Hava Durumu

Bursa'da Kovid-19'u yok eden maske: Anti-Cov

Yazının Giriş Tarihi: 26.01.2021 06:00
Yazının Güncellenme Tarihi: 26.01.2021 06:00

Kovid-19 salgınına karşı mücadelenin olmazsa olmazı olan maske, fiziki mesafe ve hijyen üçlemesi... Kemer takmanın cezası olmasaydı kim takardı kemeri?

Duyarlı, bilinçli olan azınlık! Maske ve hijyen de öyle... Para cezaları olmasa toplumda önemli bir kesim tınlamaz...
Hâlâ da maskenin çok sağlıklı ve doğru biçimde kullanıldığını sanmıyorum.

Tek kullanımlık maskeleri yıkayıp yıkayıp defalarca kullananlar var; hatta yıkamadan tekrar kullananlar bile! Tanıdıklar arasında bile kısa ziyaretlerde kullandıkları maskeyi cep ya da çantalarına koyup giderken yeniden taktıklarına şahit oldum.

Bu arada sosyal mesafe sözcüğü aslında doğru değil. Doğru olan fiziki mesafe; neden sosyal mesafe denildi, pek anlamak mümkün değil!  

Tüm dünyada aynı. Biraz paranoyakça gelebilir ama gelişi "Devletlere, sağlık sistemlerine, sosyal güvenlik sistemlerine, sağlık sigorta şirketlerine yük olan nüfusu ayıklayan kovid salgınıyla" 20 yılda alacağı mesafeyi birkaç yıla indirgeyen dijital devrim sürecinin bir argümanı gibi geliyor.

Zira dijital devrim insanların antisosyal, yalıtılmış bireyler olarak yaşamlarını sürebileceğini öngörüyor... Zaten de salgın nedeniyle beyaz yakalıların bir kısmı evden çalışır oldu; eğitimler uzaktan yapılıyor, panel, sempozyum ve çeşitli toplantı etkinlikleri de öyle.

İnternet üzerinden alışverişler katlandı; e-ticaret siteleri hayal bile edemeyecekleri cirolara ulaştılar. Kovid-19 bize dijital yaşamı öğretiyor. Sosyal mesafe denile denile insanların bilinçaltında antisosyallik algısı, dijital çağın uzaktan mesafeli ilişkisi dayatılıyor.
Neyse... Konumuz maskeydi... Ama yeri gelmişken mesafe ile ilgili görüşlerimi de paylaşmak istedim...

ELEKTRİKÇİDE BİLE SATILIYOR! PEKİ, GÜVENİLİR Mİ?
Öyle ya da böyle maske hayatımıza girdi. Salgın bitse de artık sokaklarda maske ile dolaşmaya devam eden insanları göreceğiz...
Ben takar mıyım? Sanmıyorum... Zira beynim artık maskeyi reddetmeye başladı. Son birkaç haftadır maske ritüelim değişti! Evden çıkıyorum, birkaç adım atıyorum; maske takmadığımı fark ediyorum. Bu yüzden çantama, kabanın cebine yedek maske koydum. Hemen çantadan ya da cebimden çıkartıp takmak için! Kimi zaman da çöp atmaya çıkarken takıyorum.
Hoş maskeler artık peynircide, bilgisayarcıda hatta elektrik tesisatçısında bile satılıyor. Muhtemelen dükkâna gelen maskesiz müşterilerden ya da "Maske var mı?" diyenlerden bıkmışlardır. Tanesini 1 liradan isteyene veriyorlar.

Salgın başladığında tanesi 5 liradan satılan, erişilmez olan, parasıyla bile bulamadığımız maske şimdilerde zincir market de dâhil her yerde satılıyor. 6,7 liradan satılan 20'lik paketler var. Eczanelerde fiyatlar biraz daha yüksek.
Peki, maskeler standartlara uygun mu? İşte orasını bilemiyoruz! Kişisel tercihim zorda kalmadıkça eczaneden almak. Zira eczaneler daha güvenilir geliyor.

Her türlü hijyen ve fiziki mesafe kuralına uyan, salgın sürecinde hiç kimseye gitmeyen, kimseyi de evine sokmayan temizlik hastası arkadaşım kovid-19 olmuştu. Kendisiyle uzun uzun konuşmuş ve hastalığın nasıl bulaşabilmiş olduğunu sorgulamıştık. Tek açık noktası maske ile yaptığı semt pazarı ve market alışverişleriydi. En sonunda maskenin yeterince koruma sağlamadığı noktasında buluşmuştuk. 

KOVİD'İ YÜZDE 99,99 ÖLDÜREN ANTİ-COV YIKANABİLİR MASKE

Bir süredir kullandığım maskenin güvenilirliği konusunda aklım takılı değil. Ebruzen Tekstil'in ürettiği EN 18184 kalite standardındaki maskeyi kullanıyorum.

İçim son derece rahat... Ebruzen Tekstil'in CEO'su Sadık Kutlucan'ı 15,16 yıl önceki bir söyleşiden tanıyorum. Tekstil Mühendisleri Odası Bursa Şubesi Başkanı'ydı o yıllarda. Firma olarak çok önemli bir çalışmaya ve ürüne imza atmışlar. Kendilerini kutluyorum. AR-GE çalışmalarına öncelik veren Ebruzen Tekstil'in ürettiği kumaşlar hem bakterileri hem de virüsleri ilk iki saat içerisinde yüzde 99,99 oranında yok ediyor...

Tüm laboratuvar testlerinden başarıyla geçen maske kumaşının üretiminde kullanılan kimyasallar ise Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü'nden alınmış olan Biyosidal Ürün Ruhsatı'na sahip. Yani insan sağlığına zararlı değil...

İşin ilginç yanı kovid-19 virüsü de dâhil bakteri ve virüsleri yok eden kumaş yıkanılabilir maskelerden iş kıyafetlerine, ev tekstili ürünlerine hatta hazır giyime dek çok farklı alanlarda kullanılabiliyor.

Ebruzen Tekstil tarafından antiviral ve antibakteriyel kumaş 'Neutron'dan yapılan Anti-Cov maskesinin özelliklerinden biri de elle yıkandığı gibi çamaşır makinesinde 40-60 derecede hem de defalarca yıkanabilmesi.

Ebruzen Tekstil CEO'su Sadık Kutlucan'ın verdiği bilgilere göre, ürün dış pazarlara açılıyor. Neutron ve Anti-Cov bir başarı hikâyesidir. Yolları açık olsun...

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.