Hava Durumu

Bozbey: Yerel konuşulsun

Yazının Giriş Tarihi: 26.12.2018 06:00
Yazının Güncellenme Tarihi: 26.12.2018 06:00

Yerel seçimlere 95 gün kaldı... Dolayısıyla da tüm partilerde kulisler ve adaylık çalışmaları hızlandı.

Dün Mudanya Belediye Başkanı ve muhtemel adayı Hayri Türkyılmaz ile CHP'nin muhtemel Büyükşehir Belediye başkan adayı ve Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey YeniDönem gazetesini ziyaret etti. Ziyaretlerde Kutlucan Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nurettin Kutlucan, Yönetim Kurulu Üyesi Mikail Kutlucan ile Genel Müdür İbrahim Öge ve köşe yazarları da hazır bulundu.

Başkan Mustafa Bozbey, adaylığından emin, "4 Ocak'ta açıklama yapılacak. Genel Başkan'dan ileri tarihe bırakılmasını ben istedim. İstanbul ve Ankara adayları da açıklanacaktı, arada Bursa gündem olmayacaktı" dedi.

Başkan Bozbey, genel siyasetin yerel seçimlere etkisini değerlendirirken şunları söyledi:

"Biz ısrarla yerelin sorunlarının konuşulmasından yanayız. Kentler kayıyor, gidiyor. Demokrasi, barış, huzur da kentlerden başlayacak, bu olduğunda ülkenin beka sorunu da kalmayacaktır.

Dünyada artık kentler yarışıyor. İşsizliğe, hava kirliliğine, trafik sorunlarına çözüm bulacak yönetimlere ihtiyaç var. Bursa bunu yaşayamadı. Bugüne dek hizmet etmiş belediye başkanlarına teşekkür ederim. Hizmet yaptılar ama Bursa'yı bir yere taşıyamadılar. Bursa, İstanbul ve İzmir arası stratejik konumu olan bir kent. Çok daha iyi bir yerlerde olmalıydı. Biz de bu hizmetleri yapmak adına yola çıkıyoruz..."

Hepimizin yeni yılını kutladı; "Yeni yılın huzur, barış, sağlık getirmesini diliyorum. Önümüzdeki yılın zor geçeceğini düşünüyorum." 4. kuvvet olarak tanımladığı basının yerel yönetimlerle halk arasında köprü olduğuna dikkat çekerek teşekkür etti.

 Bursa'nın ilçelerinin de 4 Ocak'ta belli olacağını, İYİ Parti ve CHP Genel Merkezi'nin ittifak görüşmelerinin sürdüğünü, alınan kararlara her iki tarafın da uyması gerektiğine vurgu yaparak "Sağduyulu olunup genel merkez kararlarına uyulacak ve Bursa'da birçok İYİ Parti ya da CHP'li belediye olacaktır" dedi.

Bursa'ya dair genel değerlendirmesi ise şöyleydi; "Bu kentin huzura ve birlikte yönetime ihtiyacı var. 'Ben bilirim!' dersem yanlış olur. Bursa'nın öncelikli sorunları ulaşım, kentsel ve çevresel sorunlardır... Bilime inanarak bilimsel verilerin ışığında çözülür."

Finansman konusunda ise şunları söyledi; "Bursa borçludur, ama büyük bir kenttir. Kaynakları çoktur. İyi değerlendirildiğinde Bursa Eskişehir'e gidenlerle değil, Bursa'ya gelenlerle anılacaktır. Dağda kayak yapıp bir saatte deniz kenarına ulaşılabilen başka hangi kent var? Biz hazırlıklarımızı yapıyoruz. Kentin içini banliyölerle, uydu kentlerle rahatlatmayı hedefliyoruz."

TÜRKYILMAZ: PROJE DEMOKRASİSİ

Başkan Türkyılmaz, 2014 seçimleri öncesinde seçileceğine nasıl kesin gözüyle bakıyorsa, aynı şekilde 2019 Mart seçimlerinde de kesinlikle kazanacağına inanıyor.

Projelerden birini anlatırken oldukça duygulandı:

"Yıldıztepe'nin mimari projesini çizdirecektik. İhale açmak zorundayız, üniversite ile yapmak için çözümler arıyorduk, olmuyordu. Proje genişleyince maliyeti 300 bin liradan 1 milyon liraya çıktı. Sonra bir gün Hakan Karademir geldi, 'Başkanım arkadaşlar sizinle önemli bir konuyu konuşmak istiyorlar' dedi. İmar müdürüm, bürodaki mimar ve mühendisler geldi; 'Biz yaparız' dediler. 'İsterseniz benim makamımda, nerede isterseniz yapın. Ne lazımsa söyleyin yeter' dedim. 1 milyon liralık projeyi gece gündüz çalışıp yaptılar. Yıldıztepe'de 650 kişilik kültür merkezi, 3 sinema, kafeterya, atölyeler olacak. Başlı başına bir yaşam merkezi... 12-18 ay arasında bitecek..."

Bütçeye gelince; 105 milyon liralık bütçe onaylanmış; eskiden kalma borçların bir kısmının yapılandırıldığını, belediyenin sürdürülebilir bir bütçesi hatta parası olduğunu anlattı...

Sıfır kepçenin satışıyla alakalı konuda ise "İlgili kişiler ve firma beşer yıl ceza aldı ve görevden uzaklaştırıldılar" derken... Özdilek AVM konusunda ise imar affının baştan beri ne kadar yanlış olduğunu savunduğunu anlatarak "Ben göz yumsam görevden alırlar. Yasa gereği yapı kayıt belgesini aldıktan sonra bir ay içinde ruhsat belgesini vermek zorundasınız" dedi.  

2019-2024 dönemi projelerine gelince; önceliklerinin yarım kalanları bitirmek olduğunu anlattı:

"Proje demokrasisi diyoruz. Tartışmaya açarak hayata geçiriyoruz. Milli Arkeopark Müzesi yapacağız... Kapalı pazar yeri, Mudanya Belediyesi temizlik, ulaşım ve soğuk hava deposunun bulunduğu 32 dönümlük alan kaldırılacak.

Antik kent ortaya çıkartılacak. Pazar yerini Küçük Sanayi Sitesi'ne taşıyacağız. Dernekler yerleşkesini de orada planlıyoruz. Küçük Sanayi ise sosyal tesisleri, yaşam alanlarıyla bir bütün olarak Işıklı Vadisi'nde 88 dönümlük alanda yapılacak. Bunları paydaşlarla konuşarak yapacağız. UNESCO Dünya Mirası hedefimiz için çalışıyoruz. Sakin şehir çalışması var. Girit Mahallesi'nin Açık Hava Müzesi projesi tamamlanacak. Kumyaka restorasyonu da var..."

Tirilye için ise Türkiye'de ilk olan 'Kentsel Tasarım Planlaması'nı, konunun uzmanlarıyla hazırlanacak olan Kentsel Tasarım Rehberi ile hayata geçireceklerini anlattı:

"Rehberde binaların boyasından kapısına, camına belirlenen tasarım seçenekleri olacak. Kişi oradan seçip uygulayacak... Taş Mektep bir yıl sonra tamamlanacak..."

Türkyılmaz'ın anlattığı projeler arasında yabanisi de dâhil meyve ağaçlarının olduğu Çocuk Meyve Bahçesi de yer aldı. 

Çok katlı otelle ilgili "Yer 3 katlıydı, biz 4,5 kat verdik. Büyükşehir'den plan tadilatıyla 9,5 kat çıktı. Bizim hiçbir sorumluluğumuz yok" derken; Mudanya'ya bir günde 150 bin araç girdiğine dikkat çekerek "Uzmanlara ulaşım planı hazırlattık. 'Varsa eksiği tamamlayın. Yapacaksanız her türlü desteği veririz. Yapamayacaksanız da bize yetki verin, yaparız' dedik. Seçim bitti, altı aydır çivi çakılmadı" dedi.

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.