Hava Durumu

Burçelik'te toplu sözleşme imzalandı; A-Plas'ta direniş sürüyor

Yazının Giriş Tarihi: 09.03.2021 06:00
Yazının Güncellenme Tarihi: 09.03.2021 06:00

Daha önce de yazmıştım. Türk Metal kovid koşullarında Bursa'da resmen destan yazıyor. Fabrikalarda art arda örgütleniyor, direniş yapıyor, MESS üyesi olmayan iş yerlerinde teker teker toplu sözleşme masasına oturuyor, işçilere ücret, sosyal haklar ve özlük haklarını tanıyan toplu sözleşmeleri art arda imzalıyor.

Demirtaş Organize Sanayi Bölgesi'nde (DOSAB) faaliyet gösteren A-Plas fabrikasında örgütlenme çalışmalarını sürdüren Türk Metal, sendikaya üye olması nedeniyle 6 işçinin işten çıkartılması üzerine işçilerle birlikte direniş başlattı.

DOSAB'da fabrika önünde devam eden direnişe, Türk Metal üyesi olan diğer fabrika çalışanları ile sendika da yoğun destek veriyor.
Her gün fabrika önünde direniş noktasında olan Osmangazi Şube Başkanı Mesut Erdem ile görüştüm ve son durumu sordum; şunları anlattı:

"Bugün direnişteki dördüncü günümüz. Bütün fabrikalardan destek var. Biraz sonra saat 16.00'da vardiya çıkışında yine toplanacağız..."

İNANIYORUZ, BAŞARIRIZ!

Peki başaracaklar mıydı? (Benimki de soru muydu yani, ama yine de sordum işte!)

Mesut Erdem şöyle yanıtladı:

"İnanıyoruz, başarırız. Bu fabrikada da Türk Metal toplu sözleşmeyi imzalar. Şu anda bir sürü yasaklar çiğneniyor A-Plas'ta! Yasak ama içeride 12 saat mecburi mesai var. Yasak ama Anayasal hakkını kullanarak sendikaya üye olan işçiler işten atılıyor. İşçilerin telefonları toplattırılıyor, kapattırılıyor. Dışarısı ile iletişimi kestiriliyor. İşçilerin en temel hakkı olan sendika üyeliğini engellemek adına her türlü baskı yapılıyor!.."
 

DOSAB'da kaç fabrikada örgütlü olduklarını sordum; "Sekiz fabrikada örgütlüyüz. 7, 8 bin üyemiz var DOSAB'da" dedi.
Yani direniş alanında oldukça güçlü bir örgütlenmeleri söz konusu; dolayısıyla da çok güçlü bir destek mevcut...
Bir de şöyle bir şey var; sendikasız iş yerlerinde çalışanlar, sendikalı olup da toplu sözleşme yapanlardan çok daha düşük ücret alıyor...

SENDİKASIZLARLA SENDİKALILAR ARASINDAKİ ÜCRET FARKI

Mesut Erdem'e aradaki ücret farkını da sordum; verdiği yanıt işverenlerin, Anayasa'yı bile çiğnemek pahasına Anayasal hak olan sendikal örgütlenmeyi engellemek için işçinin alın terinin üzerinde niye tepindiklerini de ortaya koydu:

"Şu anda yeni işçiler için ücret farkı 1500 liradan başlıyor; 2 bin 500 hatta kıdemli işçilerde 3 bin liraya kadar çıktığı var.

Artı sosyal ve özlük hakları da var işin içinde. İşçinin kendi odası oluyor. Kendisiyle ilgili alınacak kararları kendisi alıyor.

Bugün Türkiye'de 5 bin lira ücret alan da asgari ücret alanla aynı marketten alışveriş ediyor. İki çocuklu bir ailenin asgari ücretle ev geçindirmesi mümkün değil..."

KOVİD-19 DÖNEMİNDE YAPILAN TOPLU SÖZLEŞMELER

Mesut Erdem'e kovid-19 salgını döneminde yaptıkları örgütlenmeyi ve imzaladıkları toplu sözleşmeleri sordum;

"Son olarak geçen hafta içerisinde Burçelik ile sözleşme imzaladık. Orada da bir direnişimiz oldu, ama kısa sürdü.

2020-2022 dönemini kapsayan toplu sözleşmenin ilk 6 ayı için üyelerimizin ücretlerine ortalama bin 180 lira zam alındı.

Sosyal hakların tamamı Türk Metal MESS Grup Toplu İş Sözleşmesi 2. Grup tutarlarına sabitlendi. Tamamlayıcı sağlık sigortası kabul edildi.

Emekçilerimize hayırlı olmasını diliyor, bu süreçte başta Sayın Genel Başkanımız Pevrul Kavlak ve Sayın Genel Başkan Yardımcımız Uysal Altundağ olmak üzere emeği geçen tüm Türk Metal Sendikası yöneticilerine ve emekçilerine teşekkür ediyoruz.

Bu yıl kovid salgın döneminde Akvel, Sarıgözoğlu, Bode Bode, AKP Otomotiv, FKT Otomotiv gibi metal işkolunda faaliyet gösteren iş yerlerinde örgütlendik. Hepsinde de işten atılmalar oldu. Hepsinde de direniş oldu.

 Kimisinde bir gün sürdü, kimisinde üç gün sürdü. Ama hepsinde de toplu sözleşme imzalandı. İşçi birbirini görüyor ve biliyor ki bir arada durursan, direnirsen bu iş oluyor. İşçi fabrikada direniş isteyince biz de yanlarında duruyoruz elbette..."

İŞÇİ DİRENİŞTE; SİYASİLER NEREDE?

Ha, bu arada bir dip not da düşeyim...

Seçim zamanı olsa siyasiler direniş noktasından ayrılmazlardı; günlerdir fabrikalarda direnişler oluyor, siyasilerin umurunda bile değil!

Milletin vekillerinden tek bir kişi bile fabrika önlerine gelip de işçilere destek vermedi... Hoş gelmeseler de olur...

İşçiler de zaten onları beklemiyor, kendi göbeklerini kendileri kesiyor!..


 

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.