Hava Durumu

Bitki koruma ürün bayiliği ve gıda güvenliği

Yazının Giriş Tarihi: 24.07.2020 06:05
Yazının Güncellenme Tarihi: 24.07.2020 06:05

Ziraat Mühendisleri Odası(ZMO) Bursa Şube Başkanı Doç. Dr. Erkan Yaslıoğlu, bitki koruma ilaçları satış ve uygulama yetkisinin farklı mesleklere verilmesine tepki gösterdi.

Erkan Yaslıoğlu, Bursa Akademik Odalar Yerleşkesi'nde düzenlenen basın toplantısında 18 Temmuz'da Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren "Bitki Koruma Ürünlerinin Toptan ve Perakende Satılması ile Depolanması Hakkındaki Yönetmeliğin 12. maddesinin birinci fıkrasına dikkat çekti.

Bitki koruma ürünlerinin toptan ya da perakende satış izni için Bakanlığa başvuracak olanların sadece ziraat mühendisleri olması gerektiğini söyledi:

"Ancak daha bu önce maddeye eklenen Eczacı, Kimya Mühendisi/Kimyager, bitki sağlığı ile ilgili dersleri alarak mezun olmuş Tekniker veya Ziraat Teknisyenlerinin yanına; bu kez de "Orman Mühendisi/Orman Endüstri Mühendisi de eklendi..."

HALKIN GIDA GÜVENLİĞİNİ İLGİLENDİRİYOR

Yaslıoğlu, 2019'da çıkan önceki yönetmeliğe karşı açtıkları dava sürerken bu defa da yönetmeliğe yeni meslek alanlarının eklendiğini anımsatarak, dava sürecine son eki de katacaklarını anlattı.
Ekonomik krize ve işsizliğe vurgu yapan Yaslıooğlu, eğitim ve istihdam planlamasının birlikte yapılmadığını, kamu eliyle işsizliğin yaygın olduğu alan ya da sektörlerde yeni iş alanları açıldığına dikkat çekti!

Yönetmelik değişikliğinin aynı zamanda gıda güvencesi, gıda güvenliği ve halk sağlığını da ilgilendirdiğini söyledi:

"Pandemi sürecinde dünyada ve ülkemizde öne çıkan iki temel sektör, sağlık ve tarım sektörüdür. Tarım sektörünün devamlılığı sağlanamazsa gıda krizi ve açlık yaşanacaktır. Tüm dünyada bunun önlenmesi için kalıcı ve yeni çözüm önerileri geliştirilmektedir.

Salgın döneminde gündeme gelen başlıca temel hak ve kavramlar, sağlık hakkı kadar, gıda egemenliği, gıda güvencesi ve gıda güvenliğidir.

Tarımsal üretimin artırılması ve devamlılığının sağlanması için üretim, işleme, depolama ve tüketim aşamalarında bitki koruma önlemleri olmazsa olmaz koşuldur.

Bitki koruma ürünlerinin üretimi, toptan ve perakende satışı, tanıtımı ve fiili uygulanmasının bu konuda eğitim almış uzman kişilerce yapılması bir zorunluluktur.

Bitki koruma uygulamaları, sadece tarım ilaçlarının kullanıldığı kimyasal mücadele uygulamaları ile de sınırlı değildir."

'BİTKİ KORUMA ÜRÜN BAYİLİĞİ SADECE BİR İŞLETME DEĞİLDİR!'

Yaslıoğlu, hepimizin aklını kurcalayan bir konuyu gündeme getirdi.

"Zirai ilaç kullanım alanını düzenleyen yönetmelikte, 'Ülkemizde zehir mi yiyoruz, ürün üzerindeki ilaç kalıntısı nasıl temizlenir, zehri bari biz yemeyelim' gibi halkımızın doğal olarak yakından takip ettiği bir alanda, 'bitki koruma ürün bayiliği' sadece ticari bir işletme olarak görülmemeli.

 İhraç edilen ürünlerin ilaç kalıntısı nedeniyle geri gönderilmesi ve farklı limitlerden dolayı iç piyasada tüketilmesi de bu yönetmelikle ilgili ayrı ciddi bir sorun alanıdır."

BAYİLERİN SORUNLARI

Ve bitkisel ilaç satış bayilerinin çözülemeyen sorunlarını sıraladı:

"Reçete sorunu, pestisitlerin ruhsatlandırma alanları ve dozları, gübre ruhsatı ile satılan pestisitler, etiket fiyatı denetimi, sahte ve kaçak ilaçlar, üreticinin eğitim ve gelir seviyesi düşüklüğü, mesai saatleri, kâr marjının düşüklüğü, uzun vadeli satış ve tahsilat zorluğu, karekod programları, sermaye yetersizliği, ürün fiyatlarının belirsizliği, ilaçların kullanım süreleri, fide, gübre, tohum satışları, büyük oranda dışa bağımlılık."

Ne kadar uyulabilir bilemiyorum ama Başkan Yaslıoğlu tüm tüketicileri, sağlıklı gıdaya ulaşma konusunda bitki koruma alanındaki mevcut yanlışa tepki göstermeye davet etti.

ÖNERİ VE TALEPLER

Peki, neden orman ve orman endüstri mühendisleri bu işi yapamazdı? Onu da açıkladı, özetle şöyle:

"Okullarında sadece orman koruma dersi var. Orman bitkileriyle tarımsal bitkilerinin sorunları tamamen farklı. Ormanda entomolojik ve fitopatolojik sorunlar varken, tarım alanlarında ayrıca büyük oranda yaşanan ve ormancılığın konusu olmayan yabancı ot sorunu var. 

Ormanlarda kimyasal mücadele neredeyse yok; tarımda ise en fazla kullanılan yöntem kimyasal mücadele!

Ormancılık eğitiminde tarımsal ilaçların direnç konusu yer almaz. Çiftçiler tarımda peptisit direnç stratejilerini bitki koruma bayiliklerinden bekler."


Başkan Yaslıoğlu'nun gündeme getirdiği talepler ve önerilerinden bazıları ise şunlar:

 "Bayi ya da toptancılık için açılan sınavdan ziraat mühendislerinin muaf tutulması, sahte ve kaçak bitkisel tarım ilaçlarının denetlenmesi, kullanımının engellenmesi...

İnternetten bitkisel tarım ilacı satılmasının önlenmesi; AB'de yasaklanan tarımsal ilaçların ülkemizde alternatiflerinin bulunması şartıyla yasaklanması...

Kamunun AR-GE çalışmalarının hızlandırılması, bitkisel üretimde ilaç kalıntılarının azaltılması için  biyolojik ve kültürel mücadele ürünlerine verilen desteğin artırılması, ilgisiz meslek gruplarının yetkilendirilmemesi..."

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.