Hava Durumu

"Bir nesil kaybediliyor"

Yazının Giriş Tarihi: 08.12.2020 06:00
Yazının Güncellenme Tarihi: 08.12.2020 06:00

Son bir haftadır kovid-19 nedeniyle çevremizde, tanıdığımız o kadar çok insanın ya kendisi ya da yakını öldü ki...

Kafamızı kaldırıp da başka bir şeye bakamaz olduk!

Her şeye karşın hayat devam ediyor. Bir yanda salgın, öte yanda aç kalma korkusu. Anketler, işsizlik ve ekonomik kaygıların salgının çok üstünde olduğunu gösteriyor. Şu anda evine ekmek götüremeyen yüz binlerce insan var!..

Hal böyle olunca da çocukların eğitimi öteleniyor. Gelirleri çok düşen ya da tamamen ortadan kalkan insanlar çocuklarına bırakın bilgisayar ya da tablet almayı interneti bile ödeyemez durumda. Toplumsal dayanışma bir yere kadar telafi edebiliyor.

Dün Eğitim-İş Bursa Şubesi Başkanı Yeliz Toy ile görüştüm. Bursa'da uzaktan eğitime dair öğretmen ve öğrencilere yönelik yaptıkları araştırmayı yakında tamamlayacaklarını ve kamuoyu ile paylaşacaklarını söyledi.

UZAKTAN EĞİTİMDE SIKINTI BÜYÜK!

Ancak devlet okullarında uzaktan eğitimin yürümediği de ortada. Yeliz Toy'a sordum, şunları anlattı:

 "Bir nesil kaybediliyor. Öğrenciler yeterli düzeyde uzaktan eğitim alamıyor. Ancak Milli Eğitim Bakanlığı sınav konularından hiçbir azaltma yapmıyor. Öğrenciler üniversite ya da liseye giriş sınavlarında tüm derslerden sorumlu. Bir kuşak kayboluyor. Özel okuldakiler de devlet okullarına dönemiyor. Öğretmenler zor durumda; hele de anne baba öğretmen olup okula giden iki ya da üç çocuğu olanlar var. Eş zamanlı bilgisayar ve internet erişimi sağlayamıyorlar.

 'Sınırsız internet desteği verilsin' denildi. EBA üzerinden öğretmen ve öğrencilere 8 GB verildi. Ama EBA'ya bağlanılamıyor. Pek çok öğretmen alternatif kanallardan bağlanıyor; çoğu öğretmen Zoom kullanıyor. Zoom için de yüksek kota gerekiyor.

Telefonla olacak iş değil! Mahalle marketlerinden internete bağlanıp da uzaktan eğitime katılmaya çalışan çocuklar var. Çok sayıda öğrencinin internete, bilgisayara erişimi yok. EBA'yı ilkokullar kullanmaya çalışıyor. Sınıf ortamında uzaktan ders yapamıyoruz. Okulların kotası yetersiz. Ben lise öğretmeniyim. 42 kişilik sınıfta 2 kişi ile ders yapıyorum; diğerlerinde de 5, 6, 7 arasında değişiyor. Sıkıntı büyük. Baştan da dediğim gibi bir kuşak kayboluyor... Her şeyi bırakıp önce okulları güvenli hale getirip açacaklardı; getiremediler! 21 Kasım'da yeniden kapandı. Uzaktan eğitim de sürmüyor. Sıkıntı büyük, baştan da dediğim gibi bir kuşak kayboluyor!.."

(Medya sektöründen ve oğlunu tek başına büyüten bir arkadaşımız da sosyal medyadan oğlunun bilgisayarı olmadığından uzaktan eğitime katılamadığını, Kızılay'a başvurduğunu, onların da Milli Eğitim'e yönlendirdiğini, Milli Eğitim'in de bir şey yapamadığını yazmıştı. Canına tak etmiş ve "Bunun ayıbı yok" demişti. Ben de kadın kuruluşlarına iletmiştim; neyse ki onlara gerek kalmadan sosyal dayanışma sayesinde çözülmüş.)

Öte yandan dün Kent Meydanı'nda Bursa Laik, Kamusal Eğitim Platformu ( BULKEP) bir basın açıklaması yaptı.  Basın açıklaması Yeni Kuşak Köy Enstitülüler Derneği (YKKED) Başkanı Jülide Akköprü tarafından gerçekleştirildi.

EĞİTİMDE MAKAS İYİCE AÇILDI

Basın açıklamasında şu ifadeler yer aldı:

"Ülke genelinde eğitim imkânlarına erişim hususunda yaşanan sorun pandemi sonrası daha da büyümüştür. Öğrencilerimiz arasındaki makas ekonomik geliri yüksek düzeyde olan ailelerin çocukları lehine gün geçtikçe açılmıştır.

 Eğitimin finansmanı konusunda kamusal harcamalar azalırken ailelerin yaptığı harcamalar artmıştır. Zengin ile yoksul arasında 32 katlık bir fark oluşmuştur.

Uzaktan öğretim sürecinde eğitim imkânlarına hiç ulaşamayan, kısmen ulaşabilen ve tam ulaşabilen şeklinde öğrenci grupları ortaya çıkmıştır. Devletin resmi okullarında örgün eğitim kapsamında yaklaşık 15 milyon öğrenci bulunmaktadır.

Bu öğrencilerden 3 milyon 17 bini internetten yoksundur. 754 bininin televizyon ihtiyacı hâlâ karşılanamamıştır. Bunun yanı sıra 4 milyondan fazla öğrenci EBA'dan faydalanamamaktadır."

Basın açıklamasında, AK Parti'nin iktidara geldiği 2002 yılında MEB bütçesinden eğitim yatırımlarına ayrılan pay yüzde 17,18 iken, 2020 yılı itibarıyla bu oranın yüzde 4,65'e gerilediği de yer aldı.

BULKEP'in açıklamasında yer alan bir diğer çarpıcı bilgi ise şuydu:

"UNESCO'nun yaptığı 16 Kasım 2020 araştırma verilerine göre, 210 ülkeden 127'sinde okullar tamamen açık 59'unda kısmen kapalı, 3 ülke ara tatilde! Ülkemiz ise okullarını kapatan 23 ülkeden biri!.."

Açıklamada Türkiye'deki uzaktan eğitimin genel tablosuna da yer veriliyor:

"Yaklaşık 15 milyon kadar öğrenciden 3 milyon 17 bininin interneti, 754 bininin televizyonu yok. Yani en az 4 milyondan fazla öğrenci EBA'dan faydalanamıyor. Son gelen kısıtlamalar nedeniyle 13.00-16.00 arasında sokağa çıkabilen 20 yaş altı çocuklar MEB'in oluşturduğu EBA noktalarından da yararlanamıyor!.."

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.