Hava Durumu

Bursa'da Türk Metal fırtınası

Yazının Giriş Tarihi: 26.02.2021 06:00
Yazının Güncellenme Tarihi: 26.02.2021 06:00

Türk Metal, Bursa'da bir yandan sendikal örgütlenme çalışmalarını sürdürürken, bir yandan da sendikal üyelik için işten çıkartmalara yönelik mücadele ediyor... Diğer yandan da direnişlerle işten atılanları geri aldırmakla kalmayıp toplu sözleşme yetkisini de aldığı iş yerlerinde toplu sözleşme masasına oturuyor. Art arda toplu sözleşmeler imzalanıyor...

Türk Metal güçlü bir sendika. Türkiye genelinde 250 bin üye sınırını zorlarken Bursa'da ise 50 bin üyenin üzerine çıktı...

Kovid-19 salgını döneminin zor koşullarına karşın örgütlenme çalışmaları aralıksız sürüyor. Hatta direnişlerle pekişen çok hareketli bir dönem içerisindeler.

Türk Metal'in Bursa'da sendikal üyelik nedeniyle işten atılan işçilere sahip çıkması, güçlü ve metal işçilerini bir araya getiren direnişler, alınan sözleşme yetkileri ve imzalanan sözleşmelerdeki ekonomik ve sosyal haklar, sendikal örgütlenmenin önünü açıyor.

 Metal işçileri başlarına bir şeyler geldiğinde Türk Metal'in yanlarında olacağını biliyor ve sendikal örgütlenme içerisinde yer alıyorlar.

AKP OTOMOTİV'DE MUTLU SON

Sadece 20-25 Şubat arasındaki Türk Metal fırtınasının sonuçları oldukça çarpıcı...

Hasanağa OSB'de faaliyet gösteren AKP Otomotiv'de sendikal üyelik nedeniyle işten çıkartılan iki işçi için fabrikada direnişe gidildi. Havanın çok soğuk olmasına karşın fabrika önünde yakılan direniş ateşi tüm AKP Otomotiv çalışanlarını harekete geçirdi. Türk Metal Sendikası'nın örgütlü olduğu diğer fabrikalardaki emekçilerin de yoğun destek verdiği direniş 30 saat sonra işten atılan işçilerin işe geri alınması ve Türk Metal'in toplu sözleşme yetkisinin tanınmasıyla sona erdi...

Bundan sonraki süreç toplu sözleşme görüşmelerinin başlaması olacak. AKP işçileri de kısa süre sonra Bursa'daki diğer Türk Metal üyesi işçilerin aldığı ekonomik, sosyal ve özlük haklarına sahip olacak...

Osmangazi Şube Başkanı Mesut Erdem yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi:

"Genel Başkanımız Pevrul Kavlak, Genel Merkez yöneticilerimiz ve Genel Başkan Yardımcımız Uysal Altundağ'ın destekleri ve tecrübesiyle sendikamız Türk Metal bir kez daha zafere ulaşmıştır. 2 üyemizin işten atılmasıyla başlayan direnişimiz AKP Otomotiv'de 30 saatini doldurmadan atılan arkadaşlarımızın işbaşı yapması ve toplu sözleşme yapma hakkımızın tanınmasıyla zaferle sonuçlanmıştır.

Direnişe destek veren Bursa'da örgütlü olduğumuz fabrikalardaki temsilcilerimize, sosyal medya arkadaşlarımıza, üyelerimize ve Bursa şubesi başkanlarımıza teşekkürler.

Yetki belgesi geldikten sonra da toplu sözleşme görüşmeleri başlayacak. Bu birlik beraberlik, işçilerin kararlılığı, sendikanın gücüyle olmuştur. Zafer Türk Metal işçisinin olmuştur... Ve en çok teşekkürü de AKP'de çalışan üyelerimize ediyorum."

İMZALANAN TOPLU SÖZLEŞMELER VE YENİ DİRENİŞLER

Canel Otomotiv'de, Cansal Alüminyum'da 2020-2022 dönemi toplu iş sözleşmesi imzalandı. 2020-2022 yürürlük tarihli olarak imzalanan sözleşmenin ilk 6 ayı için işçi ücretlerine ortalana bin 50 lira zam alınıp sosyal haklarda ortalama yüzde 30 iyileştirme gerçekleştirilirken, iş yerinde yeni kazanım olarak tamamlayıcı sağlık sigortası kabul edildi.

Aptiv'de banka bonusları için fabrika ve ilgili banka yetkilileriyle 3 yıllık anlaşma yapıldı. Türk Metal'in yaptığı anlaşmaya göre, Aptiv işçilerine 2021 Nisan ayı sonu 1200; 2022 Nisan ayı sonu 1300; 2023 Nisan ayı sonu 1300 lira olmak üzere toplamda 3 bin 800 liralık kazanım sağlandı.

Ve AKP Otomotiv'de direniş zaferle sonuçlanırken bu defa da 2020-2022 dönemi toplu sözleşmeleri için Burçelik'te Türk Metal üyeleri direnişe başladı...

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.