Hava Durumu

Bursa Tabip Odası'nda seçim

Yazının Giriş Tarihi: 23.07.2020 06:00
Yazının Güncellenme Tarihi: 23.07.2020 06:00

Bursa Tabip Odası'nın 25-26 tarihleri arasında olağan genel kurulu var. Bahar aylarında yapılması gereken kongre, kovid-19 salgını nedeniyle ertelenmişti. Bu hafta sonu gerçekleşecek seçimlerde Güzide Elitez iki dönem başkanlık yaptığı için yeniden aday olmuyor. Ama listelerde delege olarak yer alıyor. Bursa Tabip Odası'nın yeni dönem başkan adayı Doç. Dr. Alpaslan Türkkan. Şu ana kadar ikinci bir liste çıkmadı.

Çağdaş Hekimler Grubu'nun aday listesine gelince, şu isimlerden oluşuyor:

Alpaslan Türkkan, Ömer Levent Soydinç, Yücel Bender, Günhur Başıbüyük, Ferudun Abdullah Karadağ, Ayşenur Aydoğan Yentürk, Serap Şentürk...

Bursa Çağdaş Hekim Grubu'nun yaptığı açıklamada şu ifadeler yer aldı:

"Bursa Çağdaş Hekim Grubu adayları olarak bizler 'İyi hekimlik değerleri' ve 'Sağlık hakkı' kavramlarının içerdiklerini önceleyen bir yönetim anlayışını sergilemek için oyunuza talibiz. 6023 sayılı Türk Tabipler Birliği Yasası'nın verdiği yetki ve sorumluluğu kullanırken, demokratik, laik, tam bağımsız, hukuk kurallarına ve insan hakları evrensel değerlerine bağlı bir Türkiye Cumhuriyeti ereğine ulaşmayı ön koşul olarak benimsiyoruz."

KORONAVİRÜS SALGINI

Çağdaş Hekimler Grubu koronavirüs salgınına da dikkat çekti:

"Kovid-19 pandemisinin sönümlenme zamanı halen bilinmemektedir! Bu konuda şimdiye kadar cansiperane bir gayretle çalışan tüm hekim arkadaşlarımıza hayatımızı borçluyuz.

Bursa Tabip Odası bu süreçte gerek tıbbi malzeme desteği, gerek bilimsel toplantı ve organizasyonlar, gerekse de konaklama olanağı temininde elinden gelen çabayı göstermeye çalışmıştır.

 Pandemi ile Bursa özelinde yapılan mücadeleyi aynı kararlılıkta sürdürmeye devam edeceğiz."

SAĞLIKTA ŞİDDET

Seçim bildirisinde yer alan konulardan biri de sağlıkta şiddet oldu:

"Sağlıkta şiddeti önlemek için çıkarılan yasanın uygulamasında maalesef hukuki eksiklikler devam etmektedir. Bursa özelinde ortaya çıkabilecek bu tür sorunlarda 7/24 hizmet verecek telefonumuzdan bize ulaştığınızda hukuki yardım ve adli takibat için her zaman yanınızda olacağız. Yasanın etkin ve caydırıcı olabilmesi için uygulayıcıların farkındalığının artırılması gerekmektedir. Bu amaca dönük olarak Emniyet ve Adliye teşkilatı ile doğrudan iletişime geçeceğiz."

Oda üyelerinin ağırlıklı olarak muayenehane ve özel hastanelerde çalıştıklarına dikkat çekilen açıklamada; bu grupta çalışan hekimlerin sorunlarının katlanarak arttığı, geniş katılımlı toplantılar ve oluşturulacak komisyon aracılığıyla sorunların tespiti ve çözümü yolunda çalışacakları da yer aldı.

Çağdaş Hekimler Grubu'nun açıklamasında aile hekimleri ile iş yeri hekimlerinin sorunlarına da değinilirken, kamu hastanelerinde çalışan tüm doktorların da yanlarında olacaklarına vurgu yapıldı:

Genç hekimlerin odaya üye olması için uğraşacaklarının yer aldığı açıklamada, emekli hekimlerin özlük haklarının düzeltilmesi ve onlardan gelen çözüm önerilerinin TTB Merkez Konseyi'ne iletilebilmesi için yeni bir komisyon kurarak iletişim halinde olacaklarına da değinilirken, 'Tıp Öğrencileri ve Asistan Hekimler Komisyonu'nun bu dönemde aktif hale getirilmesini planladıkları belirtildi...

BAŞKA ADAY YOK!

Şimdi... Bursa Tabip Odası seçimlerine tek liste ile gidiliyor. Son birkaç dönemdir süreç bu şekilde işledi. Geçmişte sağ, muhafazakâr, milliyetçi olarak tanımlanan hekimlerin bir araya geldiği iki hatta kimi zaman da üç listeli seçimler olurdu; oldukça da çekişmeli bir seçim süreci yaşanırdı. Dr. Murat Ünal'ı ve Prof. Dr. Yılmaz Özen'in başkan olduğu dönemleri hatırlayın.
Bir hekim arkadaşım bu durumu hatırlattı; "Nasıl olsa kaybedeceklerini bildikleri için seçime girmiyorlar" dedim. İtiraz etti "Olur mu? O zaman yoksun demektir..."

Çoklu baro sistemine geçildi ve herkes biliyor ki sıra TTB ve TMMOB'da! Oda seçimlerine bile girmeyen kesimin TTB'de temsil edilme hakkını nasıl talep edecek?

PROF. DR. KAYIHAN PALA BURSA'NIN DEĞERİDİR

Üniversiteler ilk ve ortaokul ile liselerle aynı değildir. Tek benzedikleri yer öğrenci yetiştirmeleridir. Üniversiteler araştırır, sorgular ve bilim üretir. Üniversitelerin ürettikleri her bilim ille de toplumun yararına olacak diye bir şey yok.

Ancak, üniversitelerin ürettikleri bilimle bulundukları ülkeye, dünyaya katkı sağlamaları beklenen bir durumdur. Bir üniversite bulunduğu kentle entegre olmalı ve bilimini kent, ülke ve toplumun yararına paylaşmalıdır.

Prof. Dr. Kayıhan Pala bir bilim insanıdır ve bilimini kendi fildişi kulesinde kişisel kariyerini pekiştirip akademik isim yapmak için kullanmaz! Bursa'nın Bursalıların yararına paylaşır! Kovid-19 salgını sırasında nisan ayında yaptığı açıklamayı zaten gidişat doğrulamıştır!..

 Paylaştığı bilgiler bir devlet sırrı değildir. Zaten Sağlık Bakanı Fahrettin Koca da her gün halkı sürekli uyarmaktadır. Nisan ayında soruşturma açmayan Bursa Uludağ Üniversitesi'nin, haziran ayında soruşturma açmak zorunda kalması da oldukça anlamlıdır!

Prof. Dr. Kayıhan Pala şehre üniversitedeki pek çok akademisyenden çok daha fazla katkı sunmuştur. Halk sağlığı açısından ön saflarda yer aldığı ve bilimini paylaştığı konular arasında Karabük'te zehir saçan Marzing ve kurulmak istenen DOSAB termik santrali yer alır. Son dönemdeki hava kirliliğine dair mücadelesi de çok önemlidir. 

Bugüne dek arayıp da bir konu hakkında sorduğum soruları yanıtsız bırakmayan, bilgisinin yetersiz olduğunu düşündüğü alanlarda ise "Araştırıp geri döneceğim" diyecek kadar da mütevazı bir insandır! Prof. Dr. Kayıhan Pala, Bursa için değerli bir bilim insanıdır!..

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.