Hava Durumu

Birleşik Kamu-İş'ten talepler

Yazının Giriş Tarihi: 02.08.2019 06:07
Yazının Güncellenme Tarihi: 02.08.2019 06:07

Kamu emekçilerinin yeni toplu sözleşme dönemine dair talepleri ve yaşanan sorunlar Birleşik Kamu-İş Bursa İl Temsilcisi Özkan Rona tarafından gündeme getirildi...

Şehreküstü Meydanı'nda düzenlenen basın açıklamasına sendika üye ve yöneticileri de katıldı...

"Sözde toplu sözleşme masasını tanımayacağız" diyen Özkan Rona, Türkiye'nin zor bir ekonomik kriz döneminden geçtiğine, enflasyonun yükseldiğine vurgu yaparak şunları söyledi:

"Vatandaşın satın alma gücü eriyor. Ekmeği her geçen gün küçülüyor. Ülkenin ekonomisi daralıyor, işsizlik tarihinin en yüksek noktasına doğru tırmanıyor..."

LİYAKAT, ADAM KAYIRMACILIK...

Özkan Rona toplu sözleşme görüşmelerini yürüten sendikaya ve iktidara şöyle seslendi:

"Sözde toplu sözleşme görüşmeleri, ekonomik krize, enflasyona, büyüme rakamlarına ve gerçekçi ülke koşullarına göre belirlenmelidir.

Kamu emekçilerinin 3600 ek gösterge talebine, vergi adaletsizliğine, zam talebine, kamu emekçilerinin ekonomik, mesleki, örgütsel ve sosyal haklarına kulak tıkamaktan vazgeçin! 

Kamu emekçilerinin örgütlenme hakkı, grev hakkı, kamu hizmet alanlarının tasfiye edilmesi ya da ticarileştirilmesi, işe alma, atama ve görevde yükselmelerde egemen olan partizanlık, adam kayırmacılık, liyakat gibi birçok sorun sözde görüşme masasına getirilmelidir!.."

Rona toplu sözleşme görüşmelerinin "Hükümetin istediği olsun!" yaklaşımıyla yürütülmesini kabul edilemez bulduğuna değindi ve masada kamu emekçilerini temsil eden konfederasyonun hükümete bağımlı olduğundan hareketle direnç gösteremeyeceğini öne sürdü...

2019 yılı toplu sözleşme sürecinde kamu emekçilerinin enflasyon altında bırakılacak zam oranlarıyla açlığa ve yoksulluğa mahkûm edilmesine razı olmadıklarına dikkat çeken Rona şöyle konuştu:

"Bizler kamu emekçilerinin enflasyon altında bırakılacak zam oranlarıyla açlığa ve yoksulluğa mahkûm edilmesine razı değiliz. Bizler kamu emekçilerinin maaş zamlarının belirlenmesinde enflasyonun temel alınmasına son verilmesini, ülkemizin ekonomik ve sosyal gerçekleri üzerinden bir hesaplama üzerinden hareket edilmesini ve büyümeden pay verilmesini bekliyoruz. Umutsuz değiliz, bu hakların mücadeleyle alınacağını biliyoruz..."

2020 YILI İÇİN YÜZDE 50'NİN ÜZERİNDE ZAM YAPILMALI!

Özkan Rona, Birleşik Kamu-İş Federasyonu olarak ücret, maaş ve diğer özlük haklarıyla ilgili talepleri sıraladı...
Taleplerden bazıları şunlar:

"Kamu emekçilerinin 2002 yılından bu yana kayıpları yüzdelik zamlarla telafi edilemeyecek noktaya ulaşmıştır. Gıda harcamaları son bir yılda yüzde 56 artmıştır. Bu nedenle emekli aylıklarına da yansıtılabilecek şekilde kamu emekçilerinin ücretlerine 2020 yılı için yüzde 50'nin üzerinde zam yapılmalıdır.

Üniversite mezunu tüm memurların ek göstergeleri 3600'a çıkartılmalı, yardımcı hizmetler sınıfı kadrolarında görev yapanların da ek göstergeden yararlanabilmeleri için 6'ncı dereceye inen tüm kamu emekçilerine ek gösterge ücreti ödenmeli. Ek ödemelerin tamamı emekliliğe esas aylığın içinde sayılmalı, Emekli memurlara da çalışmayan eşi için aile yardımı ödenmeli...

Kamu emekçilerine yıllık izne ayrılırken 1 maaş tutarında izin ikramiyesi ödenmeli, kreş olanağı sağlanmalı ya da kreş yardımı verilmeli, ölüm yardımı ödeneği artırılmalı. 50 ve üstü kamu çalışanının olduğu kurumlarda yemekhane kurulması, daha küçük birimlerde TÜİK gıda verilerine göre güncellenmek kaydıyla en az 10 lira yemek parası verilmeli...

Temmuz 2015'ten beri sabit olan doğum yardımları artırılmalı, çoğul gebeliklerde yardım bebek sayısıyla orantılı olmalı. Tüm kamu emekçilerine yılda iki kez giyim yardımı yapılmalı.

Gelir vergisi tarifesinden kaynaklanan kayıplar engellenmeli. Kamuda aynı kadro ve unvanda çalışanlar arsındaki ücret farklılıkları giderilmeli, eşit işe eşit ücret ödenmeli.

Sendika yönetici ve temsilcilerine güvence verilmeli, sendikal ayrımcılığa yaptırım uygulanmalı. Arabuluculuk dışında zorunlu tahkim anlamına gelecek hakem heyetlerine yer verilmemelidir.

Sendikal ve çalışma yaşamına ilişkin yargıya intikal eden konularda hızlı yargılama sistemi getirilmeli böylece davaların konusuz kalması ya da yargı kararının sonuçsuz kalması önlenmelidir. Kamu emekçilerinin yaptıkları kamu göreviyle ilgili bir nedenle yargılanmaları durumunda devletin çalışanına hukuki yardımda bulunması sağlanmalıdır...

Kamu emekçilerinin lojman ve hizmet evlerinden eşitlik içinde yararlanması sağlanmalı, yararlanamayan personele kira yardımı yapılmalı.

Tayin terfi, yer değiştirme ve görev değiştirme konularında mevzuat yeniden düzenlenerek keyfi kararlar ve siyasi kadrolaşma önlenmeli. Atama ve terfi işlemlerinde eğitim, kariyer ve liyakati esas alacak bir sistem oluşturulmalıdır...

Kamu emekçileri 4A, 4B, 399 sayılı KHK'ya tabi sözleşmeli personel gibi ayrımlara tabi tutulmamalı, tüm kamu emekçileri aynı statüde istihdam edilmeli.

Lise ve yüksek öğrenim mezunu olan ve hizmetli kadrosunda bulunan engelli kamu emekçileri görevde yükselme sınavından muaf tutularak istekleri halinde memur kadrolarına atanmalı...

Yardımcı hizmetler ve genel idare hizmetleri sınıfı kadrolarının görev tanımı yapılarak görevi dışında iş yapması önlenmeli. Teknik ve sağlık hizmetleri sınıfındaki personel kadrosu dışında çalıştırılmamalı."

ASGARİ ÜCRET VERGİ DIŞI OLMALI

Birleşik Kamu-İş'in talepleri arasında hakim, savcı, askeri personel ve polisin de sendika hakkının güvenceye alınması; asgari ücretin vergi dışı bırakılması; kamu varlıklarının özelleştirilmesinden vazgeçilmesi, daha önce özelleştirilen kuruluşlardan özelleştirme öncesi hedeflere uygun olmayan şekilde çalışan ya da çalışması tamamen durdurulan kuruluşların tekrar ekonomiye kazandırılarak istihdamın artırılması gibi pek çok madde de yer alıyor...

Köşeye sığdıramadığım pek çok talep daha var... Hayata geçer mi? Bazıları geçebilir... Sadece mevcut iktidar döneminde değil, kim iktidar olursa olsun taleplerin bir kısmının hayata geçmesi zor. Yine de sendikaların bir işlevi de bu talepleri dile getirmektir...

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.