolları dâhil, insanın dokunduğu her yer sürekli dezenfekte ediliyor.
Kahvaltılar eskiden serpme idi. Şimdi kişiye özel servis yapılıyor. Masa ve sandalyelere "Oturmayınız" yazıları yapıştırılmış.

Kahvaltısı her zamanki gibi nefis, gazlı içeceklere alternatif olarak ahududu, çilek, vişne şurubu ve ev yapımı limonata üretilmiş. Talep halinde kuymak da servis ediliyor. 

O kadar ince düşünmüşler ki, yerken çatal bıçak kullanılması halinde el ve kol hareketini artıran gözleme yerine menüye sigara böreği koymuşlar. Ama talep halinde gözleme de yapıyorlar. Artı artan maliyetlerin yansıtılmadığı fiyatlar oldukça makul.

Velhasıl kendileri için ne gibi tedbir düşünüyorlarsa kat kat fazlasın konuklar için hazırlamışlar; Başkan Mahinur Makar diyor ki:

"Koronavirüse karşı her türlü tedbiri aldık. Masa sayımız belli. Müşterilerimiz de anlayış gösteriyor, daha kapıdayken 'Boş yeriniz var mı?' diye soruyorlar.  Kendimizinki kadar misafirlerimizin de sağlığını çok önemsiyoruz..."

Özetle gitmediyseniz, mutlaka yolunuzu düşürün derim.

'GÜÇLERİMİZİ BİRLEŞTİRDİK'

Mahinur Makar, SS Zeyniler Çalıkuşu Kadınlar Tarımsal Kalkınma Kooperatifi'ne yönelik şu bilgileri paylaştı:

"Şu anda 43 üyemiz var. Zeyniler Çalıkuşu Konağı'nda konuklarımızı ağırlıyoruz. Bir işletmeden ziyade sıcak bir ev ortamı sağlamaya çalışıyoruz.

Aynı zamanda kadınlarımızın ürettiği erişte, bal, reçel, keçe bebekler gibi çeşitli ürünleri de hizmet binamızda satışa sunuyoruz.

 Kadınların sosyal ve ekonomik olarak güçlendirilmesi ve aile ekonomilerine katkı sağlamak adına bir araya geldik.

 Güçlerimizi birleştirdik. Zeyniler kadınlarının tarladaki ürünlerinin değerlendirilmesini sağlıyor, hijyenik ortamda, sağlıklı bir şekilde hazırlanmış gıdaları satışa sunuyoruz.

Kooperatif üyeleri olarak Yıldırım Belediyesi bünyesinde düzenlenen "Hijyen, girişimcilik, arıcılık, kooperatifçilik, iletişim" gibi çok sayıda eğitime katıldık ve sertifika aldık.

Bu eğitimlerin de bize çok yararı oldu. Zeyniler'in Bursa'da, Türkiye'de hatta dünyada tanınmasını istiyoruz..."

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.