Hava Durumu

Biriktirilen hastalıklar ve geç konan teşhisler öldürüyor!

Yazının Giriş Tarihi: 09.02.2021 06:00
Yazının Güncellenme Tarihi: 09.02.2021 06:00

Son günlerde kovid-19 dışı ölümlerde artış yaşanıyor... Özellikle de 50 yaş üstü insanlar kalp krizi, inme gibi nedenlerle yaşamını yitiriyor.

Artı kanserden ölümlerdeki artış da fark edilir oldu. Teşhis konulduktan ya da cerrahi müdahaleden 15, 20 gün sonra yaşamını yitirenler çoğaldı.

 Ne yazık ki bunlardan biri de meslektaşımız, arkadaşımız Türkan Genç'ti. 15 gün önce karın ağrısı şikâyeti ile gittiği Şehir Hastanesi'nde yaşamını yitirdi.

Söylem gazetesinin sahibi Semra Teke babasını sağlık sorunu yokken kalp krizinden kaybetti. Yine meslektaşımız Yücel Akgün'ün annesi rahmetli Necati amcanın eşi (Akgün) Beyhan Akgün'ü de son yolculuğuna uğurladık. (Hepsine Allah'tan rahmet ve yakınlarına baş sağlığı ve sabır diliyorum.)

Bir yıldır maskelerin ardında kimyasal soluyoruz, bir yıldır hastalıklarımızı biriktiriyoruz.  İnsanlar hastalık bulaşır korkusuyla hastaneye gitmeyi erteledi.

65 yaş üstü zaten evlere kapatıldı! 60 yaş üstü vatandaşlar hareketsiz bir yaşama mahkûm oldu. Bu yaş grubu kendi canından vazgeçti, "Çocuklarıma, torunlarıma ya bir şey olursa!" kaygısının tetiklediği yüksek strese maruz kaldı.

 Bir de başta gıdalar olmak üzere zorunlu giderlerdeki hayat pahalılığı, işsizlik gibi ekonomik sıkıntılar eklenince insanlar hepten bunaldı!..

'ERKEN TANIDA SIKINTI VAR!'

2021 Mayıs 2020 tarihli köşe yazımda bir hekimin bugünlere yönelik öngörüsünü paylaşmıştım. Görüştüğüm hekim "Acilleri dolduran kalp hastaları, KOAH hastaları, diyabetliler nereye gitti? İnsanlar kovid bulaşır korkusuyla hastanelere gelmez oldu. Kanserde erken teşhis konulamıyor. Bunun bir faturası olacak. Bir süre sonra bunların sonuçları görülür!.." demişti.

Nitekim mızrak çuvala sığmaz oldu. Tıp bilim insanları da bu durumu yaygın medyada dillendirmeye başladılar.

Aynı zamanda halk sağlığı uzmanı olan Bursa Tabip Odası (BTO) Başkanı Doç. Dr. Alpaslan Türkkan'a bu konuyu sordum.

"Erken tanıda büyük sıkıntı var!" dedi ve kanser cerrahisinde uzmanlaşmış bir meslektaşının "Biz artık kanseri erken dönemde yakalayamıyoruz! Mide kanseri bile terminal dönemde geliyor!.." dediğini söyledi.

Yani erken teşhiste tedavi edilebilecek ya da tedaviyle sağ kalım süresinin uzatılacağı kanserlere, yapacak bir şeyin kalmadığı son evrede teşhis konulabiliyor. 

Doç. Dr. Türkkan, "İnsanlar, kovid-19 bulaşır kaygısıyla ciddi sağlık sorunlarında bile hizmete erişmeyi öteliyor. Kendilerinin tercihi ile ve ne yazık ki hastalığın son döneminde hizmet alıyorlar" dedi.

'TIP FAKÜLTESİ KOVİD'DEN ARINDIRILMIŞ HASTANE OLSUN!'

"Bireylerin biriktirdikleri hastalıklar toplumsal ya da bir halk sağlığı sorunu mu?" sorusuna ise Doç. Dr. Türkkan şu yanıtı verdi:

"Evet... Ama ölçemiyoruz. Çünkü veri alamıyoruz. 'Ne kadar kişi sağlık hizmetine ulaşamadı, ne kadar kişi erken tanıya ulaşamadı?' bilemiyoruz! Önerimiz vardı; 'Tıp Fakültesi kovid'den arındırılmış hastane olsun' diye.

 Son sınıf öğrencileri var, seneye doktor olacaklar. Yeteri kadar vaka ile karşılaşmadılar. Orayı normal hastalara, halkın sağlığına açmak lazım. Tıp öğrencileri büyük sıkıntı içerisinde. Bu arada onların arasında da hastalananlar oldu..."

Neoliberal politikalar bireyselleşmeyi öne çıkartıyor. Salgında da sorumluluk bireye veriliyor. Doç. Dr. Alpaslan Türkkan bu konuda şunları söyledi:

"Salgın, başından beri yanlış yönetiliyor. Bireysel tedbirlerle bireylerin önlemiyle salgınla mücadele olmaz ki!

 Siz düğünleri serbest bırakıyorsunuz, AVM'leri açıyorsunuz, 'Biz elimizden geleni yaptık, ama vatandaş uymadı' diyorsunuz! Sadece bireysel önlemlerle olmaz, toplumsal önlemlerle ve güçlü politik iradeyle çözülebilir!.."

'MUTANT VİRÜS NEDENİYLE KAYGILIYIZ'

Doç. Dr. Alpaslan Türkkan mutant virüslerine yönelik kaygıyı dile getirirken mutant virüsün Bursa'da olduğuna dair duyumlar aldıklarını da sözlerine ekledi ve dedi ki:

"Mutant virüsten dolayı hasta sayısının artmasına yönelik kaygımız var. Çok bulaşıcı olduğunu biliyoruz, ölümcüllüğünü bilmiyoruz. Toplumda bir rehavet var. 'Daha önceki hasta sayısının çok üzerine çıkabilir' diye korkuyoruz.

Daha öncekinde büyük sorun yaşamıştık. Bu daha da bulaşıcı. Brezilya'da hem mutant hem de kovid olan vakalar var. Şu anda hem normal kovid-19 hem mutant, hem de enflüanza (grip) virüsü var. Toplumsal korunmaya çok dikkat etmek gerekiyor!.."

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.