Hava Durumu

Bu 'evde oturma' tatilidir

Yazının Giriş Tarihi: 14.03.2020 06:00
Yazının Güncellenme Tarihi: 14.03.2020 06:00

Beklenen oldu. İlk, orta ve liseler iki hafta, üniversiteler ise 3 hafta koranavirüs tatiline girdi... Doğru muydu?

Bana göre kesinlikle son derece doğru bir karar... Sosyal medya paylaşımlarına baktım; sırf karşı olmak adına itiraz eden birkaç kişi dışında toplumun genelinde bir kabul var...

Ancak... Okulların iki hafta süreyle kapanışı tatil değil...

Öğrencilerin bunu algılaması çok da mümkün değil... Çocuk ve gençlerde "Tatil" diye bir sevinç var... Okula gitmedikleri her günü kâr olarak gören bir nesil türedi. 

Dün akşam televizyonda haber programı izlerken; yapılan anketlerde koronavirüs konusunda kadınların erkeklerden daha bilgili olduğu gündeme geldi.

Kesinlikle doğru... Zira kadınlar anne.... Çocukları için kaygılanıyor ve bilgileniyorlar. Zaten beyinsel yapı olarak fazla ince düşünüyoruz ve kaygı eşiğimiz erkeklerden daha yüksek.

Ayrıca... Kadınların sağlık hizmetlerine erişimi erkeklerden çok daha fazla ve dolayısıyla da sağlık konularıyla çok daha fazla ilgililer.

Dolayısıyla da kadınların koronavirüs hakkında daha bilgili olmaları da çok doğal...
Şimdi...

VİRÜSÜN DOLAŞIMINI AZALTMAK İÇİN TEDBİR

Okulların tatil olduğuna geri dönecek olursak...

Bu kesinlikle bir tatil değil... Bu konuda özellikle de annelerin bilinçli olması gerekiyor. Zira çocukları zaptı rapt altına alacak olanlar kadınlardır...

Bu memlekette çocukların yedirilip içirilmesinden okula gönderilmesine, ödevlerin yaptırılmasına dek aklınıza gelebilecek tüm bakımlarıyla anneler ilgileniyor.

Annelere çok iş düşüyor.
Okullar iki haftalığına kapandı. Hastalığın ülkemizdeki seyrine göre belki de bir hafta daha uzatılacak...

Şunun kesin olarak bilinmesi gerekiyor...

Bu iki haftalık süre kesinlikle bildiğimiz, alışık olduğumuz tatillerden değil...

Koronavirüsün dolaşımının en aza indirgenmesi için alınan bir tedbir... İtalya örneği önümüzde! İtalyanlar ciddiye almadılar, okulların tatil edilmesini sahici tatil olarak görüp soluğu AVM'lerde, kafeteryalarda, eğlence merkezlerinde aldılar. Virüsü dolaşıma soktular ve şu anda günde 200'e yakın insan ölüyor İtalya'da.

ÇOCUKLARI, GENÇLERİ EVDE TUTMAK ŞART!

Adına tatil mi dersiniz, tedbir mi dersiniz, ne derseniz deyin, bu iki haftalık süre evde geçirilecek...

Öğrencilerin aileleriyle ya da arkadaşlarıyla birlikte AVM'lere, sinemalara, kafelere doluşmasıyla değil...

Ailelerin, anaokulu ve ilkokul ile orta 2'nci sınıf seviyesinde öğrencilerle başa çıkması ergenlere yani orta okul son sınıf ile lise çağındaki çocuklara göre bir tık daha kolay...

Hoş Z kuşağı olarak onların da çenesi çok bol, her şeye itiraz ediyorlar ve canları sürekli bir sıkıntı içerisinde... Yine de onlarla konuşarak, ikna ederek ya da geleneksel anne yöntemleriyle başa çıkmak daha kolay...

Ama 14-18 yaş grubu Z kuşağı çok sıkıntılı... Her ne yaparlarsa yapsınlar "ben" merkezli hayata geçiriyorlar ve Türk toplumunun o "Bana bir şey olmaz!" mantığı bu nesilde tavan yapmış durumda.

Öğretmen uzak durmayı anlatırken, öğrenci inadına arkadaşına yapışıp yanak yanağa izliyor hocasının dediklerini... Böyle bir nesle dert anlatmak da zor.

Onların anladığı tatil anlayışı AVM'lerde, kafelerde, kalabalık yerlerde oturmak, gezinmek, laflamak... Özellikle de bu kuşağın ikna edilmesi, bir şekilde evde tutulması gerekiyor.

Uzmanlar çocukların çok sıkılması halinde açık havada parklarda ve aralarında birer metre mesafe olmak kaydıyla dolaşabileceklerini söylüyor.

Neden 1 metre? Hasta kişinin ağzından havaya saçılan virüsler uzağa gidemiyor. Havada nem ve partikül kirliliği varsa bir müddet asılı kalıyor, sonra yere düşüyor. Açık hava, virüsü kapalı alan havalandırmalarında olduğu gibi tekrar, tekrar dolaşıma sokmuyor...

Şimdi... Çocuk ve gençlerin koronavirüsten ölme oranı binde 2... Ama evindekilerin yüzde 2 ya da benim önceki gün verilerden hareketle bulduğum oran kadar yani yüzde 3,65. Eğer evde annesi ya da babası, ve büyük anne ve dedesi KOAH, diyabet, kanser gibi kronik hastalıkları varsa ölüm oranı yüzde 18...

Yani gençlerin AVM, kafeteryalar gibi toplu olarak bulunan yerlerde arkadaşlarıyla buluşma ısrarı önlenemezse, okulların tatil edilmesinin de bir anlamı kalmayacak!..

Zira tatil tedbirinin esas amacı virüsün dolaşımını en aza indirmek.

Dolaşım dolaşmakla oluyor. Çin'de çıkan koronavirüsün dünyaya yayılıp küresel bir salgına dönüşmesinin en büyük nedenlerinden biri de bu... İnsanlar dolaşıyor, hava limanlarında, uçaklarda, otobüslerde virüsü birbirine bulaştırıyor...

Aaa, unutmayalım. Erkeklerin kahvehanelerde toplu olarak bulunması da sıkıntılı bir durumdur. Havasız, dip dibe oturdukları ortamlar da koronavirüs dolaşımı ve bulaşımı için risktir.

UZAKTAN EĞİTİM Mİ, ÖĞRETİM Mİ, İZLETİM Mİ?

Öte yandan... Mevzu doğrudan eğitimi ilgilendirdiğinden Eğitim-İş Bursa Şube Başkanı Özkan Rona ile görüştüm...  Milli Eğitim'de koronavirüs tedbirleri ve okulların tatil edilmesiyle ilgili son süreci sordum...

O da okulların tatil olmasını "Elzem ve yerinde bir karar" olarak değerlendiriyor. Ancak Uzaktan Eğitim süreciyle ilgili kaygıları var; "Fakat bakanlığın uzaktan eğitim denilen süreçle ilgili biraz merak konusu. Biz buna 'uzaktan eğitim' demiyoruz, 'uzaktan öğretim' diyoruz. Eğitim sadece bilgi yükleme değil, bilgi ve yeteneklerini de geliştirme sürecidir.

Uzaktan öğretim için bazı koşullar gerekiyor. Şayet bakanlık bu süreçle ilgili etkileşimli bir süreç yaratırsa, öğretmenlere öğrenciler soru sorabilirse, ödevler verilebilirse bir etkileşim gerçekleşir. Bu olmayacaksa, TRT'den ya da videodan içerik izletilecekse, buna uzaktan izletim diyebiliriz. Ayrıntıları bakanlıktan gelecek açıklama ile anlayacağız."

Ardından da özel okullardaki öğretmenlerin durumuna dikkat çekti:

"Bakan 'Özel okul ve devlet okulu öğrencilerinin tamamı izinli olacak' dedi. Ama bazı özel okulların öğretmenleri çağırdığını biliyoruz. Dolayısıyla şimdi iş şayet toplu olarak binada bulunmak, bu salgının yayılmasına sebep olacaksa özel okul öğretmenlerinin de evde olması gerekiyor. Bakanlık talimatı ortadayken, özel okulların böyle bir inisiyatif kullanma hakkı yok! Özel okul öğretmenlerinin de riske etmemeleri gerekiyor!.."

Özkan Rona başka bir hususa da dikkat çekti:

"Bakanlık okul öncesi kurumları anaokulu ve kreşleri de tatil etti. Bu yaş grubu çocuklar hatta ilkokul çocukları evde yalnız kalamaz. Anne ve babası çalışanlar zor durumda kalacak. Ailesi başka şehirde olan yani çocuklarına bakacak kimsesi olmayan anne ve babalar zor durumda kalacak. Bakanlık bize 'sorun çıkartmayın' diyor. Ama sorunu yaratan salgın ve eksik alınan tedbir. Anne ve babalardan birine idari izin verilirse sorun kalmaz."

Uzaktan eğitim sistemine yönelik ise şunları söyledi:

"Henüz bakanlık genelge yayınlamadığı için biz mevcut sistem üzerinden değerlendiriyoruz... Bakanlık Elazığ depremindeki mikro örnekten hareketle açıklama yaptı. Ama bunu 18 milyon öğrenciye uyarlayabilecekler mi? Aralık ayından beri bu salgın dünyada gündemde, en çok okullardan yayılabileceği ve okulların tatil edilebileceği biliniyordu aslında..."

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.