Hava Durumu

Bodrum sınıftan kurtuluşa yargı engeli!

Yazının Giriş Tarihi: 29.07.2020 06:00
Yazının Güncellenme Tarihi: 29.07.2020 06:00

Bursa'da, pandemi sürecinde devlet okullarındaki eğitim pek kolay olmayacak. Özellikle dar gelirli ailelerin yaşadığı bölgelerdeki okul yöneticileri, temizlik ve güvenliği sağlama konusunda sıkıntı yaşarken, şimdi pandemi koşullarına uygun şekilde sınıf, koridor, tuvalet, bahçe temizliğini devamlı yaptırmak zorunda.

Artı, sınıfların bölünmesi gerekiyor. Devlet okullarında sınıf mevcutları 30, 35, 40, 45 arasında değişiyor. Birer metrelik sosyal mesafenin olduğu sınıflar oluşturulması gerekiyor. Eğitimin bir kısmının yüz yüze, bir kısmının ise uzaktan süreceği varsayılıyor. Yüz yüze kısmında sosyal mesafeli sınıfların ayarlanması için daha önce de yazmıştım, ikili bir yana, üçlü, hatta dörtlü vardiyalı eğitim gerekiyor!..
 

BODRUMDAN BOZMA SINIFLI OKUL!

Şimdi devlet okulları demişken... 5 Ocak'ta yazdığım köşe yazısında Ankara Yolu'ndaki Yıldırım Belediyesi Ortaokulu'nu "Bilim Merkezi'nden bozma okulda sorunlar bitmiyor" başlıklı yazımda gündeme getirmiştim.

2012 yılında ilköğretim, ilkokul ve ortaokul olarak ayrılınca yüksek nüfusun sıkıştığı Yıldırım'da okul ihtiyacı had safhaya çıkmıştı. Şirinevler'deki ortaokul öğrencilerinin okuduğu Şehit Jandarma Er Selahattin Çırak İlköğretim Okulu ilkokula dönüştürülünce, ortaokul öğrencileri açıkta kaldı.

Çoğu yoksul olan ailelerin servis ücretini karşılamaları çok zordu. Veliler imza toplayıp Milli Eğitim Müdürlüğü'ne gittiler. Soruna acilen bir çözüm gerekiyordu. Velilerden gelen yoğun talep üzerine Yıldırım Belediyesi, kendisine ait olan binayı ortaokul olarak tahsis etti.

Sonuç olarak camı koridora bakan sınıflar oluşturuldu. Kimi sınıflarda öğrenci sayısı 60'a ulaşınca, bir ara kamu kurumlarının arşivi olarak kullanılan bodrumda 5 sınıf yapıldı. Böylece 830 öğrencisi olan okulda sınıf mevcutları 35'e düşürüldü.

Şimdi Bursa'da depreme dayanıksız olduğu için yıkılan pek çok okul ödeneksizlikten yapılamadı, arsalarında incir ağaçları bitti. Şu anda bölgede yeni bir okulun yapılması imkânsız.

Söz konusu yazımdan sonra Yıldırım Belediye Başkanı Oktay Yılmaz, Yıldırım Kaymakamı Adem Yazıcı ve Yıldırım İlçe Milli Eğitim Müdürü Mustafa Sevinç okulu ziyaret ederek tetkiklerde bulundu. Yıldırım Belediyesi harekete geçti.

Binada faaliyet gösteren ticari bir kuruluş olan Bilim Merkezi'nin 10 yıllık tahsis sözleşmesinin süresi bitiyordu. Sözleşme yenilenmeyecek ve boşalan yerler de okula tahsis edilerek sınıf eksikleri tamamlanacaktı.
Ancak, Yıldırım Belediyesi firmaya tahliye tebligatı yaptı. Firma okul binasından çıkmayı reddedip İdare Mahkemesi'ne gitti ve mahkeme yürütmeyi durdurma kararı aldı.  Gerçi Yıldırım Belediyesi karara itiraz etti.

Bu kararın sonuçlarından biri de şudur; "Öğrenciler bodrumda ders görmeye devam edecek."

Yıldırım Belediyesi bu konuda üstüne düşeni yaptı ve okul öğrencilerini bodrum sınıflardan kurtarmak için harekete geçti. Yıldırım Kaymakamı ile İlçe Milli Eğitim Müdürü de destek sözü verdi. Ancak olamıyor!

230 ÖĞRENCİ MEZUN, 420 YENİ KAYIT!

Okul yöneticileri de zor durumda. Hem pandemi koşullarına uygun şekilde okulu hazırlamak zorundalar, hem de yoğun yeni öğrenci kaydını, olmayan sınıflara bir metrelik sosyal mesafeyi de gözeterek paylaştırmak zorundalar. Allah yardımcıları olsun!..

Peki, bu işe veliler ne diyordu? Haliyle çok tepkililer. Yıldırım Belediye Ortaokulu Okul Aile Birliği Başkanı Olcay Kavrut ile görüştüm.

"Okulumuzun pandemi koşullarında mutlaka sınıf sayısını artırarak hizmete girmesi şart. Geçen sene 830 öğrencimiz vardı, 8. sınıflardaki 230 öğrenci mezun oldu. 630 öğrenci kaldı, ama bu sene 5'inci sınıflara 420 öğrenci geldi.

Okul mevcudu bin 50'ye çıktı. 6 sınıf mezun oldu. Şimdi bu 420 öğrenci 6 sınıfa dağıtılacak. Bodrum kattaki sınıflar bile yetmiyor. Haziran ayında yetkililerle görüştük. Yıldırım Belediyesi'nin üst kattaki ticari firmayı 10 yıllık sözleşmesi dolduğundan tahliye edeceği ve o katın okula tahsis edileceği söylenmişti. Duyduğumuza göre firma çıkmayı reddediyormuş.

 Okul binası mevcut koşullarda yeterli değil. Artı Bilim Merkezi'ne haftada bir, iki gün ziyaretçi geliyordu. Okul ders saatlerinde, mesela öğrenciler sınavdayken, patır patır üst kata çıkıyorlardı. Okula dışarıdan yabancı öğrenci, veli ve öğretmen girişi oluyordu. Artı bildiğim kadarıyla da okulun temizlik başta olmak üzere hiçbir giderine katılmıyorlardı."

Pandemi koşullarında okula sürekli dışarıdan kontrolsüz giriş bile başlı başına bir risktir!

Olcay Kavrut diyor ki:

"Süreç böyle devam ederse, eğitim geçen seneki koşullarda devam edecek. Artı pandemi nedeniyle sınıflar bölünmek zorunda. Zaten okul sınıf mevcudu yüksek. 35 ile 40 arasıydı. Şimdi beşinci sınıflar en az 50, 60 kişi olacak. 19 şube var okulda. Her halükârda bodrumdaki sınıflar kullanılmak zorunda! Çocuklarımıza yazık değil mi?"

Şimdi... Bir yanda bin öğrencinin daha nitelikli,  daha uygun, daha insani koşullarda eğitim yapması var. Diğer tarafta da bir Bilim Merkezi'nin ticari faaliyet yapması.
Keşke Yıldırım'da başka bir yer olsaydı, Bilim Merkezi kendisini geliştirerek orada devam etseydi ya da farklı bir yer bulunup oraya okul yapılsaydı. Ama koşullar böyle!..

Bir yanda bin çocuğun eğitim geleceği; öte yanda kamu kuruluşu olan Büyükşehir Bilim Merkezi'nin yanında mikro ölçekte kalan özel ticari bir firma olan Bilim Merkezi.

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.