Hava Durumu

Bursa Tabip Odası'ndan "Kovid ilaçlarıyla ilgili uzman görüşleri"

Yazının Giriş Tarihi: 05.12.2020 06:00
Yazının Güncellenme Tarihi: 05.12.2020 06:00

Salgın sürecinde kimi zaman iktidar bileşenlerince ağır ithamlarla karşı karşıya kalsalar da Tabip Odaları Kovid-19'a dair sahadan aldıkları bilgileri paylaşmayı sürdürdü...

Vaka sayılarının yüksekliğine dair söylemleri çoğumuzun çevresinden aldığı geri dönüşümlerle örtüşüyordu zaten.  Her birimizin tanıdığı onlarca insan Kovid-19 olmaya başlamıştı. Vaka sayısının 5 ya da 5 bin olmadığını biliyorduk... Nitekim olmaz olaydık ama Sağlık Bakanlığı gerçek sayıları paylaşmaya başladığında vaka sayısında Avrupa birincisi ve dünya ikincisi oluverdik.

Kovid-19 salgını sürecinde kamuoyunu sürekli bilgilendiren Bursa Tabip Odası (BTO) dün önemli bir açıklama yaptı; akademik bir bilgiyi kaynağından paylaşarak kamuoyunu farklı bir şekilde uyardı.

BTO'nun açıklamasında 8'şer adet kullanılan ilaç başta olmak üzere Kovid-19 tedavisinde kullanılan ilaçlara yönelik kaygılar ve spekülasyonlar da yer alıyor:

"İletişim teknolojilerinin gelişmesiyle beraber bilgiye ulaşmak oldukça kolaylaştı. Doğru bilginin yanında yanlış bilgilere de ulaşmanın kolaylaştığı ve pandemi nedeniyle yanlış bilgilerin çok kolay yayıldığı bu günlerde, COVID-19 tedavisinde kullanılan ilaçları Bursa Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Farmakoloji Anabilim Dalı'ndan Prof. Dr. Levent Büyükuysal'a sorduk..."

KEŞKE TABLETLER 800'LÜK OLSAYDI

BTO'nun açıklamasına göre;   Prof. Dr. Büyükuysal bir ilacın ilk gün önerilen dozuyla ilgili spekülasyonları şöyle değerlendiriyor:

 'Sözü edilen ilaç Favipiravir... Diğer antiviral ilaçlar ile karşılaştırıldığında en etkili gözüken ilaç bu.

 Önerilen doz, ilk gün içi 2x1600 mg. Sonraki günlerde doz yarıya iniyor. Favipiravir'in tabletleri 200 mg olduğu için ilk gün 2 defa 8 tablet ilaç kullanmak gerekiyor.

 Yani günde 16 tablet. Tabii bunun hasta üzerinde olumsuz bir algı yaratması normal. Eğer tabletler 800 mg olsaydı ilk gün 2x2 tablet, sonraki günler 2x1 tablet alınması yeterli olacaktı.

Böyle olsaydı hastalar üzerindeki olumsuz intibası da çok daha az olacaktı. İlacın tabletleri hangi gerekçe ile 200 mg olarak üretilmiş onu bilmiyorum. Bir ilaç ne kadar sık aralıklar ile ve ne kadar çok miktarlarda alınırsa hastanın tedaviye uyumu da düşer..."

FAVİPİRAVİR DEĞİL HİDROKSİKLOROKİN!
 

BTO'nun açıklamasında Prof. Dr. Levent Büyükuysal'ın Hastalıkta tedaviye erken başlanın ilacın etkinliği açısından önemli olduğunu vurguladığı da yer alıyor.

Bu uyarı önemliydi. Zira pek çok Kovid hastası filasyon ekiplerinin kendilerine verdiği ilacı semptom yok diye kullanmıyor.
Bir başka söylenti de Kovid-19 tedavisinde kullanılan bir ilacın kalp krizlerine sebep olduğu yönünde. BTO'nun paylaşımında bu iddiaya da açıklık getiriliyor.

Prof. Dr. Büyükuysal, söz konusu ilacın Favipiravir değil, Hidroksiklorokin olduğuna dikkat çekiyor ve Hidroksiklorokinin teorik olarak kullanılmaması gerektiği, ilacın kalp ritmi üzerinde etki gösterebildiğini söylüyor:

"Öğrendiğim bilgilere göre bu ilaç artık hastalara verilmiyor. Favipiravir bu anlamda daha güvenilir bir ilaç. Daha az yan etkiye sahip daha güvenli."

Prof. Dr. Levent Büyükuysal aşı konusundaki görüşleri ise şöyle:

"Bu aşılar oldukça hızlı bir şekilde geliştirildiler, zira ihtiyaç oldukça fazla. SARS ve MERS'te olduğu gibi virüsün bulaşıcılığını bitiren bir mutasyon görmedik bu yüzden aşı çalışmaları dünyanın dört bir yanında hızla başlatılmıştı.

 Elbette etkinlikleri ve yan etkilerinin uzun dönemde ne olacağı çok net değil lakin bu pandemi koşullarında bu aşıyı yaptırmak başka çare yok gibi. O da aşıya ulaşılabilirse ki bu da üzerine çok ince düşünülmesi gereken bir süreç."

 Özetle BTO sadece eleştirmiyor; doğruya doğru eğriye de eğri demeyi biliyor ve kamuoyunu aydınlatmayı sürdürüyor.

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.