Hava Durumu

Bursa'da fay hattı üzerindeki binalar!

Yazının Giriş Tarihi: 20.09.2020 06:00
Yazının Güncellenme Tarihi: 20.09.2020 06:00

Geçen gün Jeoloji Mühendisleri Odası (JMO), Türkiye genelinde eş zamanlı basın açıklaması yaparak çıkması öngörülen Fay Kanunu'nu gündeme getirdi.

 Önerilerden bazıları şunlar:
 "Başta fay hattı olmak üzere taşkın riski yüksek, heyelan, çığ ve kaya düşme tehlikesi olan alanlarda yapılaşmaya izin verilmemesi...

Söz konusu afet riski taşıyan bölgelerin kentsel dönüşüm kapsamına alınması...

Dere yataklarının doğal akışının değiştirilmesine, kesitlerinin daraltılmasına, moloz ve çöp döküm alanı, yol ve altyapı tesisi amaçlı kullanımına son verilmesi."

TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası açıklamasında, kamu yararı çerçevesinde, afet risklerini önceleyen bir fay yasası çalışmasına her türlü katkının verileceği de belirtildi.

 Birkaç gün önce JMO Güney Marmara Şubesi Başkanı Engin Er ile heyelanla ilgili konuşurken arada bu açıklama hakkında görüşlerini de sordum. Aldığım yanıtları ise konuyu dağıtmamak adına bugüne bıraktım.

FAYIN ÜSTÜNDEKİ BİNA AYAKTA KALAMAZ!

Başkan Engin Er yıllardır, bıkmadan usanmadan Bursa'daki belediye başkanlarına, tüm yerel yöneticilere aynı çağrıyı yapar; başta fay hatları olmak afet riski taşıyan alanların kent planlarına işlenmesini önerir ve uyarır!..

Er'in bu çağrıları yerel yöneticilerce hep "Olmayacak iş" olarak görüldü. Ancak gelinen noktada Türkiye genelinde bir 'Fay Kanunu' çıkması ve fay hatları üzerinde yapılaşmanın önlenmesi gündemde. Karadeniz kentlerinde dere yataklarına yapılan yapıların sellerde nasıl felaket oluşturduğunu gördük.

Başkan Er'e defalarca sorduğum bir soruyu yineledim:

"Fayın üzerindeki bina büyük bir depremde ayakta kalır mı?" "Mümkün değil, yıkılır!" dedi.
Zaten örneklerini Marmara Depremi'nde görmüştük. 

Başkan Er, Türkiye'de içinden fay hattı geçen 18 il olduğunu söylerken; İstanbul'un içinden geçen fay olmadığını, ancak Marmara Denizi'ndeki olması beklenen depremden etkileneceğini, Ankara'nın içinden geçen fay olmadığını hatırlattı.

Başkan Engin Er, Türkiye genelinde 100 binin üzerinde binanın fay hattı üzerinde olduğunu söyledi. Bursa'dakileri sordum; "Bursa'da da yüzlerce bina var" diyerek yanıtladı.

SADECE YILDIRIM'DAN 3 FAY GEÇİYOR.
 

Engin Er şunları söyledi:

"Sadece Yıldırım'dan 3 segment geçiyor. Hepsini sayarsanız şehir içinden toplam 7 segment geçiyor. Ayrıca Gemlik ve İnegöl gibi diğer ilçelerin içinden geçen faylar da var..."

Yıldırım Bursa'da dar alanda en yoğun ve çarpık yapılaşmanın olduğu yer! 

Engin Er, JMO Güney Marmara Şubesi olarak Bursa'da fay hatları üzerindeki binalara yönelik bir çalışma yürüttüklerini, 15 gün içerisinde Bursa'da fay hattı üzerinde kaç bina olduğunu kamuoyu ile paylaşacaklarını söyledi.

Fay hattı üzerindeki binaların ne olacağına gelince; "Tek çözüm binaların kamulaştırılıp yıkılması ve yeniden bina yapılmayarak yeşil alan olarak korunmasıdır" dedi.

Aslında MTA'nın güncellenmiş fay hattı haritaları halka açık; e-Devlet şifresini girerek oturduğunuz evin altından fay geçip geçmediğini öğrenebiliyorsunuz...

Birkaç tanıdığım emlakçıya sordum; hepsi de aynı yanıtı verdi:

"Hiç bugüne dek satın alacağı dairenin bulunduğu binadan fay hattı geçip geçmediğini soran da çıkmadı. Sonradan öğrenip de konutu almaktan vazgeçen de. Çok az sayıda alıcı, apartmanın ya da sitenin 1999 depremi öncesi ya da sonrasında yapılıp yapılmadığını sorguluyor..."

Vatandaşların konut alırken neye baktıklarına gelince; mutfağına, banyosuna, kapılarına, fayanslarına filan bakıyorlar, bir de manzarasına ve bölgesine. Nilüfer'deki bir emlakçıdan çok ilginç bir yanıt aldım; "Satın alacakları sosyal statüye de bakıyorlar!"

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.