Hava Durumu

Bursa Tabip Odası'ndan ilkler

Yazının Giriş Tarihi: 19.01.2021 06:00
Yazının Güncellenme Tarihi: 19.01.2021 06:00

Kovid-19 salgını sivil toplum kuruluşları ile akademik odaların faaliyetlerini doğrudan etkiledi. Pek çok akademik oda etkinliklerini erteledi; kimisi de gündem ya da sorunlarını kamuoyuna aktarmakta zorlandı.
Aralarında bir oda vardı ki; salgın koşullarında kamuoyu bilgilendirmesini en üst seviyeye taşıdı.

Bursa Tabip Odası salgında öne çıkan uzaktan yani dijital iletişimi sosyal medya ve canlı yayın kanalları da dâhil her yönüyle etkin bir şekilde kullanmaya başladı...

Kurumsal sitelerini dâhil tüm sanal iletişim kanallarını sürekli güncel tuttu.

Bursa Tabip Odası salgın sürecinde en çok ihtiyaç duyulan alanda kamuoyu ile en verimli iletişimi kuran kuruluş oldu.

Bir yandan mesleki ve meslektaşlarıyla ilgili bilgi paylaşırken; öte yandan da kamusal görevi gereği salgın konusunda halkı düzenli bilgilendirdi.

Mesleki alanlarında akademik bilgilendirmelere de ağırlık verirken Tıp Fakültesi öğrencilerini de unutmadı. Yaptıkları çok yönlü çalışmayı kamuoyuna ulaştırırken de meslektaşımız Onur Fidansoy ile çalışıyor. O da BTO'da başarılı ve örnek bir habercilik yapıyor. Tüm bunlar da BTO Başkanı Doç. Dr. Alpaslan Türkkan ile yönetim kurulunun vizyonunu ortaya koyuyor.

Bursa Tabip Odası kamuoyunu bilgilendirirken salt eleştiri / çözüm önerisi mekanizmasıyla hareket etmiyor. Kamu kurumlarıyla iş birliğine önem veriyor. Sağlık Bakanlığı ve kamu kurumlarının doğru olduğunu varsaydığı uygulamaların yanında olurken, Tıp Fakültesi ile ortak çalışmalar yürütüyor.

Mesela aşı alanında Tıp Fakültesi'nden bir bilim insanıyla yapılan söyleşiyi kamuoyu ile paylaştı. Sosyal medyada aşı olan BTO Yönetim Kurulu üyelerini paylaştı.

 Yine Veteriner Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Çetin Volkan Akyol ve Bursa Veteriner Hekimleri Odası Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Sekreteri Melike Baysal ve Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Bölümü'nden Doç. Dr. Yasemin Heper bilgilendirme söyleşisi gerçekleştirildi.

EFSANE YÖNETİM OLARAK ANILACAK

Bursa Tabip Odası Yönetim Kurulu Başkanlığı'nı, Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi öğretim üyelerinden Doç. Dr. Alpaslan Türkkan yürütüyor. Daha önce de BTO Başkanlığı yapan ve halen TTB'nin Bilim Kurulu'nda yer alan Prof. Dr. Kayıhan Pala gibi Halk Sağlığı Anabilim Dalı'ndan.

Salgın koşullarında yaptıkları çalışmalarla gelecekte efsane yönetim sıfatıyla anılacak olan BTO Yönetim Kurulu şu isimlerden oluşuyor:

"Başkan Doç. Dr. Alpaslan Türkkan, Genel Sekreter Dr. Ömer Levent Soydinç, Sayman Dr. Yücel Bender, Dr. Günhur Başıbüyük, Dr. Serap Şentürk, Dr. F. Abdullah Karadağ, Dr. Ayşenur Aydoğan Yentürk"

BTO Yönetim Kurulu'nun sadece iki üyesi 42 ve 33 yaşında olan diğerleri diğer üyelerinin 55-59 yaş arasında; ancak dijital ataklarıyla başta Tıp Fakültesi öğrencileri olmak üzere genç nesle de ulaşmış durumda.

TABİP ODALARI ARASINDA BİR İLK

Türkiye'de Tabip Odaları arasında bir ilki gerçekleştiren Bursa Tabip Odası, podcast kanalı oluşturarak, "Sağlık Gündemi" isimli ilk podcastiyle dinleyicilerine "merhaba" dedi. Podcastiyle yaptığı yayınları da haberleştirip kamuoyu ile paylaşıyorlar.

Baştan da yazdığım gibi BTO farklı bir çizgi izliyor. Önceki gün de BTO Sağlık Gündemi podcast yayınını haberleştirerek Bursa Uludağ Üniversitesi (BUÜ) Tıp Fakültesi bünyesinde kurulan ve Türkiye'de ilk olan "İyi Hekimlik Uygulamaları ve Simülasyon Merkezi", tıp eğitimi alanında model olduğunu kamuoyu ile paylaştı...

Bursa Uludağ Üniversitesi Tıp Eğitimi Anabilim Dalı'ndan Prof. Dr. Züleyha Alper ve Öğretim Görevlisi Dr. Okan Aydın'ın gerçekleştirdiği yayında, tıp eğitimi ve eğitim teknolojileri konuşuldu. Aynı zamanda BUÜ "İyi Hekimlik Uygulamaları ve Simülasyon Merkezi'nin koordinasyonunu yürüten Prof. Dr. Züleyha Alper ve Dr. Okan Aydın, merkezin kuruluş sürecini, geldiği aşamayı ve gelecek hedeflerini de ayrıntılı biçimde anlattı.

 Salgınının tıp eğitimini de etkilediğini dile getiren Dr. Okan Aydın, geleneksel bütün yöntemlerin bir salgınla ne kadar çabuk değişebileceğini acı bir deneyimle yaşadıklarını söyledi. Dr. Okan Aydın, altyapısı hazır olan fakültelerin bu sürece çok çabuk tepki gösterebildiklerini, teknik ya da insan kaynakları yeterli olmayan fakültelerin ise bu süreci ciddi anlamla krizle geçirdiklerini söyledi.

DERSLER UZAKTAN EĞİTİME UYARLANDI

Prof. Dr. Züleyha Alper ise, Tıp Fakültesi bünyesinde bulunan İyi Hekimlik Uygulamaları ve Simülasyon Merkezi hakkında ise şunları söyledi:

"2006 yılında bu hayali kurmaya başladık. Dönemin Dekanı Sadık Kılıç Turgay'ı anmadan olmaz. 'Bana bir hayal kur' dedi, ben hayalimi söylediğimde, 'Hepsi Bu mu? İstediğin kadar açabilirsin bu hayali' dedi. Biz de Türkiye'deki ve dünyadaki örnekleri araştırarak en idealini kurmaya çalıştık. Devlet kurumunda maalesef ekonomiye dayalı olan işler çok hızlı yürümüyor.

2006'da hayalini kurmaya başladığımız merkezimiz, yine yönetimin büyük desteği ile 2016 yılında açıldı. Süreç 10 yıl sürdü ama hiç vazgeçmedik. 2016 Ocak ayında açıldı ve devlet üniversitesi arasında bir ilkti o zaman. Emekli hocamız Şimşek Cankur'un da burada büyük emeği vardır onu da atlamayalım."
Prof. Dr. Züleyha Alper'in anlatısında Türkiye'de pek çok üniversitenin kendilerini örnek alarak simülasyon benzeri yapılar kurduğu, yurt dışından ithal edilen maketler için mühendislik fakültelerinden hocalarla iletişime geçtiklerini patentli yerli üretime geçmek üzere AR-GE çalışmaları yapıldığı da yer aldı...

Simülasyon Merkezi'nde ambulansından, tıbbi cihazlara, maketlere kadar pek çok imkân bulunuyor. Hastanın ambulansla taşınmasından acilde müdahale edilmesine kadar pek çok ortam yaratılabiliyor.

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.