Hava Durumu

Bozbey'den bir ilk, 'Fikir Birliği' toplantıları

Yazının Giriş Tarihi: 09.02.2019 06:05
Yazının Güncellenme Tarihi: 09.02.2019 06:05

CHP Büyükşehir Belediye başkan adayı Mustafa Bozbey farklı bir seçim çalışması yürütüyor...

Kentin bileşenleriyle bir araya gelip fikirlerini, sorunları ve çözüm önerilerini alıyor.

Hafta başında Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi Muradiye Salonu'nda düzenlenen "Fikir Birliği" toplantısında, saat 8.30'dan 21,30'a dek faaliyet alanları farklı; spordan kadın derneklerine, akademik odalardan esnaf odalarına sendikalara dek çeşitli kuruluş temsilcileriyle bir araya geldi...

8 ayrı oturumda toplam 26 grupla toplantı yapıldı...

En sonunda ise Bursa basını ile buluştu. Mustafa Bozbey, toplantıların çok verimli geçtiğini, çok önemli fikir ve çözüm önerileri aldıklarını anlattı:

 "İlk defa olan bir olay Bursa'da. Bu ilki de biz başardık. Birlikte yönetimin nasıl olması gerektiğini bugün gerçekleştirdik. Toplantıya katılan muhtarlarımıza, sivil toplum kuruluşlarına, sendikalara herkese teşekkür ediyorum.

Birçok öneri ve yaratıcı fikir geldi Bursa'yla ilgili. Bursalı, katılmak ve var olmak istiyor. Her kesim kendine dair sorunları ifade etti. Biz bunların hepsini aldık, projeye dönüştürüp sizlerle paylaşacağız..."

10 TEMEL SORUN

Bursa için öncelikli on temel sorun belirlediklerine dikkat çeken Bozbey bunları ulaşım, kirlilik, su kaynakları ve maden ocakları, turizm, yeşil, vatandaş için spor, istihdam, şehir planlama, tarım, sağlık, sosyal hizmetler olarak sıraladı...

Ardından da ayrıntılandırdı:

"Ulaşım temel sorunların başında geliyor, ulaşımın zaten yetersiz olduğunu, Ankara-İzmir Yolu'nun tıkandığını, otopark ihtiyacını biliyoruz. Hafif raylı sistemin verimli çalışmadığını, tramvay hatlarıyla entegre olmadığından söz ettik. Toplu ulaşımın pahalı olduğunu, ulaştıramadığını da biliyoruz...

 Ulaşımın ortakları dediğimiz odalarımız, bu işin içinde olanlar çok güzel fikirler sundular. Kirlilikten söz ettik. Şu anda da kentin belli noktalarında ölçüm yapılsa soluduğumuz havanın ne kadar kirli olduğunu göreceksiniz. Hem havamız, hem derelerimiz hem de göllerimiz kirli...

Turizmde termal kaynakları kullanamıyoruz, tarihi mirası tanıtamıyoruz. Bursa'ya gelen 1,7 gece kalıyor. Bunu nasıl üçe çıkartırız. Kongre, bilim ve kültür turizmi çok önemli, ama yok! Bununla ilgili fikirler ortaya çıktı. Tarihi eserlerimizin bilimsel anlamda restore edilmediğini biliyoruz."

BİRİ KAPALI İKİ TURİZM OFİSİ!

Başkan Bozbey şunları söyledi:

"Bursa'da iki turizm ofisi var, biri merkez'de. İznik'teki ise kapalı. Birçok yere gittiğimizde yerel hediyeliklere yöneliriz. Bursa'nın yerel hediyelikleriyle kimsenin ilgisi yok."

Kent Konseyi'nin yeniden yapılanacağına dikkat çekti:

"Bursa'nın bilgi dağarcığı çok yüksek. Ama körleşiyor. Ama bunları da hayatın içine çekerek kent adına yararlanmak istiyoruz.

Kent Konseyi'ni kesinlikle tarafsız olarak düşünüyoruz. 17 ilçenin kent konseyi delegasyon olarak Bursa Kent Konseyi'ni oluşturacak. Sivil olarak kent adına öneri getirip hayata geçirmelerini istiyoruz. Katılımcı olmak çok önemli..."

Ardından da önerileri aldı...

YAŞLI VE ÇOCUK GÜNDÜZ BAKIM EVLERİ

Benim iki önerim oldu; biri şu:

"Nüfus yaşlanıyor. Kadın istihdamının önündeki engellerden biri çocuk bakımı ise diğeri de yaşlı bakımı. Çözümü ise; sadece kreş değil, yaşlıların da gündüz emanet edileceği bakımevlerinin özellikle de dar gelirli semtlerde açılması ya ücretsiz ya da çok düşük ücretli olması. Böylece yaşlıların da sosyal yaşama katılımı sağlanabilir."

SURİYELİ SIĞINMACILAR

Diğeri ise Suriyeli sığınmacılar... Belediye başkan adaylarının konuşmalarında hiç değinmedikleri bir sorun.

6 Şubat itibarıyla Bursa Göç İdaresi'ne kayıtlı Suriyeli sığınmacı sayısı 167 bin... Şunun şurasında kasım ortalarında 163 bindi. Ayda ortalama bin 500 yeni gelen ve yaklaşık 500 yeni doğan var...
Savaş bitse bile çok azı geri dönecek. Büyük çoğunluk Türkiye'de kalacak. Bu Bursa için de geçerli...

Bu noktada Halk Eğitim Merkezleri aracılığıyla Milli Eğitim Bakanlığı'na olduğu kadar yerel yönetimlere de iş düşüyor... Yaygın dil eğitimleri, yasaların anlatılması, okuma yazma öğretimi, meslek edindirme çalışmaları, kentin tanıtılması, kentlilik bilinci, sağlık ve hijyen eğitimleri gibi...  Tabela kirliliğine son verilmesi de bu yönde yapılacak bir çalışmadır.

Gazetecilerin dillendirdikleri sorun ve öneriler arasında "Büyük kent parkları" "Madde bağımlısı çocuk ve gençler"; "Sanayinin planlanması"; "Teleferik işletmesindeki park sorunu"; "Yenişehir Havaalanı"; "Ulaşım" gibi konular yer aldı...

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.