Hava Durumu

Bursa Kent Konseyi Gençlik Meclisi işbaşında

Yazının Giriş Tarihi: 12.02.2020 06:00
Yazının Güncellenme Tarihi: 12.02.2020 06:00

Bursa Büyükşehir Belediyesi Kent Konseyi Gençlik Meclisi üyesi  gençler YeniDönem gazetesini ziyaret etti; Begüm Melisa Aktaş, Ali Erkam Urhan, Kubilay Aksoy, Baha Solmaz, Ezo Yaren Tokat, Berfin Çatalkaya... Hepsi de pırıl pırıl gençler; söylemleriyle, projeleriyle içimi açtılar.

Kıvanç Cakalıoğlu, Kent Konseyi Gençlik Meclisi'nde yeni dönemde de üstlendiği başkanlık görevini başarıyla yürütüyor. Bu işler ekip işidir; Gençlik Meclisi 25 üyesiyle faaliyet sürdürüyor.

İşleri yetişkinlerin bildiğinden zor. Neden derseniz; hedef kitleleri Z kuşağı ve Y kuşağının Z'ye en yakın olan yaş kesimidir. Genel olarak bu kuşağın paydası 'ben'dir. Sosyal faydadan ziyade kişisel fayda öndedir. Odaklanma sorunları vardır, çabuk bıkarlar. Öte yandan bu kuşakta yukarıda isimlerini yazdıklarım gibi kendisini geliştiren, bilgisini birikimini toplumla paylaşan ve üreten gençler de var. Varlıkları da geleceğe dair umut veriyor. Çok da hazırlıklı gelmişlerdi; hem sözlü olarak projelerini anlattılar, hem de yazılı dosyaları verdiler.

Halen Bursa Uludağ Üniversitesi Elektronik Mühendisliği yüksek lisans öğrencisi olan ve yapay zeka ile ilgilenen Ali Erkam Urhan Kent Konseyi Gençlik Meclisi'ni kısaca tanıttı;

"Biz Gençlik Meclisi'nde 25 kişiyiz. Çoğumuz üniversite öğrencisiyiz. Kültürel, mesleki ve teknik projeler yürütüyoruz. Seminer ve zirveler düzenliyoruz. Kurumsal Dış İlişkiler Komitesi'ndeyim. Dış ilişkilerin koordinasyonunu üstlendik. Gençlik Meclisi adına ziyaretlerde bulunuyoruz. Çeşitli kurum ve kuruluşlarla iletişim kuruyoruz."

PARMAKLIKLAR ARDINDA MİNİK KALPLER

Begüm Melisa Aktaş ise lise yıllarında Antalya'da tek başına hayata geçirdiği "Parmaklıklar Ardında Minik Kalpler' adlı cezaevi projesini Bursa'ya Gençlik Meclisi'ne taşımış.

 Projenin koordinatörlüğünü yürütüyor. Aktaş halen Bursa Uludağ Üniversitesi Ekonometri Bölümü'nde öğrenci. Yenişehir Kapalı Kadın Cezaevi'ndeki orada doğmuş ya da annesiyle cezaevine girmiş olan 0-6 yaş grubunda 30 kadar çocuğa proje kapsamında destek oluyorlar.

Aktaş "Gün içerisinde çocuklar kreşte oluyor. Orada bir öğretmen ve bir de bakıcı anne bulunuyor. Biz malzemeleri oraya teslim ediyoruz" diyor. Ayrıca biberon, çocuk maması, çamaşır deterjanı gibi ihtiyaç malzemelerini de temin ettiklerini anlatan Aktaş "Gençlik Meclisi'nin sosyal medya hesapları da dâhil sosyal medya aracılığıyla paylaşıyoruz. Çevremize duyuruyoruz. Afişlerimiz de var. Şehir dışından da çok yardım geliyor" dedi.

'İŞİNİ ŞANSA BIRAKMA' ZİRVESİ

Bursa Uludağ Üniversitesi Endüstri Mühendisliği son sınıf öğrencisi olan Kubilay Aksoy ise Gençlik Meclisi Kariyer ve İstihdam Komisyonu'nda çalışmaları hakkında şu bilgileri verdi:

"Gençlerin kişisel gelişimlerine katkı sağlamak amacıyla seminer ve zirveler düzenliyoruz. Bu yıl 9'uncu 'İşini Şansa Bırakma' zirvesi 'Dijital Dünya' temasıyla 14 Mart'ta, Görükle Gençlik Merkezi'nde düzenlenecek."

Zirve'de netleşen konu ve konuşmacılardan bazıları şunlar:

"Z Dizayn VIP CEO'su Erbakan Malkoç "Arabanın Dönüşümü"; genç gazeteci ve girişimci Tunahan Elmas ile milliyet.com.tr editörü Cüneyt Adil Pazar "Dijital Habercilik"; Microsoft'tan Denizcan Arslan "Yüksek Teknoloji Şirketlerinin Dönüşümü"; Kalyon Güneş Teknik Üretim AŞ'den Halil Akbaş...

 Kubilay Aksoy Komisyon'un "Gençlik İçin Çalışma Zamanı" başlıklı projesi hakkında ise şunları söyledi: "Bu projemizde Bursa'nın önde gelen firmalarıyla görüşüp üniversite öğrencilerine yönelik 8 haftalık bir eğitim programı düzenleyeceğiz. Staj imkânı, yarı zamanlı ve tam zamanlı iş imkânı sağlayacak bir etkinlik düzenlemeyi planlıyoruz."

SOSYAL MEDYADA BURSA GENÇ TV

Kültür Sanat ve Turizm Komisyonu'ndan Baha Solmaz'ın sunduğu projelerden biri Kerem Karamustafa'nın koordinasyonunu üstlendiği "Bursa Genç TV" Projesi'ydi... Sosyal medya mecrası üzerinden Kent Konseyi ve Gençlik Meclisi'nin tanıtımını hedefleyen projede gençlerin sosyal medyaya ilgisinin fırsata çevrilmesi ve üretilen içeriklerin yerel yönetimlerle gençler arasında köprü olması hedefleniyor.

Bursa Genç TV projesinde spor, kültür, sanat ve Bursa'da kentlilik bilincinin artırılmasına yönelik belgesel programları da olacak. Hedef kitlesi ise Bursa'da yaşayan 640 bin genç. "Genç Kafası"; "Gençlerle Baş Başa"; "Yeşil mikrofon"; "Belgeseller"; "Meslek Hikâyeleri" gibi programlar da planlanmış.

Baha Solmaz'ın gündeme getirdiği diğer proje ise Devr-i Bursa... Gençlerin Bursa'yı yeterince tanımadığından hareketle oluşturulan projede şehrin tarihini, kültürünü, bilen bir nesil oluşması ve gençler arasında kentlilik bilincinin gelişmesi hedefleniyor.

 Proje kapsamında kırkar kişilik gruplar halinde her defasında farklı bir yer olmak üzere Bursa'nın çeşitli tarihi, kültürel ve doğal zenginliklerinin olduğu yörelerine gidilecek. Ayrıca Komisyon'un projeleri arasında Liselerarası Müzik Yarışması, Stand-up Yarışması, Bursa Karikatür Yarışması gibi etkinlikler de yer alıyor.

BUÜ Uluslarası İlişkiler Bölümü'nde okuyan Ezo Yaren Tokat ise Bursa Gençlik Meclisi Genel Sekreterliği'ni üstlenmiş; bütün proje yürütücülerine destek olurken komisyonların işlerliğini sağlıyor.

BURSA GENÇ MİLLET MECLİSİ

Berfin Çatalkaya "Bursa Genç Millet Meclisi 2020" projesinin koordinatörü. Büyükşehir Belediye Meclisi'nin bir simülasyonu olan proje hakkında şu bilgileri verdi:

"Bursa'da farklı demografik yapılardaki 61 genci bir araya getireceğiz. Politik yönü olmayan, rastlantısal partiler olacak. Farklı komisyonlar var; kültür, turizm, spor, eğitim,  çevre, sağlık gibi. Amaç, farklı kesimlerden gençlerin bir arada çalışmasını sağlamak ve yerel yönetimlere dair bilgilerini artırmak. Proje sonuçlarını yerel yöneticiler başta olmak üzere ilgili makamlara sunacağız ve kamuoyu ile paylaşacağız."

Etkinlik 28-29 Şubat -1 Mart tarihleri arasında düzenlenecek. Verdikleri dosyadan da çok iyi hazırlandıkları belli. Tüzük ve yönetmelikleri, toplantı usul ve esasları, seçimler ve oylamalar, komisyon çalışmaları her bir şey ayrıntılandırılmış.

Velhasıl, Bursa Kent Konseyi Gençlik Meclisi gençleri bir şeyler değil çok şeyler yapıyor. Başta Başkan Kıvanç Cakalıoğlu ve tabii ki dünkü ziyaretçilerim olmak üzere komisyonlarda faaliyet gösteren, projelere katılan tüm gençleri kutluyorum... Yolları hep açık olsun.

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.