Hava Durumu

Bozbey: İnsan odaklı kent

Yazının Giriş Tarihi: 14.03.2019 06:07
Yazının Güncellenme Tarihi: 14.03.2019 06:07

Millet İttifakı Büyükşehir Belediye başkan adayı Mustafa Bozbey Bursa'ya dair projelerini paylaştı... Bursa Akademik Odalar Birliği Oditoryumu'nda gerçekleşen tanıtım toplantısına CHP milletvekilleri Lale Karabıyık, Orhan Sarıbal, Nurhayat Altaca Kayışoğlu, Yüksel Özkan ve aynı zamanda Osmangazi Belediye başkan adayı olan Erkan Aydın ile İYİ Parti milletvekilleri İsmail Tatlıoğlu, Ahmet Erozan, CHP İl Başkanı Hüseyin Akkuş, İYİ Parti İl Başkanı Yahya Bahadır, il ve ilçe yöneticileri, ilçe belediye başkanları, muhtarlar, akademik ve meslek odası temsilcileri ve çok sayıda vatandaş katıldı...

Bozbey'in kısa bir açılış konuşmasından sonra, projelerinin yer aldığı sunum izlendi. Ardından da Bozbey sunumda gündeme gelen projeleri özetledi...

Başkan Bozbey  tüm projelerin Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri rehberliğinde hazırlandığını söyledi...

Ardından da  "Ulaşılabilir Şehir", "Yaşanan/Yaşayan Şehir", "Yeşil, Beyaz, Mavi Şehir", "Bereketli Şehir", "Eşit Şehir", "Zinde Şehir", "Katılımcı Şehir" başlıkları altındaki 7 proje hakkında bilgi verdi:

İlk sıradaki "Ulaşılabilir Şehir" projelerini ise  "Raylı sistem, tramvay, metro ve banliyö hatları olarak sıraladı ve ayrıntıları hakkında bilgi verdi.
Anlaşıldığı kadarıyla şehrin dört bir yanını ulaşılır kılan projeler... Mudanya, Gemlik, Mustafakemalpaşa için banliyö hatları öngördüklerini söyledi.
Mudanya'da yaşanan trafik sıkışıklığına önerisi ise şöyleydi:

"Hafta sonları Mudanya'ya iki günde 300 bin araç giriyor. Yanlış ve politik kararlarla yapılan İDO ve BUDO iskeleleri Mudanya'yı tıkıyor. Bu iki iskeleyi kaldırıp yerlerine iki güzel meydan yapacağız. Mudanya - Güzelyalı arasında yer alacak yeni iskele hem kolayca kara yoluna hem de raylı sistem ile Emek İstasyonu'na bağlanacak..."

Raylı sistemlerin vatandaş tarafından kullanımını sağlamak amacıyla ücretsiz park alanları oluşturacaklarını, diğer otoparklara standart getirileceğini ve ödemelerin BursaKart ya da kredi kartı ile yapılabileceğini, yol kenarı parklardan ücret alınmayacağını  söyledi. Bozbey'in önemli projelerinden biri de Atatürk Caddesi'nin yayalaştırılması... Bu konu yerel yöneticilerin en az çeyrek yüzyıldır gündemindedir...

ATATÜRK CADDESİ YAYALAŞTIRILACAK

Bozbey şu bilgileri paylaştı:

 "Atatürk Caddesi araç trafiği, yeni yapılan düzenlemeyle İnönü Caddesi'nin bir kısmını da içine alarak Zafer Plaza bitiminden Demirtaşpaşa Hamamı'na kadar olan kısımda yer altına alınarak önemli bir yaya aksı elde edilecek. Bursa'nın yeni sosyal yaşam merkezi, yayalaştırılmış Atatürk Caddesi olacak. Atatürk Caddesi boyunca var olan ticari birimler korunacak, yeni ticaret önerileriyle kent yaşamı renklendirilecek. Tarihi Bursa ve Hanlar Bölgesi yenilenen Atatürk Caddesi ile yurt içi ve yurt dışı turizmi için önemli bir odak noktası olacak..."

İLK VE ORTAOKUL ÖĞRENCİLERİ YOL ÜCRETİ VERMEYECEK

Bozbey, otobüs gitmeyen mahalle kalmayacağını, ilk ve ortaokul öğrencilerinin okul ve ev arası ulaşımının ücretsiz sağlanacağını, öğrenci ve öğretmenlere aylık ulaşım kartının 60 TL olacağını, diğer bütün tarifelerde de yüzde 25 indirim yapılacağını söyledi. Suda da hanelerde yüzde 25; iş yerlerinde yüzde 20 olmak üzere indirime gidileceğini açıkladı... İlkokul 1. sınıf öğrencilerine her gün süt dağıtılacağını da söyledi.

Yıkılan Atatürk Stadyumu'na yönelik de bir projesi vardı... Anlattıklarına göre, buraya kapalı tribün, anı duvarı, sosyal tesis ve Bursaspor müzesi yapılacak. Yine yeni yapılan stadyumun yaşayan bir stat olacağı ve adının da Bursalılara sorularak konulacağı...

KENT İÇİNDE KENT

Mustafa Bozbey'in gündeme getirdiği bir diğer konu da şehrin yeni kent merkezlerine ihtiyacı olduğuydu:

 "Kent İçinde Kent' projesi işte bu ihtiyaçtan doğdu. Doğuda Kestel ve Gürsu, batıda Görükle, kuzeyde Demirtaş ve kuzeybatıda Geçit - Emek yeni bir anlayışla ele alınacak. Bu bölgeler Bursa'nın yeni kent merkezleri olarak planlanacak..."

Mustafa Bozbey'in paylaştığı projelere göre;

"İstanbul, Ankara ve İzmir yönünden Bursa'ya girişler yeniden tasarlanacak... Gençlik merkezleri, yeni nesil kütüphaneler ve Bursa'ya büyük bir merkez kütüphane, her ilçeye içinde bir araştırma kütüphanesi, konferans ve toplantı salonları, oda sahnesi, tiyatro salonu bulunan kültür merkezleri; merkez ilçelere dernekler yerleşkesi, muhtarlara sosyal tesis ve konuk evi yapılacak..."

'ÜRETİM DESTEKLENECEK'

Üzerinde durduğu projelerden biri de üretim ve tüketim kooperatiflerinin teşvik edilmesiydi. Tarıma yönelik projeler arasında soğuk hava deposu, boylama ve paketleme tesis desteği, her ilçede kent bostanları kurularak üretimin desteklenmesi; meyvecilik akademisi, toprak analizi ile verimliliğin artırılması; organik meyveciliğin, ipekböcekçiliği ve arıcılığın desteklenmesi, yerli tohum ambarlarının yapılması, organik pazarlar da vardı.

Bozbey tarih, inanç, kültür ve doğa turizmi için yapılacak çalışmaları da gündeme getirdi.  Mustafa Bozbey, Evliyalar Yolu, Mysia Yolları, Ahmet Hamdi Tanpınar Rotası, Nâzım'ın Bursa Rotası, İpek Yolu Bursa Projesi, Kuruluş Yolu, Sultanlar Yolu ile kenti turizmle buluşturacaklarını  söyledi:

Başkan Bozbey'in anlattığı 'Eşit Şehir' projesinde meslek edindirme merkezleri, iş edindirme ofisleri, kurslar, dar gelirli kadınlar için mikro kredi sistemi, kırsal kesimin ücretsiz internete erişimi gibi hususların yanı sıra her mahalleye kreş, huzurevleri, olgun gençlik merkezleri, engelli bireylere sosyal yaşam destek merkezi, ihtiyaç sahiplerine ayni ya da nakdi desteğin yapıldığı HalkKart uygulaması, her ilçede derman evi gibi projeler de yer aldı...

Bozbey "Bursa'da tek bir çocuk bile yatağa aç girmeyecek, Bursa'da hiç kimse aç, açık ve sokakta kalmayacak!" dedi.

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.