Hava Durumu

Bireysel silahlanmaya hayır!

Yazının Giriş Tarihi: 03.01.2019 06:06
Yazının Güncellenme Tarihi: 03.01.2019 06:06

Yeni yılı ailemle birlikte Yunuseli'nde karşıladım. Saat 24.00 olunca bir kıyamet, bir vaveyla koptu ki sormayın gitsin. Sanki bir çatışma bölgesindeyiz!

Bir an paniğe kapıldım; çocuklara 'Camdan uzaklaşın!' dedim... Onlar geçen yıldan ve de yaz düğünlerinden şerbetlenmiş; "Burası böyle" dediler.
Ben yine "Siper alın" derdine düştüm... Biraz sonra patırtıya ben de alıştım... Balkona çıktığımda sitenin karşısındaki korunun arkasına düşen Gümüştepe Mahallesi'nde sağanak yağmur gibi gelen silah seslerini dinledim. Kimi yakından kimi uzaktan... Abartmıyorum; yüzlerce kişi aynı anda silaha sarılmış olmalıydı.
Otomatik silah da kullanıldığıydı. Zira art arda aynı yerden otuz, kırk el seri atış sesi yankılanıyordu.
Yani takır takır saydırdılar en az yarım saat!
Sosyal medyada paylaştıktan sonra, sayfa arkadaşlarımdan gelen mesajlarda Bursa'nın çeşitli mahallelerinde de aynı şeyin yaşandığını öğrendim.

Gümüştepe genelde dar gelirli vatandaşların oturduğu bir bölge! Buna karşın bu kadar çok insanda silah olması beni çok şaşırttı. Büyük çoğunluğunun da ruhsatsız olduğunu düşünüyorum.

Bu kadar çok insan edinebildiğine göre silaha erişim de kolay olmalı. Kadın cinayetlerinde gördük ki, katiller internet sitesinden pompalı da dâhil tüfekleri rahatlıkla satın alabiliyor. İnternetten silah almak ayakkabı almak kadar basit!

UMUT VAKFI YILLARDIR MÜCADELE EDİYOR
Türkiye'de bireysel silahlanmanın önüne geçmek için 1993 yılından beri mücadele eden bir kuruluş var; Umut Vakfı...
Dönem dönem gazeteler, çeşitli siyasi parti temsilcileri de "Bireysel silahlanmaya hayır" kampanyası açıyor...

Dört evladını yitiren Dedeman ve Önal ailelerinin kurduğu vakıf; "Şiddetsiz bir toplum için bireysel silahlanmanın tehlikelerine dikkat çekmek, çözüm önerileri geliştirmek ve uygulanması konusunda baskı oluşturmak" vizyonuyla çalışmalarını sürdürüyor...

Her yıl şiddet haritası çıkartıyorlar. 2018 yılında yayınladıkları şiddet haritası bireysel silahlanmanın geldiği durumu gösteriyor... 

Yerel ve yaygın basında yer alan haberlerden derlenen ve "umut.org.tr"de yer alan rapora göre;

"2017 yılında" bir önceki yıla göre % 28, son üç yılda yaklaşık % 61 artışla 3.494 bireysel silahlı olay medyaya yansıdı... 2017 yılında yaşanan 3 bin 494 bireysel silahlı olayda, 2 bin 187 kişi öldürülürken birçoğu ağır 3 bin 529 kişi de yaralandı...

Silahlı şiddet olaylarının % 80'inde tabanca, tüfek gibi çeşitli ateşli silahlar yüzde 20'sinde ise bıçak ve diğer kesici aletler kullanılıyor.

Umut Vakfı kamuoyuna şöyle sesleniyor:

 "2017'nin Silahlı Şiddet-Cinayet Haritası"nda Umut Vakfı olarak görüyor ve kaygılanıyoruz ki; bireysel silahlanma tüm çığlığımıza rağmen durdurulamıyor, bu yıl medyamızın da başlattığı kampanyalara rağmen bireysel silahlanmayı önleyici hiçbir çalışma yapılmıyor.

Tersine bireysel silahlanma her geçen gün katlanarak artıyor... Bu silahlanmaya bağlı olarak da her yıl silahlarla işlenen cinayetler, magandalıklar, çatışmalar artıyor.

Sadece Türkiye'de değil tüm dünyada insanlar savaşların, çatışmaların ve de siyasal huzursuzlukların gölgesinde yaşıyor."

Raporda şöyle bir tespit de var:

"2017 yılında önemli ve sevindirici gelişmeler de yaşandı. Medyamızın kampanyaları, İçişleri Bakanlığı ve Emniyet Genel Müdürlüğü'ndeki çalışmalar ve operasyonlar umut verici oldu."

2017 Silahlı Şiddet-Cinayet Haritası'nda İstanbul 351 olayla birinci sırada yer alırken, 201 olayla Samsun ikinci; Adana ise 165 olayla üçüncü sırada yer alıyor. Bursa ise 116 olayla 11. sırada.

Dün Emniyet Müdürü Osman Ak'ın basına yansıyan açıklamalarında şehirde faili meçhul cinayet kalmadığı, hepsinin aydınlatıldığı yer alıyor...

Ölüm ve yaralanma rakamlarına göre 9. sırada olan Bursa'da 66 kişi ölürken, 85 kişi ise yaralanmış.

Umut Vakfı verilerine göre; 2017 yılında Türkiye bireysel silahlanmada 178 ülke arasında 14'üncü ülke durumunda ve silahların yüzde 85'i de ruhsatsız...

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.