Hava Durumu

Bursa'nın eğitim imecesi ÇEK 24 yaşında

Yazının Giriş Tarihi: 26.07.2019 06:08
Yazının Güncellenme Tarihi: 26.07.2019 06:08

25 Temmuz 1995'te kurulan Bursa'nın imecesi Çağdaş Eğitim Kooperatifi (ÇEK) 24 yılı geride bıraktı...  İş dünyasından yerel yöneticilerine, bürokratına dek Bursa dinamiklerinin bir araya gelerek kurduğu ve Bursalıların katkılarıyla pek çok projeyi hayata geçiren ÇEK 24 yılı geride bıraktı...

ÇEK Yönetim Kurulu Başkanı Buğra Küçükkayalar yaptığı açıklamada Mustafa Kemal Atatürk'ün şu sözlerine atıfta bulundu:

"Yaptığımız ve yapmakta olduğumuz inkılâpların gayesi, Türkiye Cumhuriyeti halkını tamamen çağdaş ve bütün anlam ve görünüşüyle uygar bir toplum haline ulaştırmaktır."

Ve sözlerini şöyle sürdürdü:

"29 Ekim 1923 tarihinde kurulan Türkiye Cumhuriyeti, toplumu çağdaş uygarlık düzeyine çıkaracak yeni yapıların/kurumların oluşmasına, toplumsal projelerin yaratılmasına olanak tanıdı.

Bu kazanımlar sayesindedir ki Cumhuriyetimizin 72. yılında 25 Temmuz 1995'te eğitim inancı ve ülke sevdasıyla 23 Bursalı yurtsever eğitim gönüllüsü tarafından ekilen tohumlar, 24 yılda benzersiz kocaman aydınlanma yuvasına dönüşürken, 96 yıllık bir çınarın da saygın ve önemli kurumlarından biri oldu."

24 yıllık çalışmanın toplumdaki saygınlığına, uyandırdığa güvene, çalışmaların niteliği ve niceliğinin haklı bir gurur kaynağı olduğuna dikkat çekti...

Ve şunları söyledi:

"Çağdaş Eğitim Kooperatifi'nin 24 yılda büyük bir öngörü ile başlatıp sürdürdüğü eğitsel ve sosyal sorumluluk projelerinde yarıda kesilen 'Köy Enstitüleri'nin ruhunun ve felsefesinin çağdaş bir anlamda yeniden hayat bulduğunu söyleyebiliriz."

ANAOKULUNDAN ÜNİVERSİTEYE

Ardından da ÇEK'in çalışmalarına ve hayata geçirdiği projelere değindi:

"Bu ruh ve felsefeyle "Anaokulundan Üniversiteye" hedefiyle çıktığımız yolda, hizmete açtığımız eğitim kurumlarımızda -anaokulu, ilkokul, ortaokul, lise- ve yurtlarımızda "Yaşamda ve düşüncede çağdaş olma" ülküsü ile binlerce öğrenciye eğitim ve barınma olanağı sağladık.

2001-2002 eğitim-öğretim yılında başlattığımız ilk sosyal sorumluluk projemiz -Kır Çiçekleri Okusun Diye- ile yüzlerce kızımızın hayatında yeni kapılar açtık, eğitimli meslek sahibi kadınlar olarak onları topluma kazandırdık.

"ÇEK(İ)MECE" projemiz ile Bursa kırsalında gücümüzün yettiği sayıda okulun hem fiziksel koşullarını iyileştirdik, hem de buralardaki öğrencilere sosyal, kültürel ve akademik yönden destekler verdik.

Çağdaş bir geleceği mümkün kılma adına inancımızı yanımıza alarak 24 yıl önce başlattığımız yürüyüşte, umutlarımızı yitirmeden, karanlığa savrulmadan, çocuklarımızı çağdaş ve mutlu bir geleceğe taşımak, eğitimde fırsat eşitliğine kavuşmaları için canla başla çalıştık; yaşama geçirdiğimiz sosyal sorumluluk projelerimiz ile toplumun bilinçlenmesi için çaba gösterdik.."

Buğra Küçükkayalar ÇEK'in gelecekteki vizyonunu ise şöyle özetledi:

"Daha yapacak çok işimizin, katedecek çok yolumuzun olduğunu biliyor, gerçekçi hedeflerle projelerimizi oluşturuyor ve planlıyoruz.

Sizlerle birlikte, dün olduğu gibi bugün ve yarınlarda da "Fikri hür, vicdanı hür, irfanı hür nesiller" yetiştirmek amacıyla aydınlığa doğru olan yürüyüşümüzü kararlılıkla sürdüreceğiz..."

Ve katkısı olan tüm Bursalılara teşekkür etti...

ÇEK' İN 24 YILLIK EĞİTİM YOLCULUĞU

ÇEK sahiden de bir Bursa imecesi olarak Türkiye'ye örnek olan işlere imza attı. Kısa tarihçesine göz atıldığında bu görülecektir...

O tarihte öğrenci yurtlarının yetersizliği  aşikârdı. Öncelikli hedefleri yüksek öğrenim öğrencilerine yönelik bir yurt binası yapıp faaliyete geçirmekti. 

(O yıllarda bugün amacı artık herkesin malumu olan FETÖ pıtrak gibi yurt binası yapıp hizmete açıyordu. O yurtlardaki tuzağa çekip mankurtlaştırdıkları insanların ülkenin başına nasıl bir dert açtıkları artık gün gibi aşikâr! Demem o ki, ÇEK'in kurucuları tehlikeyi daha o yıllarda görmüşlerdi ve harekete geçmişlerdi. )

YÜKSEK ÖĞRENİM VE LİSE YURTLARI

ÇEK 25 Temmuz 1995'te kuruldu. 1 Şubat 1996'da dönemin Hüseyin Akkuş Başkanlığı'ndaki  Görükle Belediyesi, üniversitede okuyan kız ve erkek öğrencilerin yurt binasının arsasını ÇEK'e 49 yıllığına tahsis etti...

28 Eylül 1996'da Korhan Durusoy'un ÇEK başkanı olduğu dönemde 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in de katıldığı bir törenle yurdun temeli atıldı. BTSO ve BUSİAD tarafından Şubat 1998'de düzenlenen bir yemekte yurdun ilk blokunun finansmanı çözüldü.

Bursa eski Valisi Orhan Taşanlar, Büyükşehir Belediyesi eski Başkanı Erdem Saker, İl Emniyet eski Müdürü Kemal Bayrak, Uludağ Üniversitesi eski Rektörü Prof. Dr. Ayhan Kızıl, BTSO eski Başkanı Celal Sönmez, BUSİAD eski Başkan Erol Türkün, Ticaret Borsası eski Başkanı Rıza Aydın, Hüseyin Özdilek,  Kemal Coşkunöz, Sadık Yılmaz, Korhan Durusoy, Mümin Ceyhan gibi isimlerin bu ilk adımda katkıları büyüktür...

30 Ekim 1998 tarihinde Görükle'deki ÇEK Karma Öğrenci Yurdu'nun ilk bölümü hizmete açıldı. Daha sonra Devlet eski Bakanı Hasan Gemici'nin desteği, Sosyal Yardımlaşma Vakfı, Kemal Coşkunöz, BTSO katkılarıyla yurdun diğer bölümleri de tamamlandı ve 15 Ekim 1999 tarihinde hizmete girdi.

2001 yılında Ayhan Kızıl'ın ÇEK başkanlığı döneminde, eski Vali Ali Fuat Güven'in katkılarıyla Bursalı hayırsever Mustafa Dörtçelik'in yoksul kız çocuklarının okuması için vakfettiği binanın yurt olarak işletmesi ÇEK'e verildi.  (Projenin isim annesi benim. O yıllarda yaptığım bir söyleşinin başlığı 'Kır Çiçekleri'ydi...)

Bana göre, ÇEK'in en anlamlı, en önemli çalışması da budur. Zira okula gitme imkânı olmayan dağ yöresi ve köy kızlarına A'dan Z'ye ücretsiz verilen bir hizmettir. Burada Kır Çiçekleri'ne üniversiteye hazırlığından bireysel gelişimine dek pek çok katkı sunulur.

Dörtçelik Liseli Kız Öğrenci Yurdu'nun 10 yıllık tahsis süresi dolunca dönemin Valisi Şahabettin Harput tahsisi uzatmadı. Süreç yargıya taşındı. Kötü komşu insanı mal sahibi eder misali, Nilüfer Belediyesi kira karşılığı arsa tahsis etti. Hayırsever merhum veteriner hekim Osman Köseoğlu'nun desteği ile Nilüfer'de yeni ve daha geniş kapasiteli bir yurt yapıldı. ÇEK Güler ve  Osman Köseoğlu Kız Öğrenci Yurdu 29 Ekim 2014'te faaliyete geçti.

ANAOKULU, İLK VE ORTAOKUL, LİSE

Öte yandan ÇEK'in ilk eğitim kurumu 3 Mart Beşevler Anaokulu'nun temeli Bizimkent Yapı Kooperatifi'nin bağışladığı arsada yapıldı. Nejat Vardar'ın ÇEK Başkanlığı döneminde 15 Eylül 2003 tarihinde hizmete girdi.

2008 yılında ise dönemin ÇEK Başkanı Mümin Ceyhan'ın ve dönemin Uludağ Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Yurtkuran'ın çabalarıyla 49 yıllığına ÇEK'e tahsis edilen yerde 3 Mart Azizoğlu İlköğretim Okulu yapıldı... 20 Eylül 2010'da Prof. Dr. Ulviye Özer'in ÇEK Başkanlığı döneminde hizmete girdi.
Lise binasının temeli ise Ali Arabacı'nın başkanlığı döneminde 25 Temmuz 2015'te atıldı. Halil Güleç başta olmak üzere Bursalıların desteği ile tamamlandı. 23 Eylül 2017'de 3 Mart Anadolu Lisesi ve 3 Mart Halil Güleç Fen Lisesi de hizmete girdi...

Çağdaş Eğitim Kooperatifi 24 yılda öğrenci yurtları, anaokulu, ilk ve ortaokul, Anadolu ve Fen Lisesi gibi önemli projeleri hayata geçirdi. Şimdi beklentiler ÇEK Üniversitesi'nin kurulması yönünde... Ne diyelim, yolu açık olsun...

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.