Hava Durumu

Bursa'nın vizyon projesi: Hanlar Bölgesi

Yazının Giriş Tarihi: 27.11.2019 06:08
Yazının Güncellenme Tarihi: 27.11.2019 06:08

Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, Bursa'ya dair hayata geçirilen ve geçirilecek olan projeleri kamuoyu ile paylaştı.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum ile "Kentsel dönüşüm, yenileme, Hanlar Bölgesi" gibi Bursa için önemli ve merkezi hükümetin desteğini gerektiren konuları ele aldıklarını anlattı.

Hanlar Bölgesi'nin yapılaşmaya kapatılması önemli bir adım... Aslında Hanlar Bölgesi'nin etrafındaki yapıların kamulaştırılarak açığa çıkartılması bir ara şehrin gündemindeydi... Görsel ve yazılı medyada geniş bir şekilde tartışılmıştı...

Geçmiş belediye başkanlarından Erdem Saker, Erdoğan Bilenser Atatürk Caddesi'nin yayalaştırılması ve Hanlar Bölgesi'nin temizlenerek açığa çıkartılmasını savunuyorlardı. Ama niyetin projeye dönüşme aşaması Hikmet Şahin dönemindeydi... Ne yazık ki, sonrasında Hanlar Bölgesi'nin temizlenip açığa çıkartılması projesi rafa kaldırıldı. Yıllarca lafı bile edilmedi. Şimdiye kadar yapılabilseydi, turizm açısından şehrin bütüncül bir destinasyonu oluşabilirdi!

Aktaş "Rahmetli Hikmet Şahin'in de Recep Altepe'nin de Erdem Saker ve Erdoğan Bilenser'in de hayaliydi" diyor...

Ancak... Recep Altepe'nin böyle bir hayali olmadığını iyi biliyorum!

Zira ilk Büyükşehir Belediye Başkanı olduktan sonra kendisine hem televizyon programında, hem de basın toplantılarında defalarca sormuştum ve her seferinde de Hanlar Bölgesi'nde geniş çaplı bir kamulaştırma gerektiren açığa çıkartılma projesinin gündeminde olmadığını söylemişti. Altepe'nin hayali tramvaydı, onu da T2 hattı hariç hayata geçirdi zaten!..

BAŞKANLAR ESERLERİYLE ANILIR

Başkan Alinur Aktaş'ın Hanlar Bölgesi'ni şehrin vitrini, yüzü olarak tanımlaması sevindirici bir gelişmedir.

Belediye başkanlık koltuğu gelip geçicidir. Kalıcı olan başkanların şehre kazandırdığı eser niteliğindeki işlerdir. Geçmiş başkanlar eserleriyle anılmaktadır. Bugünün başkanları da eser niteliğinde işler ortaya koyabilirlerse, gelecekte onlarla anılacaklar.

'Ecdat, ecdat' diye dilimizden düşürmüyoruz ya! Ecdadı sıradan halk günlük yaşamında en çok ne ile fark ediyor! Geride bıraktığı camiler, külliyeler, türbelerle; yani eserleriyle...

Alinur Aktaş, Hanlar Bölgesi ile ilgili projeyi başkanlığı döneminde hayata geçirebilirse, hem ecdat mirasına sahip çıkmış, hem de şehre eser niteliğinde bir proje kazandırmış olacak.

TEK DERT TİMSAHIN KAFASI OLSUN!

Hiç umurum bile olmayan, her gördüğümde 'Gereksiz yere şehrin yüzlerce milyon lirası harcandı. Tamamlanması için doğrudan; trafiğin canına okuduğu için dolaylı olarak şehrin parasını harcatmayı sürdürüyor!' dediğim şu stadyuma ve dert edilen timsahın kafasına gelince...  Kopsa umurumda değil!

Amma velâkin, Bursa'da timsahın kafasını dert eden bir kesim var. Sanki timsahın kafası yapılsa totem olacak, Bursaspor Süper Lig'e çıkıp şampiyonluğu kazanacak. Şehrin takımı küme düşmüş, dert timsahın kafası!

Aktaş'ın mesajı; "Büyük paralar harcanarak yapılan stadyumun kısa sürede tamamlanacağı" yönünde... 

Yılan hikâyesine dönen Yalova yolunu ve Kent Meydanı'na (ki sadece adı meydandır) girişi karpuz gibi ikiye bölen T2 güzergahının fesih işlemi hâlâ sürüyormuş... Yasal süreç tamamlandığında bir çaresine bakılacak... Bir ara metrobüs konuşulmuştu, teknik olarak olamayacağını da öğrendik...

MERKEZİ HÜKÜMETTEN DESTEK

Başkan Alinur Aktaş'ın gündeme getirdiği konulardan bazıları şunlar:

"Cumhurbaşkanı'nın Ulaştırma Bakanı'na verdiği talimat gereği 6 kilometrelik Emek - Şehir Hastanesi hattı çalışmasına başlanacak...

Acemler'deki ikinci viyadük yeni yılda devreye girecek. Acemler'deki trafik tıkanmasını gidermek için direksiyonel kavşak için 2020 yılında ihaleye çıkılacak. İki yılda trafik sorunu kalmayacak...

Gençlik ve Spor Bakanlığı'nın 85 milyon liralık 39 projeye destek protokolü imzalandı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yeni projeleri destekleyecek. Ulaştırma Bakanı ve Milli Savunma Bakanı ile görüşülecek... Nilüfer'de yaşanan 0.50 emsal kâbusunun çözülmesi için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile çalışılıyor...

0.50 emsal için "İyi niyetli fakat kanunun uygun görmediği uygulamaydı. Ekim 2017'de mahkeme kararıyla iptal oldu" değerlendirmesini yaptı... Dönemin Mimarlar Odası Bursa Şubesi, o dönemde "Uygulama yasaya aykırı, iptal edilir, yanlış" diye feryat etmişti... Kimseye dinlettirememişlerdi!

0.50 emsalden Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş ne kadar sorumlu tutulabilir ki? Bence en çok sorumlu olan muhalefetiyle, iktidarıyla belediye meclislerinde 0.50 emsali başka nedenlerle mesela oteller için gündeme getirip, onaylatıp; akla böyle bir çözümün (!) varlığını sokanlardır.  

Diğer konulara gelince...

"Hafif raylı sistem sinyalizasyon çalışmasının Temmuz 2020'de bittiğinde günlük 300 bin yolcu 450 bine çıkacak."

"Sıcaksu' daki 130 dönümlük arazi için yap-işlet-devret ya da gelir ortaklığı modeliyle özellikli bir proje olarak hazırlanıyor. Dağyenice ile ilgili de yeni proje gündemde. Bursa'nın termal suları termal turizme tahsis edilecek."

BÖRTÜ BÖCEK VE KÜRESEL ISINMA

Küresel ısınmanın bir faturası da börtü böcek popülasyonundaki artış. Dünyadaki her şey gibi onlar da etkileniyor; örneğin bir dönemde bir kez ürerken üç kez üremeye başlıyorlar ve geometrik dizin şeklinde sayıları katlanarak artıyor. O yüzden sadece Bursa'da değil, pek çok şehirde sinek sorunu yaşanıyor...  

Çözümü ilaçlama da fazladan atılan her zehrin biyolojik yaşama olumsuz etkisi var. Yani sıkıntılı bir mevzu. Önümüzdeki birkaç yıl insanlık olarak bu sorunu çok daha keskin bir şekilde hissedeceğiz. Kaçışı yok, Bursa da bunu hissedecek.
Sorunun kaynağı küresel ısınmadır...

Belediyelere düşen görev çevre kirliliğini en aza indirecek önlemleri almak,  içilebilir su kaynaklarını korumaktır!..

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.